ABD, Suudi Arabistan'a saldırı amaçlı silah yasağını kaldırmaya hazırlanıyor

3 haftalar önce 21

Amerika Birleşik Devletleri'nin, Suudi Arabistan'a saldırı amaçlı silah satışına yönelik yasağı önümüzdeki haftalarda kaldırması bekleniyor. Financial Times'ın konuya vakıf bir kaynağa dayandırdığı iddiaya göre Washington, Riyad'a silah yasağını kaldırmaya hazır olduğu sinyalini uzun süre önce verdi. Başkan Joe Biden 2021 yılında göreve geldikten kısa bir süre sonra, Suudi Arabistan'ın Yemen'de İran destekli Husilere karşı yürüttüğü ve ağır sivil kayıplara yol açan savaş ve yine Riyad'ın insan hakları sicili, özellikle de Washington Post muhabiri ve siyasi muhalif Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de öldürülmesi konularında sert bir tutum benimsedi.

ABD, kararın, sivillerin ölümüne yol açan Yemen'deki hava saldırılarında Amerikan yapımı silahların kullanıldığı gerekçesiyle alındığını belirtti.
Uzmanlara göre Washington'ın en büyük silah müşterilerinden biri olan Suudi Arabistan, önceki Amerikan yönetimlerinin on yıllar boyunca sağladığı silah satışlarını donduran bu karar karşısında bir anlamda 'köşeye sıkıştı'.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington ile Riyad'ın nükleer enerji, güvenlik ve savunma işbirliği konularında bir dizi anlaşmayı imzalamaya yakın olduğunu dile getirdi.

Blinken'in hafta içinde açıkladığı söz konusu anlaşma, Suudi Arabistan'la İsrail arasındaki geniş kapsamlı bir normalleşme anlaşmasının parçası olarak görülüyor.

Ancak Financial Times haberinde, saldırı amaçlı silah satışı üzerindeki yasağın kaldırılması adımının bu görüşmelerle doğrudan bağlantısı olmadığını aktardı.
Beyaz Saray ve Suudi makamları, FT'nin haberindeki iddialara dair yorum talebine yanıt vermedi. Analistlere göre, silah yasağının kaldırılması Biden yönetimi ile Riyad yönetimi ilişkilerinin normal seyrine girdiğinin son işareti olacak.

Tum Makaleyi Oku