İsteğe Bağlı Sigorta Primi Nasıl Ödenir & Tek tıkla Öde

4 haftalar önce 32

İsteğe bağlı sigorta primi nasıl ödenir? İsteğe bağlı sigortalıların zorlandığı konuların başında ödeme işlemleri gelmekte. İsteğe bağlı sigorta başvurusundan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu isteğe bağlık sigortalılık tesciliniz ile ilgili size tebliğ gönderir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan isteğe bağlı sigortanızın açıldığını dair yazı geldikten sonra artık prim ödemesine geçebilirsiniz. Peki isteğe bağlı sigorta primleri nasıl ödenir ?, isteğe bağlı sigorta primi nereye ödenir? Yazımıza geçmeden önce dilerseniz  isteğe bağlı sigorta primi sayfamızı ziyaret ederek güncel isteğe bağlı sigorta primlerine göz atabilirsiniz.

İsteğe bağlı sigorta primleri son ödeme tarihi nedir ?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda tüm sigorta primleri için son ödeme tarihi takip eden ayın sonudur. Yani Eylül ayına ait sigorta primi için son ödeme tarihi 31 Ekim tarihidir. Bu tarihe kadar ödeme yapmadığınızda süresinde ödenmeyen primler için faiz ve zam uygulanır. Bu şekilde iki aydan fazla prim borcunuz olması durumunda sağlık güvenceniz kapanır. Ayrıca isteğe bağlı 4b bağkur borcunuz 12 aydan fazla olursa borç da silinir hizmet de.

İsteğe bağlı sigorta nereye ödenir ?

İsteğe bağlı prim ödemelerinizi birçok kanal üzerinden ödeyebilirsiniz. Peki isteğe bağlı sigorta primi nereye ödeniyor ? İşte cevabı;

  • Mobil ya da internet bankacılığından,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı tüm banka ve PTT şubeleri ile ATM’lerden,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kredi kartı ile prim ödeme sisteminden,

T.C. numaranız üzerinden ödeyebilirsiniz.

İsteğe bağlı sigorta hangi bankalara ödenir ?

Aslında prim ödemesi yapılabilen bir çok banka var. Ama biz şube ağı geniş olan ve aşağı yukarı her yerde şubesi olan başlıca bankaları belirtmek istiyoruz. SGK isteğe bağlı prim ödemesi yapılabilen bankalar şunlardır;

  • Ziraat Bankası,
  • Vakıf Bank,
  • Halk Bank,
  • PTT,
  • Türkiye İş Bankası,
  • Yapı ve Kredi Bankası,
  • Garanti Bankası,
  • Deniz Bank,
  • Türk Ekonomi Bankası,
  • Akbank,
  • Türkiye Finans Katılım Bankası,
  • Finans Bank.

Gelelim isteğe bağlı sigorta primlerinin nasıl ödeneceğine.

İsteğe bağlı sigorta primi nasıl ödenir ?

Her bir isteğe bağlı sigorta primi ödemesi ve ödeme şekli farklıdır. Bu yüzden ayrı başlıklar altında ödemenin nasıl yapılacağı tek tek ve ayrıntılı anlatılacaktır. Şimdi isteğe bağlı sigorta primi ödeme nasıl ödenir sorusunun cevabını her bir sigorta kolu için ayrı başlıklar altında vermeye çalışalım.

Ek 5 tarım sigortası nasıl ödenir ?

Ek 5 tarım sigortası prim borcunuzu T.C. numaranız ile yatırmanız gerekiyor. Ödeme menüsü her bankada SGK ödemeleri-Ek5/Ek6/5g /4a Kısmi İBS/Topluluk sigortası şeklindedir. İlgili menüden T.C. numaranız ile sorgulama yaptığınızda borcunuz varsa karşınıza çıkacaktır. Borcu seçtikten sonra ödemek istediğiniz tutarı belirtip ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Ek 5 prim borcunuzu SGK kredi kartı ile prim ödeme sisteminden de kolayca ödeyebilirsiniz. Bu sistemden ek 5 tarım sigortası online ödeme yapabilmeniz için e devlet şifrenizin olması gerekiyor. Kredi kartı ile ek 5 ssk prim borcu ödemesi için lütfen aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

  • SGK kredi kartı ile prim ödeme sistemine T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile giriş yapın. Kart ile prim ödeme sistemine buradan giriş yapabilirsiniz >> kredi kart ile sgk primi ödeme.
  • SGK kredi kartı ile prim ödeme sistemine giriş yaptıktan sonra Sorgu Türü kısmında Diğer Tahsilatlar, Sorgu Tipi kısmından ise Ek5,Ek6,4a Kısmi İBS,Topluluk menüsünü seçerek aşağıya da T.C. numaranızı girerek borç sorgula butonuna basın.
  • Gelen ekrandan borç tutarını seçin ve ödemek istediğiniz tutarı yazın. Devam ederek kredi kartı bilgilerinizi girip ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Ek 5 tarım sigortası hangi bankalara yatırılıyor ?

Ek 5 ödemesi hangi bankalara yatırılıyor ? Sorunun cevabı oldukça basit. Yukarıda listesi verilen tüm bankalardan ödemeyi kolayca yapabilirsiniz. Ödemelerin T.C. numarası üzerinden ve yine belirtilen menü üzerinden yapıldığını hatırlatmak isteriz.

Ek 5 tarım sigortası atm’den nasıl yatırılır ?

Ek 5 tarım sigortası nereye ödenir sorusunun bir diğer cevabı ise ATM. ATM aracılığı ile ödeme yapabilmeniz için ödeme yapmak istediğiniz bankanın SGK ile anlaşmalı olması ve ATM’de bu özelliğin var olması gerekir. Eğer ATM’de seçenek varsa SGK Ödemeleri- Ek5,Ek6,4a Kısmi İBS,Topluluk Sigortası Ödemeleri menüsünden T.C. numaranız ile sorgulama yaparak kolayca ödeme yapabilirsiniz.

Ek 5 tarım sigortası hangi bankalara yatırılıyor ?

Ödemelerinizi yukarıda belirtilen bankaların gişelerinden, ATM’lerinden, mobil ya da internet bankacılığı şubelerinden yapabilirsiniz

İsteğe bağlı bağkur nasıl ödenir ?

Ev hanımları sigorta primi ve isteğe bağlı sigorta ödeme menüsü aynıdır. Ödeme vadesi geçmiş prim borcunuzu bankalarda SGK/4/1-b Prim Tahsilatları-Geçmiş Dönem menüsünden, ödeme vadesi geçmemiş aylık bağkur prim ödemenizi de SGK-4/1-b prim tahsilatları-cari dönem menüsünden T.C. numaranız ile ödeyebilirsiniz.

SGK kredi kartı ile prim ödeme sisteminden de isteğe bağlı bağkur ya da ev hanımları isteğe bağlı bağkur prim borcu ödemenizi yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle SGK kredi kartı ile prim ödeme sistemine T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile giriş yapın. Ardından Sorgu Tipi: 4b Sigortalı Tahsilatları ve Sorgu Tipi kısmında geçmiş dönem borçları için Bağ-Kur Geçmiş Dönem, ödeme vadesi geçmemiş aylık prim borçlarınızı da Bağ-Kur Cari Dönem menüsünden T.C. numaranız ile ödeyebilirsiniz.

İsteğe bağlı sigorta primi internetten ödeme nasıl yapılır ?

Ödemelerinizi yukarıda belirtilen menülerden bankaların mobil ve ya internet bankacılık kanalları aracılığı ile kolayca yapabilirsiniz. Kredi kartı ile internetten isteğe bağlı sigorta primi internetten ödeme yapmak için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

  •  Kredi kartı ile sgk ödeme  sayfasından T.C. numaranız ve e devlet şifresi ile kart ile prim ödeme sistemine giriş yapın.
  • Sorgu Türü: 4B Sigortalı Tahsilatları, Sorgu Tipi kısmında da ödeme vadesi geçmiş borç ödeyecekseniz Bağ-Kur Geçmiş Dönem, cari aya ait prim ödeyecekseniz Bağ-Kur cari dönem menüsünden devam ederek ödemeyi tamamlayabilirsiniz.

Ziraat bankası isteğe bağlı sigorta ödemesi nasıl yapılır ?

Ziraat Bankası gişelerinden, ATM’lerinden ve internet bankacılığı kanallarından da ödemelerinizi T.C. numaranız ile yapabilirsiniz. Ziraat Bankası’ndan prim ödemesi için Ödemeler-SGK/Bağkur/SSK Ödeme menüsüne giriş yaptıktan sonra isteğe bağlı sigorta türüne göre yukarıda belirtilen menülerinden birisinden ödeme yapabilirsiniz.

İsteğe bağlı sigorta primi toptan ödenir mi?

Her ayın primi ay başında tahakkuk eder. Önceden toptan ödenebilmesi söz konusu değildir. Ayrıca boşta geçen sürelerin isteğe bağlı olarak toptan ödenebilmesi gibi kanunen tanınan bir hak da yoktur.

Tum Makaleyi Oku