Analık Parası Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir ?

2 haftalar önce 50

Analık parası diğer adı ile doğum raporu parası 4a ssk kapsamında çalışan ya da 4b bağkur kapsamında prim ödemesi yapan kadınlara doğumdan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumundan ödenen bir ödenek türüdür. Analık iş göremezlik ödeneği olarak da adlandırılan bu ödemeden yararlanabilmek için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Bu yazımızda analık iş göremezlik ödeneği ne zaman yatar, çalışabilir raporu ne zaman alınır, doğum raporumu nasıl görebilirim gibi analık parası SGK ödemesi hakkındaki tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Analık parası nedir?

SGK doğum parası sigortalı çalışan anne ya da bağkur ödeyen anneye doğum öncesi ve doğum sonrası rapor parası olarak yapılan ödemedir. Bu süre zarfında sigortalılar için işverenleri maaş ödemez. Maaş ödemesi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılır. Ödenen bu ödenek analık işgöremezlik parası olarak tanımlanır.

Doğum rapor parası nasıl alınır ?

Doğum nedeniyle SGK tarafından ödenen analık geçici iş göremezlik ödemesinden yararlanabilmeniz için analık parası alma şartları şu şekildedir;

  • Doğum tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigorta ya da bağkur priminizin olması,
  • Aktif çalışan olmanız ya da aktif bağkurlu olmanız,
  • Bağkur kapsamında iseniz son ödeme vadesi geçmiş sigorta prim borcunuzun olmaması,
  • En geç 32. haftaya kadar doğum öncesi raporu almanız ya da 37. haftaya kadar çalışabilir raporu almanız gerekiyor.

*** Yukarıdaki tüm analık rapor parası alma şartları sağlansa bile Doğum iznindeyken işten ayrılan kadınlara işten ayrılış tarihinden sonraki 9. güne kadar ödeme yapılmakta.  

Analık rapor parası hesaplama nasıl yapılır ?

Analık parası ne kadar alırım sorusunun cevabı brüt kazanca göre farklılık gösterir. Doğum rapor parası hesaplama doğum tarihinden önceki son 12 aylık brüt kazanç ve son 12 aylık toplam gün sayısı esas alınarak yapılır. Toplam brüt kazanç toplam gün sayısına bölünür ve bulunan sonucun 2/3’ü bir günlük analık rapor parası olarak ödenir. Eğer tekil gebelik ise 112 günlük, eğer çoğul gebelik ise ikiz, üçüz v.s. bu durumda toplamda 126 günlük ödeme yapılır.

***SGK analık ödemesi ne kadar alabileceğinizi biz hesaplayabiliriz. Yazının sonundaki yorum bölümünden doğum tarihinden önceki son 12 aylık brüt kazancınızı ve son 12 aylık toplam gün sayınızı yazın SGK doğum parası hesaplama işlemini sizin için yapalım. Dilerseniz hemen rapor parası hesaplama sayfamızı ziyaret ederek hesaplama tablomuz aracılığı ile kendiniz de hesaplama yapabilirsiniz.

Analık parası sorgulama nasıl yapılır ?

Çalışan anne doğum parası ödemenizin durumda olduğunu, ödenip ödenmediğini, ödenme tutarını ve bankaya gönderilme tarihini e devletten analık raporu sorgulama sonucu öğrenebilirsiniz.

  • www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve E devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra SGK-4a/4b İşgöremezlik Ödemesi Görme menüsünden analık iş göremezlik ödeneği sorgulaması yapabilirsiniz.
  • Doğum rapor parası sorgulamasını buradan yapabilirsiniz ⇒ analık rapor parası sorgulama.

Analık parası emanete alındı ne demek?

E devletten sorgulama sonucunda rapor paranız emanete alındı ibaresini görebilirsiniz. Bunun sebebi şudur. SGK ödemenizi PTT’ye gönderir. Sizin bu ödemeyi almak için PTT’ye gönderildikten sonra 2 aylık süreniz vardır. Bu iki aylık süre içerisinde ödemenizi almazsanız ödeme SGK emanet hesaplarına geri döner. Bu parayı alabilmeniz için aşağıda belirttiğimiz şekilde banka hesabı tanımlaması yapmanız gerekiyor. Banka hesabınızı tanımladıktan sonra en geç 1 hafta içerisinde ödemeniz tanımlamış olduğunuz hesaba gönderilmiş olacaktır.

Rapor parası emanetten nasıl alınır, emanete alınan rapor parası başvurusu nasıl yapılır hakkında detaylar için  rapor parası emanetten nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Gebelik rapor parası ne zaman yatar?

Analık parası nezaman yatar sorusu konu hakkında en çok sorulan soruların başında geliyor. Ödeme Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından parça parça ödenebilmektedir. Yani analık işgöremezlik parasını almak için raporun tamamının bitmesini beklemenize gerek yoktur.

İşveren kısmi olarak çalışmazlık girişi yaparsa SGK tarafından ödemeniz de kısmi kısmi yapılır. Tabi bunun için işverenin çalışmadığınıza dair bildirimi SGK’ya elektronik ortamda yapması gerekir. İşveren bildiriminin ardından raporun ödenme süresi ortalama 10-15 gündür. Kısmi onay varsa işveren onayından sonra ödeme yapılması için SGK’ya bildirim yapmanız gerekiyor.

Analık iş göremezlik nereye yatar ?

Eğer SGK şahıs ödemeleri sisteminde tanımlı banka hesabınız yoksa ödemeniz PTT’ye gönderilir ve kimliğiniz ile birlikte herhangi bir PTT şubesinden ödemenizi alabilirsiniz. Yok ben PTT ile uğraşamam banka hesabım var oradan çekmek isterim diyorsanız bu mümkün. www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve E devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın. Ardından SGK-Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama menüsünü kullanarak banka hesabınızı tanımlayabilir ve ödemenizi bankadan alabilirsiniz.

Çalışmayan kadın doğum parası ne kadar ?

Herhangi bir işte sigortalı çalışmayan ya da bağkurlu olmayan kadınlara Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bir defalık doğum yardımı ödemesi yapılmaktadır. 2020 yılı itibariyle ödenen yardım tutarları :

  • Birinci çocuk için 300,00 TL,
  • İkinci çocuk için 400,00 TL,
  • Üçüncü çocuk için ise 600 TL olarak ödenmektedir.

Çalışmayan annelere gebelik ve doğum sonucu tüm Kurumlar tarafından ödenen yardımları sayfamızda Doğum Parası Ne Kadar tek başlık altında topladık. İlgili sayfamızda tüm yardımların şartları ve güncel şartları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Doğum parası her ay alınır mı?

SGK tarafından ödenen analık parası ödemesi doğum olduktan sonra ve doğum öncesi rapor bittikten sonra ödenmeye başlar. Doğum öncesi rapordan sonraki doğum sonrası raporlar için işverenin onayladığı kısımları SGK da parça parça öder. Yukarıda çalışmayan annelere ödenen yardım da 1 defaya mahsus ödenmekte. Bu yardımı sigortalı çalışan anneler de alabilmekte.

Analık raporu parası ne kadar?

Doğum tarihinden önceki son 12 aylık brüt kazanç son 12 ayın toplam gün sayısına bölünür. Bulunan tutarın 2/3’ü 1 günlük ödeme olarak yapılır.

Analık parası ne zaman ödenir?

Doğum olduktan sonra doğum öncesi rapor için ödeme yapılır. Doğum sonrası rapor ise parça parça da ödenebilir rapor bittikçe kısmi ödeme de yapılabilir.

Analık ödemesi kaç ay?

Tekil doğumlarda doğum öncesi 8 ve sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 112 günlük ödeme yapılır.

Analık parası Kaç kere alınır?

Doğum öncesi ve sonrası toplam 16 hafta için bir defalık ödeme yapılır.

Tum Makaleyi Oku