13 yıl sonra Irak'a ilk ziyaret | Cumhurbaşkanı Erdoğan: PKK'ya karşı ortak hareket edeceğiz

20 saat önce 16

REŞİD İLE GÖRÜŞMEDE GAZZE VE TERÖRLE MÜCADELE ELE ALINDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir araya geldi.

İki liderin görüşmesinde ve Irak ikili ilişkileri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, bölgesel ve küresel meseleler ile terörle mücadele konuları ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Irak’tan beklentilerinin bulunduğunu, Irak’ın terörün her türlüsünden arındırılması gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Bağdat ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkilerin rayına girmesinin ve Türkmenlerin hak ettiği konuma ulaşmalarının Irak’ın istikrarı için önemli olduğunu da belirtti.

Gazze’deki İsrail zulmünü durdurmak için çabaların devam ettiğini, Müslüman ülkelerin bu süreçte birlik içinde hareket etmesinin gerektiğini de söyledi.

Sudani ise terörle mücadelede ortak çalışmanın önemine değindi.

Irak Cumhurbaşkanı ayrıca iklim değişikliği ve su kriziyle mücadelenin önemine de vurgu yaptı. 

Görüşmenin ardından Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi Anlaşması imzalandı.

 PKK'ya karşı ortak hareket edeceğiz - 4

KALKINMA YOLU PROJESİ İÇİN ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Iraklı mevkidaşı Abdullatif Reşid'in ardından Başbakan Muhammed Şiya es Sudani ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi Anlaşması imzalandı.

Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Sudani, anlaşmanın bölge halkları için bir köprü vazifesi göreceği söyledi ve "Bu, halkların birbirini daha iyi anlamasını sağlayacak. Güvenlik ve istikrara katkıda bulunacak" dedi.

Sudani, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile güvenlik konusundaki engellerle mücadeleyi, terörist unsurların varlığı ile mücadeleyi görüştük. Daha fazla kontrol ve istikrar için Türkiye ırak sınır bögesi güvenliğini görüştük" diye ekledi.

"IRAK TOPRAKLARI KOMŞULARIMIZA KARŞI KÖTÜ NİYETLE KULLANILAMAZ"

Gazze konusunda da Türkiye ile işbirliğinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Başbakan Sudani, "Irak topraklarının hiçbir şekilde herhangi bir komşumuza karşı kötü niyetle kullanılmasına izin veremeyiz. Hiçbir grup Irak'ın topraklarının egemenliğini ihlal edemez" ifadelerini kullandı.

Irak başbakanı ayrıca Gazze'deki duruma da değinerek şöyle konuştu: "İslam dünyasının kutsal topraklarında yaşananlara gözlerimizi yumamayız. Bunu da görüştük. Derhal ateşkes ihtiyacı konusunda aynı fikirdeyiz."

"SAĞLAM BİR YOL HARİTASI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuşmasının başında Kalkınma Yolu Projesi'ne değindi. 

Erdoğan, "Kalkınma Yolu Anlaşması sağlam bir yol haritasıdır. Güvenlik, terörle mücadele, enerji, eğitim, sağlık, çevre konularında müzakerelerin sürdürülmesini sağlayacak ortak daimi komiteler kurulmasına karar verdik. Anlaşmaların hayata geçirilmesi için gereken koordiasyonu sağlayacağız" açıklamasını yaptı. 

"PKK'NIN IRAK'TAKİ VARLIĞININ SONLANACAĞINA DAİR İNANCIMI PAYLAŞTIM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde güvenlik ve terörle mücadelede iş birliğinin en önemli konulardan olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

" örgütü PKK'ya ve uzantılarına karşı atabileceğimiz müşterek adımları istişare ettik. PKK'nın Irak'ta yasaklı örgüt ilan edilmesini memnuniyetle karşıladık. Mevkidaşlarıma PKK'nın Irak topraklarındaki varlığının en kısa zamanda sonlanacağına dair inancımı paylaştım. Irak hükümetinin atacağı adımlarda tüm desteği sağlamaya hazırız. FETÖ'yle ortak mücadele de gündem başlıklarımızdan biri."

Erdoğan ayrıca "Ticaretimizin önündeki engelerin kaldırılmasını değerlendirdik" diyerek "Başta Irak ve tüm bölgenin istikarar ve refahına büyük katkı sunacak olan plana yönelik anlaşmayla inancımızı perçinledik" diye konıştu.

Su sorunu konusuna da değinen Erdoğan, Irak'ın yaşadığı iklim krizi ve kuraklığın, Türkiye'yi ve dünyayı da etkilediğini belirtti.

İSRAİL-İRAN EKSENİNDEKİ GELİŞMELER FİLİSTİN'DEKİ KATLİAMI GÖLGELİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir diğer önemli gündem maddesi olan Gazze'ye ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Gazze'de akan kanın durması için elimizden geleni yapıyoruz. İsrail'in Filsitin'de uyguladığı zulüm ve bunun bölgemize etkilerini ele aldık. İsrail-İran ekseninde yaşanan gelişmeler, Filistin'deki katliamı gölgelemektedir. Irak da olumsuz etkilenmektedir. Tüm tarafları gerilimi tırmandırıcı eylemlerden kaçınmaya çağırıyorum. Başkenti Doğu Kudüs olan Filsitin devletinin kurulması bölge barışının gereğidir."

Tum Makaleyi Oku