Bakıcı Sigortası Teşviki, Prim Hesaplama 2023

5 aylar önce 57

Bakıcı sigortası için ödenecek prim tutarı brüt maaş üzerinden hesaplanmakta. Bakıcı sigortası primleri asgari ücrete bağlı olarak artıyor. 01 Ocak 2023 tarihi itibariyle brüt asgari ücretin değişmesi ile birlikte  ödenecek bakıcıya sigorta 2023 prim tutarları da belli oldu.

Bu yazımızda 2023 bakıcı sigorta primleri ve bebek bakıcısı sigorta primi hesaplamasını nasıl yapılır, hasta ve bebek bakıcısına sigorta nasıl yapılır konusunda bilgi edinebilir ve evde bakıcı sigortası 2023 başvurusu nereye ve nasıl yapılır konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bakıcılara sigorta zorunluluğu nedir?

Bebek bakıcı, hasta bakıcısı gibi ev hizmetlerinde ücret karşılığı çalıştırılanların sigortalı yapılması kanunen zorunludur. Sigorta yapılmadığının tespiti durumunda çalıştıran kişiye Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ağır cezalar uygulanmaktadır. Sigorta için başvuruyu nereye ve nasıl yapabileceğiniz konusunda ayrıntıları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Bebek bakıcı sigortası nasıl yapılır?

Kanunen fiili olarak çalıştırmış olduğunuz bakıcılara sigorta zorunluluğu vardır.  Bu kapsamda sigortalıyı Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmek ve prim ödemelerini yapmak çok kolaydır. Bakıcıların sigortası ev hizmetlerinde 10 günden fazla diğer adı ile Ek9 kapsamında yapılıyor. Gerekli belgeler ise başvuru formu, çalışan ve işveren kimlik fotokopisi. Bir kere formu verdikten sonra artık bakıcının çıkışını vermediğiniz sürece primler her ay otomatik olarak tahakkuk ediyor.

Başvuru konusunda izlemeniz gereken yol, başvuru için istenen evraklar, başvuru formunu doldururken dikkat etmeniz gerekenler ve daha fazlası için bakıcıya sigorta nasıl yaptırılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Hasta bakıcı sigortası nasıl yapılır ?

Hem hasta bakıcısı hem de bebek bakıcısı için ödenecek aylık sigorta primleri, teşvik şartları ve başvuru hükümleri bu yazımızda belirtildiği gibidir. Bir fark bulunmamaktadır.

Bakıcı sigorta teşvik 2023

Bakıcıya sigorta için yararlanabileceğiniz üç önemli sigorta teşviki bulunmaktadır. Bu üç teşvikten yararlanabilmek için aranan temel şart prim ödemelerini düzenli ve vadesinde yapmak ve geçmiş dönem sigorta prim borcunuzun bulunmamasıdır. Onun haricinde bakıcılara sigorta teşvik özel şartları herbir teşvik için aşağıda belirtilmiştir.

5510-5 puanlık indirim teşviği

Bu teşvikten yararlanabilmek için prim ödemelerinizi düzenli yapmanız ve geçmiş dönem borcunuzun olmaması gerekiyor. Onun haricinde bir şart aranmaz. Bu teşvikten yararlanabilmek için ev hizmetleri ek 9 10 günden fazla başvuru formundaki  Teşvikler kısmında 551081. madde teşvik kutucuğunu her durumda işaretleyin.

6111 sayılı kanun teşvik şartları 2023

Bebek bakıcısı sigortası, çocuk bakıcısı sigortası, hasta bakıcı sigortası v.s. gibi ev hizmetlerinde 10 günden fazla kapsamında sigortalı çalıştıran işverenlerin en çok yararlandıkları teşviklerin başında gelir. Bu kapsamda evde çalışana sigorta teşvikinden yararlanabilmeniz için;

  • İşe aldığınız kişinin işe aldığınız tarihten önceki son 6 aylık dönem içerisinde sigortalı çalışmasının olmaması,
  • Başka bir işyerinde bu teşvikten yararlanmamış olması,
  • 18-29 yaş arası erkek olması ya da bayan olması ( bayanlar için yaş şartı aranmaz) gerekiyor.
  • Eğer bakıcı teşvik şartlarını sağlıyorsanız 24 ay süre ile bu teşvikten yararlanabilirsiniz.
  • Bakıcıların sigortasını başlatmadan önce İŞKUR kaydını da yaparsanız ilave olarak 6 ay daha teşvik hakkınız olur.
  • Bu durumda toplamda 30 ay bakıcı için sigorta teşvikinden yararlanabilirsiniz.
  • Bu bakıcı teşviki için gerekli şartları sağlıyorsanız ev hizmetleri ek 9 10 günden fazla başvuru formundaki 4447/10. madde kısmını kesinlikle işaretlemelisiniz.

Bakıcı sigorta primi hesaplama 2023

Yukarıda da belirttiğim üzere evde bakıcı sigortası prim tutarları brüt asgari ücret üzerinden hesaplanmakta. Bakıcı sigorta primi hesaplama ve aylık ödenecek prim tutarları işveren olarak hangi teşvikten yararlandığınıza ve prim ödemelerini düzenli yapmanıza göre farklılık gösterir.

Teşvik durumuna göre bebek bakıcısı sigorta hesaplaması ve aylık ödenecek tutarlar aşağıdaki gibi olacaktır. Bu primler aynı zamanda yabancı çalışanlar için de geçerlidir. Bakıcı prim tutarları aşağıdaki gibidir. Bakıcılar haricindeki diğer ev hizmetleri çalışanlarının aylık sigorta primleri ile ev hizmetlerinde çalışanların maaş hesaplamasını öğrenmek için  ev hizmetlerinde çalışanların sigorta primi nasıl ödenir sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

01 Ocak 2023-30.06.2023 tarihleri arasında ödenecek teşvikli ve teşviksiz aylık sigorta prim tablosu aşağıdaki gibi olacaktır;

İndirimsiz aylık prim ₺3.753,00
5 puanlık indirimli aylık prim ₺3.252,60
6111 Teşvikli aylık prim ₺1.701,36
Emekli çalışan sigorta primi ₺3.202,56

01.07.2023-31.12.2023 tarihleri arasında teşvikli ve teşviksiz aylık bakıcı sigorta prim tutarları aşağıdaki gibi olacaktır;

İndirimsiz aylık prim ₺5.030,44
5 puanlık indirimli aylık prim ₺4.359,71
6111 Teşvikli aylık prim ₺2.280,47
Emekli çalışan sigorta primi ₺4.292,64

Yabancı bakıcı sigorta primi ne kadar 2023

Türkiye’de hem hasta bakımı hem de bebek bakımı için yabancı uyruklu bakıcılar yoğun olarak çalıştırılmakta. Dolayısıyla onlar adına bakıcı sigortası hesaplaması de merak edilmekte. Yabancı bakıcı teşvikleri ve ödenecek aylık prim tutarları oturma izni olması koşulu ile aynen yukarıdaki gibidir. Türk çalışanlar ile arada bir fark bulunmamaktadır.

Hasta bakıcı ücretleri ne kadar?

Bebek ya da hasta bakıcısına ödenecek en düşük net maaş asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Bunun dışında ödenmesi gereken aylık maaş tutarları ise çalıştıracak kişi ile bakıcı arasındaki sözleşmeye göre farklılık gösterebilmektedir. Hem asgari ücret üzerinden ödenmesi gereken net maaş hem de ortalama maaş tutarlarına bakıcı ücretleri ne kadar sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Sgk bakıcı teşvik şartları nelerdir ?

Evde çocuk bakımı projesi kapsamında gerekli şartları sağlayan annelerin bakıcı parası eğitimli bakıcı teşviki kapsamında devlet tarafından karşılanmaktadır. Evde çocuk bakımı sgk ödemesi desteğinden yararlanabilmeniz için genel olarak sağlamanız gereken bakıcı teşvikinden yararlanma şartları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Annenin ssk kapsamında ve aktif olarak çalışıyor olması,
  • Bakıcının Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bakıcı sertifikası sahibi olması,
  • Çocuğun 0-24 ay arasında olması,
  • Proje için belirlenen illerden birisinde ikamet ediyor olması gerekiyor.
  • Başvuru yapmak ve daha detaylı bilgi edinmek için çalışan annelere destek nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Evde bakıcı sigortası nasıl yapılır?

Evde bakıcı sigortası için SGK İşyeri tescil uygulaması üzerinden kolay işverenlik kapsamında başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvurudan sonra prim tahakkukları otomatik olarak gerçekleşmektedir. 

Evde engelli bakıcı sigortası

Eğer engelli bakımı için evde bakıcı çalıştıracaksanız Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar kapsamında tescil açmanız ve bu kapsamda primleri ödemeniz gerekmektedir. 

Yaşlı bakıcı sigortası nasıl yapılır?

Yaşlı hastaya bakmak için evde çalıştırılan bakıcıların da aynı şekilde ev hizmetleri kapsamında sigortalanması gerekmektedir. 

Sigortasız bakıcı çalıştırmak

Sigortasız bakıcı çalıştırmak kanunen suçtur. Şikayet ya da rutin denetim sonucunda sigortasız çalıştığı tespit edilen kişilerin işverenleri hakkında idari para cezası uygulanır. 

Evdeki bakıcıya nasıl sigorta yapılır?

Ev hizmetlerinde çalıştırılacak bakıcıların SGK Ek 9 10 günden fazla çalışanlar kapsamında bildirilmeleri gerekmektedir.

Bakıcılar için sigorta primi ne kadar?

01 Temmuz 2023 tarihi itibariyle için 5 puanlık teşvikli en düşük aylık prim tutarı 4.359,71 TL iken primlerini düzenli ödemeyenler için ise aylık 5.030,00 TL olarak belirlenmiştir.

Bakıcıya sigorta zorunlu mu?

Evet, Ücret karşılığı çalıştırılan bakıcıya sigorta zorunludur.

Evde bakım hizmeti yapanlara sigorta yapılıyor mu?

Evde hasta ya da bebek bakıcısı olarak ücret karşılığında çalıştırılanlara sigorta yapılması gerekmektedir.

Tum Makaleyi Oku