Biden - Trump canlı yayında kozlarını paylaştı! 'Üçüncü Dünya Savaşı'na çok yakınız'

2 gunler önce 16

Dünyanın yakından izlediği ABD seçimleri Ukrayna'daki savaştan Gazze Şeridi'ndeki işgale birçok sorunla doğrudan bağlantılı. Zira, seçim sonuçları dış politikayı büyük ölçüde değiştirecek gibi görünüyor.

Demokrat Partili Başkan Joe Biden ve Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump, Perşembe gecesi CNN’in tartışma programında 90 dakika boyunca ekonomiden, kürtaj, göç, sağlık ve dış politikaya soruları yanıtladı.

Biden ve Trump tartışmanın başında sahneye girdiklerinde el sıkışmadı, verilen arada birbirleriyle konuşmadı. CNN kuralları gereği salona sadece reklam aralarında girebilen Beyaz Saray muhabiri, iki adayın bu sırada dümdüz ileriye baktıklarını ve konuşmadıklarını ya da birbirlerine bakmadıklarını bildirdi.

90 dakikalık tartışmada, stüdyoda hiçbir seyirci bulunmadı. Söz kesilmesini engellemek için sadece söz alan kişinin mikrofonu açık bırakıldı.

Tartışma, ABD tarihinde bir ilk niteliği taşıyordu. Daha önce ülkede mevcut bir başkan eski bir başkanla tartışma programına çıkmamıştı.

08:31 28 Haziran 2024

AMERİKAN BASINI: BIDEN ÇÖKTÜ, DEMOKRATLARDA PANİK DALGASI

CNN International ekranlarındaki tartışma, beklendiği gibi dünyada manşet. İnternet sitesinde canlı blogla tartışmayı aktaran İngiliz The Guardian gazetesi 'Trump karşısında güçsüz performansın ardından Biden'a kenara çekilmesi için çağrılar büyüyor' başlığını attı.

Amerikan New York Times gazetesi 'Çekişmeli tartışmada Trump yaygara koparırken Biden çırpınıyor' başlığını tercih etti, ilk sayfadan verilen analizde ise Demokratların artık Biden'ın değiştirilmesi hakkında konuştuğu vurgulandı. Analize göre, mevcut ABD Başkanı Biden yeniden seçilmek için canlı bir ivme elde etmeyi umuyordu ancak televizyondaki performansı Demokrat Parti'de bir panik dalgasına neden oldu.

Wall Street Journal'ın manşeti 'Biden Trump karşısında çöktü ve çıkarılan diğer dersler' oldu, Washington Post ise 'Biden mücadele ediyor, Trump soruları başka yöne saptırıyor' dedi.

08:00 28 Haziran 2024

BİRKAÇ KEZ TUTUKLUK YAŞAYAN BIDEN TRUMP'LA ALAY ETTİ

Amerika'nın Sesi'ne göre, dört yıl önceki seçimlerden bu yana ilk kez karşı karşıya gelen iki adaydan Biden inişli çıkışlı bir performans sergiledi, Trump çok sayıda yanlış beyan da içeren bir dizi sözlü saldırıda bulundu.

Yayın organı, 81 yaşındaki Biden ve 78 yaşındaki Trump'ın kamuoyu yoklamalarının aylardır çıkmazda olduğunu gösterdiği yarışta bir çıkış anı aradığı yorumunu yaptı.

Adaylar konulara hakimiyetlerini gösterme ve sözlü tökezlemelerden kaçınma baskısı altındaydı. Özellikle Biden, yaşı ve dinamikliği ile ilgili endişelerle boğuşurken, Trump'ın kışkırtıcı söylemi ve genişleyen yasal sorunları bir zafiyet olarak görülüyor.

Mevcut Başkan Joe Biden'ın progamın özellikle ilk yarım saatinde ses kısıklığı dikkat çekti, Beyaz Saray yetkilileri soğuk algınlığı bilgisini verdi.

Biden ve Trump birbirlerini özellikle ekonomi, göçmenler, kürtaj hakkı gibi başlıklarda sert şekilde suçlarken, 81 yaşındaki Biden ulusal borçla ilgili bir soruya yanıt verirken birkaç kez tutukluk yaşadı.

Biden, kendini düzeltmeden önce 'milyarderlerden' 'trilyonerler' olarak bahsetti. Ardından, zenginlerin daha fazla vergi ödemesi gerektiğini savunurken, cümlesini tamamlayamıyor gibi oldu. Tamamladığında ise çok anlaşılamadı.

Biden, muhtemelen pandemiye atıfta bulunarak "Sonunda Medicare'i yendik" dedi.

78 yaşındaki Trump ise fırsatı kaçırmadı ve "Haklı. Medicare'i yendi. Ölümüne yendi" dedi. Medicare, hükümetin ulusal sağlık sigortası programı.

Tartışma programı ilerledikçe, Biden daha odaklı atak cümleleri kurarak ritmini hızlandırmış gibi göründü.

Tartışmanın yarısına gelindiğinde, Biden, Trump'ın porno yıldızı Stormy Daniels'a yaptığı sus payı ödemelerini örtbas etmekten aldığı mahkumiyete ilk kez atıfta bulunarak Trump'a "Suçlu" dedi.

Buna karşılık Trump, Biden'ın oğlu Hunter'ın silah almak için uyuşturucu kullandığı konusunda yalan söylemekten dolayı yakın zamanda mahkum edilmesini gündeme getirdi.

Trump destekçilerinin 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'na düzenlediği saldırı sorulduğunda ise eski başkan herhangi bir sorumluluk kabul etmedi ve tutuklananların çoğunun masum olduğunu iddia etti.

Biden ise "Bu adamın Amerikan demokrasisi hakkında hiçbir fikri yok" diyerek alay etti. Biden, "44 üst düzey kabine yetkilisinden 40'ının bu kez onu desteklemeyi reddetmesinin bir nedeni var. Başkan yardımcısı bu kez onu desteklemedi. Neden mi? Onu iyi tanıyorlar, onunla birlikte görev yaptılar. Neden onu desteklemiyorlar?" diye konuştu.

07:16 28 Haziran 2024

HAKARETLER HAVADA UÇUŞTU

Kasım 2020'deki seçimde yarışan Joe Biden ve Donald Trump'ın aralarındaki var olan gerginlik biliniyordu. Husumetin televizyon ekranında belirgin hale geldiği pek çok an da vardı. Her ikisi de diğerini tarihteki en kötü başkan olarak nitelendirdi; Biden Trump'tan 'ezik' ve 'mızmız' diye bahsetti. Trump, rakibini 'felaket' olarak nitelendirdi.

Bir noktada, rakipler golf oyunları üzerinden atıştılar; Trump topa Biden'dan daha uzağa vurmakla övündü. Biden, Trump'ın kendi çantasını taşımakta zorlanacağını söyleyerek karşılık verdi.

Bir buçuk saatlik tartışma sırasında Joe Biden ve Donald Trump kaçınılmaz şekilde Rusya'nın Ukrayna'yı ve İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgalini konuştu.

Bir Filistin devletini destekleyip desteklemeyeceği sorulduğunda dikkatli bir üslup izleyen Trump, Biden'ı İsrail'in Hamas'a karşı savaşı kazanmasını engellemeye çalışmakla suçladı, devamında Biden'ın artık 'Bir Filistinli gibi' olduğunu söyledi.

ABD lideri Biden, bu ifadeye "Hiç bu kadar aptallık duymamıştım" diye karşılık verdi.

06:58 28 Haziran 2024

GAFLAR, YANLIŞLAR VE NOTLAR

Amerika'nın Sesi'ne göre, tartışma sırasında hem Joe Biden hem de Donald Trump birçok gaf  yaptı ya da hatalı ifade kullandı.

Biden tartışmaya bir gafla başladı ve 15 bin istihdam yarattığını söyledi. Doğru sayı ise 15 milyondan fazlaydı. ABD Başkanı, seçmenlerin ekonomik liderliğine olan güvenini tazelemeye çalışan biri olarak sayıyı ciddi şekilde eksik göstermiş oldu.

Biden ayrıca, "İnsülin iğnesi 400 dolar yerine 15 dolar" dedi. Ancak Medicare kullanan yaşlı Amerikalılar için cepten yapılan insülin masrafları, Başkan Joe Biden'ın imzaladığı 2022 Enflasyonu Azaltma Yasası'nda 35 dolarla sınırlandırılmıştı. Bu sınır, birçok ilaç üreticisinin özel sigortası olan çoğu kullanıcı için ilacın fiyatını 35 dolara düşüreceğini açıkladığı geçen yıl yürürlüğe girdi.

Trump ise ABD ekonomisinin pandemiden önce ulusal borcunu ödemeye başlamaya hazır olduğunu söyledi. Bu da doğru bir beyan değildi. Trump döneminde bütçe açıkları artıyordu çünkü 2017 vergi indirimleri söz verdiği gibi kendi kendini karşılamadı.

Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Ofisi'ne göre, Trump 585 milyar dolarlık bir bütçe açığı devraldı ve bu açık 2019'da 984 milyar dolara yükseldi, 2020'de ise 3 trilyon doların üzerine çıktı.

Trump'ın cezaevleri ve akıl hastanelerinden 'milyonlarca' kişinin ülkeye kabul edildiği iddiası da asılsızdı. Buna dair hiçbir kanıt bulunmuyor.

05:31 28 Haziran 2024

3.DÜNYA SAVAŞI

Trump: Savaşlar onunla bitmeyecek. 3.dünya savaşına çok yakınız. Rusya, Trump'tan hiçbir toprak alamadı, onlar benimle oyun oynayamazlar. Bu savaş asla başlamamalıydı. Ukrayna'yı alacak şu an. Ukrayna şu an savaşı kazanmıyor. 'Biz asla pes etmeyeceğiz' diyorlar. O kadar fazla kişi kaybettiler ki... Eğer adil ve özgür seçim olursa seçim sonuçlarını kabul edeceğim. Bir hafta içerisinde bununla ilgili konuşma yapacağım.

Biden: Sen Putin'e istediğini yap dedin, biz 5.maddeyi kullanacağız. Şu an dünyayı korumamız gerekiyor. Seçimden sonra Trump'ın oylarını göreceğiz.

05:26 28 Haziran 2024

BIDEN VE TRUMP'IN YAŞI

Biden yaşıyla ilgili soruya, "Öncelikle ben kariyerimin yarısında siyasetin en genç insanıydım. ABD'de Senato'ya seçilen en genç ikinci kişiydim. Bir sürü yeni iş yarattık." açıklamasında bulundu.

Trump ise, "Ben iki bilişsel teste girdim, mental sağlığımla ilgili. Fiziksel testlerden geçiyorum. Ben çok iyi bir durumdayım, iki golf şampiyonluğum var. Ben onu golf maçına çağırdım birkaç metre bile vuramaz topa. Çok iyi hissediyorum şu an." diyerek yanıt verdi.

04:40 28 Haziran 2024

İSRAİL'E EN BÜYÜK DESTEĞİ VEREN BİZİZ

Biden: İsrail’in İhtiyacı olan bütün silahları verdim. İran İsrail’e saldırdığında İsraili biz kurtardık. İsrail’e en büyük desteği veren biziz. Trump Biden için 'İsrail’e işi bitirmeleri için izin vermesi lazım. Biden, Filistinli gibi oldu.' ifadelerini kullandı.

04:37 28 Haziran 2024

ABD EKRANA KİLİTLENDİ

Biden ve Trump arasındaki 2024 başkanlık döneminin ilk tartışmasını ABD vatandaşları canlı olarak takip etti.

04:30 28 Haziran 2024

RUSYA - UKRAYNA SAVAŞI

Trump: Gerçek bir başkanımız olsaydı, Putin Ukrayna'yı asla işgal etmezdi. Putin bize gülüyor. Rusya'yı cesaretlendirdi. Afganistan'da o kadar kötüydü ki, Putin bunu izledi ve bu beceriksizliği gördü. İsrail de işgal etmezdi. İran benden korkuyordu. Bu adamın idaresinde tüm dünya patlıyor. 200 milyar dolar verdi Ukrayna'ya. Zelenskiy gelmiş geçmiş en iyi pazarlamacı.  Seçilmeden önce bu sorunu çözeceğim.

Biden: Yüz binden fazla Amerikalıyı Afganistan'dan dışarı çıkardık. Kiev'i 5 günde alacağız dedi Putin ama bunu yapamadı. Putin bir savaş suçlusu. Sovyet İmparatorluğu'nu getirmek istiyor. Ukrayna'yı alınca duracağını mı zannediyorsunuz?

04:26 28 Haziran 2024

TARTIŞILAN SINIR GÜVENLİĞİ

Biden, "Biz iki partinin de onayladığı bir kanun için çok çalıştık. Trump başkanken aileleri ayırmak istiyordu. Ben onu yapmadım." dedi.

Trump, "Sınırları açmaya karar verdi. Her yerden ülkemize geliyorlar. Tarihin en kötü sınırına sahibiz." açıklamasında bulundu.

04:19 28 Haziran 2024

ABD'Yİ ÖLDÜRÜYOR

Biden, "serbest düşüşte olan bir ekonomiye" ve "çok kötü idare edilen, birçok insanın hayatını kaybettiği" bir salgına başkanlık ettiği için Trump'a eleştiri yöneltti. Trump, bugün Biden yönetimindeki enflasyonun ABD'yi "öldürdüğünü" söyleyerek karşılık verdi.

04:03 28 Haziran 2024

SEÇİM ÖNCESİ İLK RAUND

ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ın ilk tartışması başladı. İki rakip, izleyicinin olmadığı bir stüdyoda, aralarında sadece birkaç metre mesafe bulunan kürsüde yer aldılar.


04:00 28 Haziran 2024

BIDEN'DAN CANLI YAYIN ÖNCESİ PAYLAŞIM

ABD Başkanı Biden, canlı yayın öncesi Twitter hesabından paylaşım yaptı. Atlanta'dan görüntülerin yer aldığı paylaşımda Biden, "Sıcak karşılamanız için teşekkürler. Şimdi işe koyulalım." yazdı.

Tum Makaleyi Oku