Bloke Konulan Emekli Maaşı Nasıl Alınır, Dilekçe Örneği

1 hafta önce 44

Bloke konulan emekli maaşı nasıl alınır ? Bu yazımızda bu sorunun cevabını ayrıntılı olarak bulabileceksiniz. Emekli maaşını en az 12 ay süre ile çekmeyen ya da hesabında hareket olmayanların Sosyal Güvenlik Kurumu emekli güvenlik amacı ile bloke koyar. Bu durumda hem biriken emekli maaşları çekilmez hem de gelecek olan emekli aylıkları bloke kaldırılmadan çekilemez.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bloke konulan birikmiş ve güncel emekli maaşı tutarlarınızı iade alabilirsiniz. Ancak bunun için dilekçe ile başvuru yapmanız gerekmektedir. Hem birikmiş blokeli emekli maaşı sorgulamasını hem da bloke konulan tutarların iadesi için başvuruyu e-devletten yapabilirsiniz. Yazımızın devamında emekli maaşına bloke konur mu gibi soruların cevabını ve emekli maaş bloke kaldırma konusunda tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.

Emekli maaşı kaç ay çekilmezse geri gider?

Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelir ya da emekli maaşı alıyorsanız 12 ay boyunca maaşı hiç çekmezseniz ya da emekli maaş hesabınızda 12 ay boyunca hiç bir hareket olmazsa emekli maaşınıza bloke konulur ve maaşınız kesilir. Eğer yurtdışında ikamet ediyorsanız ve 12 aydan fazla maaş çekemiyorsanız;

  • Başka bir bankada hesap açarak ya da mevcut hesabınıza düzenli EFT/Havale talimatı verebilirsiniz.
  • Bunun yerine fatura otomatik ödeme talimatı vermek de bloke için çözüm olacaktır.
  • Yukarıdakilerden birisini yaptığınızda maaş hesabınıza bloke konulmayacaktır.

Hareketsiz ve blokeli emekli maaşı nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli maaşı alan birisinin 12 ay boyunca maaşını hiç çekmemesi ya da hesabında bir hareket olmaması nedeni ile emekli maaşına bloke konulması işlemidir. Eğer sizin hesabınızda da bloke varsa yazımızın devamında Sgk emekli maaşı bloke kaldırma işlemini nasıl gerçekleştirebileceğiniz hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı Sorgulama nasıl yapılır?

Emekli maaş hesabında bir hareket olmaması sebebi ile bloke konulan maaşlara yani toplam blokeli alacak tutarlarına e-devletten göz atabilirsiniz ve emekli maaşı bloke sorgulaması gerçekleştirebilirsiniz.

  • Sorgulama işlemini T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile buradan giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz ⇒ bloke konulan emekli maaşı sorgulama.
  • Maaş bloke sorgulama yaptığınızda eğer iade alınacak blokeli ödemeniz varsa e-devletten aşağıda belirtildiği gibi dilekçe vererek iade alabilirsiniz.

Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı İade Başvurusu nasıl yapılır ?

Başvuruyu iki şekilde yapabilirsiniz.

  • E-devletten online olarak dilekçe vererek yapabilir,
  • Aşağıda örneğini vermiş olduğumuz dilekçeyi doldurarak elden ya da posta yolu ile bağlı olunan Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne başvuru yaparak gerçekleştirebilirsiniz.

E-devletten blokeli emekli maaşı iadesi başvurusu

E-devlet üzerinden emekli hareketsiz iadesi başvurusu yapabilmeniz için e-devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Hemen e-devlet blokeli emekli maaşı iade başvurusu sayfasına T.C. numaranız ve e-devlet ile giriş yaparak sgk bloke kaldırma ve iade talebinizi oluşturabilirsiniz.

Blokeli emekli maaşının iadesi için dilekçe örneği

Sgk hareketsiz ve blokeli emekli maaşı iade başvurusunu yukarıda belirtildiği gibi e-devlet üzerinden yapabileceğiniz gibi aşağıda örneği verilen Sgk bloke kaldırma dilekçesi ile SGK’ya elden ya da posta yolu ile de yapabilirsiniz. Hareketsiz ve blokeli emekli maaşı iade başvurusu dilekçe örneğiniz şu şekilde olmalıdır;

  • Kurumunuzun ……………….. T.C. numaralı emeklisiyim. Elimde olmayan nedenlerle emekli aylığımı çekemediğimden emekli maaş hesabıma bloke konulmuş. Blokenin kaldırılarak emekli aylığım ve birikmiş tutarların tarafıma iadesi hususunu arz ederim. 

Ziraat Bankası emekli maaşı bloke kaldırma nasıl yapılır ?

Emekli maaşınızı Ziraat Bankası’ndan alıyorsanız hareketsiz emekli maaşı bloke kaldırmak için başvuruyu;

  • E-devlette hareketsiz ve Blokeli emekli Maaşı iadesi menüsünden yapabilirsiniz.
  • Eğer e-devlet şifreniz yoksa yukarıda örneği verilen maaş iade dilekçesi ile Sgk hareketsiz maaş başvurusu yapabilirsiniz.
  • Her iki durumda başvuruyu nasıl yapabileceğiniz ayrıntılı olarak yukarıda anlatılmıştır.

PTT emekli maaşı bloke kaldırma işlemi nasıl yapılır ?

Emekli maaşınızı PTT’den alıyorsanız ve 12 aydan fazla maaşı çekmediğiniz için bloke konulduysa;

  • E-devlette yer alan hareketsiz blokeli emekli maaşı başvuru menüsünden ya da,
  • Yukarıdaki maaş bloke kaldırma dilekçesi örneği ile başvurunuzu yapabilirsiniz.

Bloke konulan emekli maaşı ne zaman ödenir ?

Dilekçe ile ya da e-devletten başvuru yaptıktan sonra genel olarak ortalama 1,5-2 ay içerisinde hem emekli maaşındaki bloke kalkar hem de biriken ödemeler gönderilir. Biriken ödemeler genellikle Ziraat Bankası’na gönderilmekte. Maaş hesabınıza gelmeyebilir. Bunun için takipte olmanız önem arz edecektir.

Emekli son dakika haberleri kategorimizde emekli maaş zamları ve son dakika gelişmeleri hakkında tüm detayları bulabilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku