E-Devletten 4a SSK Doğum Borçlanması

3 gunler önce 17

E-devletten 4a ssk doğum borçlanması başvurusunu kolayca yapabilirsiniz. Kadın sigortalılara verilen sgk 3 çoçuk borçlanması hakkı ile kadınlar erken emeklilik hakkı kazanmakta. Ssk çocuk borçlanması başvurusunu başvuru formu ile elden ya da posta/kargo yolu ile bağlı olduğunuz SGK’ya yapabileceğiniz gibi e-devlet üzerinden de kolayca yapabilirsiniz. Yazımızın devamında E devletten doğum borçlanması nasıl yapılır konusunda bilgi bulabilirsiniz.

4a doğum borçlanması başvurusu nedir?

E-devlet doğum borçlanması nedir ? SSK çalışmaları yeni adı ile 4a çalışması olarak adlandırılır. Doğum borçlanması ise kadın çalışanlara ilk defa prim ödenen tarihten sonra doğmuş olması kaydı ile 3 çocuğa kadar ve her bir çocuk için 720 gün borçlanma yapılarak SGK hizmetinden saydırılmasına ilişkin işlemdir. Dolayısıyla E-devlette yer alan 4a doğum borçlanması menüsü son çalışması ssk kapsamında olan kadınların online borçlanma başvurusu yapmalarına imkan sağlayan uygulamadır.

E devletten doğum borçlanması formu nasıl doldurulur?

E devlet doğum borçlanması işlemi için e-devlet şifrenizin olması gerekmekte. Eğer yoksa en yakın PTT şubesinden alabilir ve ya internet bankacılık kanalları üzerinden e-devlete giriş yapabilirsiniz.

  • Öncelikle buradan T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile 4a doğum borçlanması başvurusu ekranına giriş yapın ⇒ ssk doğum borçlanması başvuru giriş ekranı.
  • Ardından açılan sayfada YENİ BAŞVURU diyerek devam edin.
  • E devlet üzerinden doğum borçlanması kısmında eğer kendiniz için yapacaksanız KENDİM İÇİN hak sahibi olarak ölüm aylığı için borçlanma yapacaksanız Hak Sahibi Olduğum Kişi için (Anne / Baba / Eş / Çocuk) kısmını seçin.
  • Biz KENDİM İÇİN kısmını seçerek devam ediyoruz.
  • Borçlanma bilgileri bölümünde “e devletten doğum borçlanması başlangıç tarihi” kısmına çocuğun doğum tarihini, bitiş tarihi kısmına ise 24 ay sonrasından 1 gün öncesini gireceksiniz. Yani diyelim ki çocuğunuz 16.02.2012 tarihinde doğduysa başlangıç tarihine 16.02.2012 bitiş tarihine ise 15.02.2014 yazmanız gerekmektedir.
  • “Borçlanmaya Esas 1 Günlük Prime Esas Kazanç Tipi” bölümünde ise en düşük tutardan ödemek isterseniz asgari, en yüksekten ödemek isterseniz azami, kendiniz asgari ile azami arasında bir tutar belirlemek isterseniz “Diğer Tutar” kısmını seçebilirsiniz.
  • Bu seçimleri yaptıktan sonra e devlet doğum borçlanması başvurusu işlemini tamamlayabilirsiniz.

E devletten doğum borçlanması yapamıyorum

Yukarıda adım adım E devlet’ten doğum borçlanması nasıl yapılır anlattık. Bu yolu takip ederek başvurunuzu sorunsuz olarak yapabilirsiniz. E-devletten başvuru sırasında hata alıyorsanız büyük ihtimalle başlangıç ve bitiş tarihleri hakkında yanlış seçim yapıyorsunuzdur. Borçlanma başlangıç ve bitiş tarihlerini kontrol ederek başvuruyu tekrar deneyin. Eğer olmazsa aşağıda örneğini paylaştığım formla elden ya da posta yolu ile de başvurunuzu yapabilirsiniz.

Doğum borçlanması kaç gün için yapılır?

Konu ile ilgili sorulan sorulardan birisi de sgk doğum borçlanması kaç gün için yapılır sorusudur. Her bir çocuk için en fazla 720 gün, toplamda 3 çocuk için 2160 güne kadar borçlanma yapılabilir. Burada şart anne adına doğum tarihinden sonraki 24 aylık zaman içerisinde prim ödenmemiş olmasıdır. Eğer kısmi olarak prim ödemesi varsa 24 aylık süreden prim ödenen süreler düşülerek kalan günler üzerinden borçlanma yapılır.

Sigortadan önce doğan çocuklar için normalde kadınların borçlanma hakkı bulunmamakta. Ancak bununla ilgili şu an mecliste bir çalışma var. Detaylar ve son dakika gelişmelerini Sigorta Öncesi Doğum Borçlanması sayfamızda bulabilirsiniz.

Doğum borçlanması sorgulama

Doğum borçlanması e devletten nasıl yapılır konusunda adım adım bilgileri verdik. e devlet çocuk borçlanması başvurusu yaptıktan ya da başvuru formu ile tamamladıktan sonra;

  • İnternet bankacılık kanallarında SGK Ödemeleri-SGK Borçlanma menülerinden borçlanmanızın yapılıp yapılmadığını sorgulayabilirsiniz. Eğer borçlanma yapıldıysa sorgulama sonucu toplam borcunuzu görüntüleyebilirsiniz.
  • Doğum borçlanması başvuru sonucu sorgulama için ikinci seçenek ise herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’nden sorgulama yaptırmaktır.

E-Devlet doğum borçlanması hata veriyor

E-devletten yapılan borçlanma başvurularında bazen hata ile karşılaşılabilmekte. Bu durum sizden kaynaklı olabileceği gibi sistemden de kaynaklı olabilir. Eğer başlama ve bitiş tarihlerini hatalı girdiyseniz borçlanma başvurusunu tamamlayamazsanız. Tüm verileri doğru giriyor olmanıza rağmen yine de borçlanma başvurusu yapamadıysanız bu durumda daha sonra tekrar deneyebilir ya da başvuru formu ile elden ya da posta yolu ile de başvurunuzu yapabilirsiniz.

Doğum borçlanması e-devlet üzerinden yapılır mı?

Evet, son çalışmanız 4a ya da 4b kapsamında ise e-devletten başvuru yapabilirsiniz.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku