Çiftçi Bağkuru Nasıl Yapılır, Gerekli Evraklar Nelerdir (2025)

2 haftalar önce 201

Çiftçilik ile uğraşıyorsanız, bağlı bulunduğunuz Ziraat Odasında ya da İl/İlçe tarım müdürlüklerinde çiftçi kayıt sistemine kayıt olduğunuz anda zorunlu olarak 4/b diğer adı ile Bağ-Kur kapsamına alınırsınız. Bu kapsam Çiftçi diğer adı ile Tarım Bağ-Kur’u olarak tanımlanır.

Tarım Bağ-Kur’u nedir?

4b tarım Bağ-Kur’u olarak da tanımlanan bu sigorta kolu bağkurda sigorta kollarından birisidir. Herhangi bir işte sigortalı çalışmayan, emekli olmayan, Türkiye’de ikamet eden kişilerden ÇKS yani çiftçi kayıt sisteminde kaydı olanlar bu kapsamda zorunlu olarak prim ödemek zorundadırlar.

Tarım bağkuru şartları nelerdir ?

Eğer çiftçilik kaydınız ilk defa 01 Ekim 2008 tarihinden önce ise bu tarihten önceki dönemde tarım Bağ-Kur’u isteğe bağlı olduğundan Sosyal Güvenlik Kurumu tescil yapmıyordu. Kısaca, kaydınız 01.10.2008 tarihi öncesinde ise ve bugüne kadar da tescil için başvuru yapmadıysanız bu kapsamda tesciliniz olmaz.

Bu durumda iseniz ama yine de çiftçi bağkuru kapsamında prim ödemesi yapmak ve emekli olmak istiyorsanız yapmanız gereken çok basit. Bağlı bulunduğunuz Ziraat Odası’ndan kaydınızın devam ettiğine dair bir yazı ile bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yaparak tescilinizi açtırabilirsiniz. Ancak, bu durumda tarım bağkur’u tesciliniz çiftçilik kaydınızın başladığı tarihten değil SGK’ya başvurduğunuz tarihten itibaren başlatılacaktır.

Örnek

Ahmet BEY’in Ziraat odasındaki ilk kaydı 01.12.1997’de başlamaktadır. Ahmet BEY SGK çiftçi bağkuru tescili için bu kaydı ile birlikte 20 Mart 2024 tarihinde SGK’ya başvuru yapmıştır. Bu durumda Ahmet BEY’in tescili başvuru tarihi olan 20 Mart 2024 tarihinden itibaren başlatılmış olacaktır. Eğer Ahmet BEY tescilini daha geçmişten başlatmak isterse bu durumda tevkifat kesintisi yani tarımsal kesinti faturası ve dilekçe vererek geriye doğru tescil için başvuru yapması gerekir.

Tarım bağkuru nasıl yapılır?

Çiftçi bağkurlu olabilmeniz için yukarıda da belirttiğimiz üzere Ziraat Odalarında/İl ilçe tarım müdürlüklerinde ÇKS kaydınızın olması gerekiyor. ÇKS kaydınız varsa;

  • Kaydınız 01 Ekim 2008 sonrası ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından zorunlu ve otomatik olarak Bağ-Kur tesciliniz açılmıştır.
  • Eğer öncesinde varsa ve hiç tesciliniz yoksa geriye dönük tescil için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Çiftçi Bağ-Kur’u için gerekli evraklar 2025

01.10.2008 tarihinden sonra başladıysanız SGK otomatik olarak Bağ-Kur’u açar. Belge ibraz etmeniz gerekmez. Eğer çiftçilik kaydınız 01.10.2008 tarihinden önce ise bu durumda çiftçilik kaydınızın olduğuna dair bir belge alarak SGK’ya başvuru yapmanız gerekir. Kimlik fotokopinizi eklemeniz gerekir.

Çiftçi bağkuru geriye dönük tescil nasıl yapılır?

Tarımsal kesintiye istinaden geriye dönük bağkur tescilini anlatmaya geçmeden önce kısaca tarımsal tevkifatın yani kesintinin ne olduğundan bahsedelim. Tarımsal bir ürün satarken 4b bağkur prim borcunuz varsa sattığınız yer kanunen sizden SGK payını kesmesi gerekiyor.

Kesinti oranı şu an için %2. Yani 100 liralık bir tarımsal ürün sattıysanız ve bağkur borcunuz varsa sizden 2 lira kesinti yapılır. İşte bu tarımsal kesinti ve ya tevkifat kesintisi olarak adlandırılır. Sattığınız yer tarafından yapılan bu kesintiler adınıza Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilir ve bağkur prim borcunuza aktarılır.

Sizden de 01.10.2008 tarihinden önceki bir dönemde tarımsal kesinti yapıldıysa ve buna ilişkin elinizde fatura ya da resmi bir kayıt varsa bir dilekçe ve bu fatura ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak tarım bağkurunuzu geriye dönük başlatabilirsiniz.

Önemli hatırlatma: Tarımsal kesintiye istinaden geriye dönük tescil sadece 01.10.2008 tarihinden önceki kesintilere istinaden yapılıyor. 01.10.2008 tarihinden sonraki dönemler için tarımsal kesintiye istinaden geriye dönük tescil açılmaz.

Örnek:

Yukarıdaki örnekte Ahmet amcanın 13.06.2003 tarihli buğday satmaktan dolayı elinde tarımsal kesinti olduğunu gösteren faturası olduğunu varsayalım. Eğer Ahmet amcam geriye dönük tescil için bu fatura ile SGK’ya başvuru yaparsa SGK bağkur tescilini kesinti tarihini takip eden ay başından itibaren başlatır. Yani Ahmet Amca’nın bu kesinti sayesinde bağkur yeni tescil tarihi 01.07.2003 tarihi olacaktır. Ahmet Amcam bu şekilde 15 yılı tamamladığından yaş şartını da sağlarsa emekli olabilecektir.

Çiftçilik kaydınız 01.10.2008 tarihinden sonra ise durum farklı. Bu durumda zaten kaydınızın SGK’ya bildirim zorunluluğu var. Sigortalı çalışmıyorsanız, emekli değilseniz SGK kaydın bildirimine istinaden otomatik olarak bağkur kaydınızı başlatacaktır. Sigortalı çalışıyorsanız bile ayrıldıktan sonra SGK kaydınızın devam ediyor olması halinde yine bağkurunuzu başlatacaktır.

Tarımsal kesintiye istinaden geriye dönük bağkur tescili açtırma başvurusunda dikkat etmeniz gerekenler, gerekli evraklar ve tüm detaylar için hemen  tarımsal kesintiye göre geriye dönük tescil nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Tarım Bağ-Kur’u 4a mı 4b mi?

Tarım Bağ-Kur’lular 4b eski ismi ile Bağ-Kur kapsamında sigortalıdırlar.

Tum Makaleyi Oku