Fransa, Gazze'de savaş suçu işleyen Fransız-İsrailli askerler hakkında yasal işlem başlatacak

1 ay önce 30

Fransa Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz hafta 'de savaş suçlarına karışan Fransız- askerleri hakkında yasal işlem başlatılacağını duyurdu.

İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre, geniş yankı uyandırmayan açıklama, İsrailli askerlerin Filistinli esirlere karşı ihlallerde bulunduğu videoların sosyal medyada yayınlanmasının ardından sol görüşlü Boyun Eğmeyen Fransa partisinin baskısı üzerine geldi.

45 saniyelik bir videoda beş İsrail askerinin, elleri bağlı ve hepsi aynı beyaz tulumları giyen Filistinli esirlerin etrafını sararken görüldüğü bildirildi.

Çekim yapan kişinin tutuklulara Fransızca küfür ettiği belirtilirken, sırtlarındaki işkence izlerini gösterdiği kaydedildi.

Videonun ilk olarak Fransız Yahudilerine yönelik bir WhatsApp grubunda yayınlandığı aktarıldı.

Habere göre gruba sızan Filistinli gazeteci Younis Tirawi, videoyu yükleyen kişinin aynı zamanda videoyu hazırlayan kişi olduğundan şüphelendi. Geçtiğimiz hafta, 115 bin X takipçisine, "S." olarak bilinen sözde askerin kimliğini açıkladı ve "bu failin" kimliğini doğruladığını iddia ettiği konuşmaları paylaştı.

Bu suçlamaların ardından Jean-Luc Mélenchon liderliğindeki sol kanat Boyun Eğmeyen Fransa partisinden Thomas Portes, hem Paris savcılığını hem de ulusal terörle mücadele savcılığını uyararak videoyu Fransız-İsrail çifte vatandaşlarının Gazze'deki "savaş suçlarına ve işkence eylemlerine suç ortaklığının" kanıtı olarak sundu.

Tum Makaleyi Oku