Hamas ateşkes teklifini kabul etti: Gözler İsrail'de

1 hafta önce 20

Gazze'de savaşın 8. ayına girilirken Hamas, Mısır ve Katar'ın ateşkes önerisini kabul etti. Aynı gün İsrail kara harekatı için Refah'ın doğusuna tahliye çağrısı yaptı ardından da bölgeyi bombaladı. Başbakan Netanyahu, Hamas'ın kabul ettiği önerinin İsrail'in taleplerini karşılamadığını, ancak müzakere için heyet göndereceğini duyurdu. Açıklama, Gazze Savaşı'nın yedinci ayı sona ererken geldi.

 Gözler İsrail'de - 1

Hamas, Mısır ve Katar ile müzakere ettiği ateşkes önerisini kabul ettiğini açıkladı. Hamas lideri İsmail Haniye, Mısır ve Katar liderlerini aradı. Ateşkes anlaşması önerisine onay verdiğini bildirdi. Ardından Hamas'tan yazılı açıklama geldi.

 Gözler İsrail'de - 2

Ateşkes görüşmeleri haftasonu çıkmaza girince İsrail, Refah'ın doğusu için tahliye çağrısı yapmıştı. Hamas'ın açıklaması, Gazze'nin güney ucundaki kente kara harekatının ağırlık kazandığı sırada geldi.

Açıklama, bir milyondan fazla sivilin sığındığı kentte büyük bir sevinç dalgası yarattı. Kalabalıklar, Hamas'ın ateşkes önerisini kabul ettiği haberini havaya ateş açarak kutladı.

 Gözler İsrail'de - 3

ÜÇ AŞAMALI ATEŞKES

Üst düzey Hamaslı yetkili Halil El Hayya, Katar merkezli El Cezire televizyonuna kabul ettikleri ateşkes önerisinin ayrıntılarını anlattı. Hayya'ya göre öneri, her biri 42 gün sürecek üç aşamalı ateşkes öngörüyor.

 Gözler İsrail'de - 4

Öneri, İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesini, savaş boyunca yerinden edilen Filistinlilerin geri dönüşünü, rehine ve mahkum takasını içeriyor. Anlaşma önerisinde "kalıcı ateşkes" amacı da yer alıyor.

 Gözler İsrail'de - 5

SİVİLLERE TAHLİYE ÇAĞRISI

İsrail ordu sözcüsü, İsrailli rehinelerin serbest kalmasını sağlayacak bütün önerilerin değerlendirildiğini söyledi.

Ancak Gazze'de operasyonların devam ettiğini ve edeceğini belirtti. Refah'ın doğusundaki sivillere tahliye çağrısını yineledi.

 Gözler İsrail'de - 6

Başbakan Benyamin Netanyahu, Hamas'ın kabul ettiği önerinin İsrail'in taleplerini karşılamadığını söyledi.

Buna rağmen, müzakere için heyet göndereceğini belirtti. Netanyahu savaş kabinesinin Refah'ta operasyona devam kararı aldığını ifade etti.

 Gözler İsrail'de - 7

Bir İsrailli yetkili de, Hamas'ın kabul ettiği metnin, Mısır'ın sunduğu önerinin sulandırılmış kopyası olduğunu söyledi.

 Gözler İsrail'de - 8

Önerinin, İsrail'in kabul edemeyeceği unsurlar içerdiğini belirterek, "İsrail'i anlaşmayı reddeden taraf olarak gösterme hilesi gibi görünüyor" dedi.

Müzakerelere katılan bir başka yetkili ise Hamas'ın kabul ettiği önerinin, 27 Nisan'da İsrail'in sunduğu öneri olduğunu belirtti.

 Gözler İsrail'de - 9

Hamas'ın ateşkes açıklamasının ardından Refah'tan yoğun saldırı haberleri gelmeye başladı. İsrail ordusu Refah'ta Hamas hedeflerinin vurulduğunu duyurdu.

 Gözler İsrail'de - 10
Tum Makaleyi Oku