Rock Müzik Tarihinde Sansasyon Yaratan En Ünlü 8 Grup Kavgası

2 gunler önce 18

Rock heyecanın, coşkunun ve gerilimin son derece yüksek olduğu bir müzik türü. Yani pek çok rock müzisyeninin dışarıdan bakıldığında hayli sert görünmesi bir tesadüf değil. Üstelik geçmişte pek çok rock grubu, işlerin kontrolden çıktığı zamanlarla da karşı karşıya kaldı. Öyle ki dünyaca ünlü bazı rock gruplarının üyeleri kendi aralarında unutulmaz kavgalara dahi tutuştu! Bu kavgaların merkezinde bazen sanat konusundaki anlaşmazlıklar, bazen şöhretin getirdiği ağır yük ve bazen de yüksek egoların mücadelesi yer alıyordu! Her ne sebeple olursa olsun rock grubu kavgaları, bugün dahi müzik tarihindeki en dikkat çekici olaylar arasında yer almaya devam ediyor. Gelin müzik tarihinde sansasyon yaratan en ünlü rock grubu kavgalarına yakından bakalım.

1. Mick Jagger – Keith Richards (The Rolling Stones)

En ünlü rock grubu kavgaları listesi yapıp The Rolling Stones’a yer vermemek olmaz. 1962 yılında Londra’da kurulan grubun en önemli üyeleri, Mick Jagger ve Keith Richards yalnızca müzik tarihinin en başarılı gruplarından birinin kurucuları değiller. “The Glimmer Twins” ve Jagger/Richards olarak da anılan ikili, iki müzisyen arasındaki ortaklığın ne denli muhteşem olabileceğinin de en güzel örneği olarak karşımıza çıkıyor. Ne var ki bu, ikilinin her zaman uyum içerisinde hareket ettiği anlamına gelmiyor. Öyle ki Jagger ile Richards arasında bir aşk-nefret ilişkisi olduğunu söylemek dahi yanlış olmaz. Evet, bu iki büyük müzisyen kariyerleri boyunca pek çok kez büyük kavgalara tutuşmuşlardı. Bu anlaşmazlıkların temelinde ise belki de Richards’ın -otobiyografisinde belirttiği gibi- Jagger’ı grubun “küçük bir üyesi” olarak görmesi yatıyordu.

2. Paul Simon – Art Garfunkel (Simon & Garfunkel)

Özellikle 1960’lı yıllarda hayli popüler olan Simon & Garfunkel isimli folk rock grubunun yalnızca iki üyesi vardı: Paul Simon ve Art Garfunkel. Bu durum beraberinde bazı avantajlar getirse de hem ikili arasındaki anlaşmazlıkların sayısını artıyor hem de kavgaları çok daha yıkıcı hale getiriyordu. Son derece yüksek bir egoya sahip olan Paul Simon ise grubun kavgacı elemanıydı. İki müzisyen arasındaki en şiddetli kavga 1969 yılında, Bridge Over Troubled Water isimli albümün çalışmaları sırasında gerçekleşti. Albümde 12 şarkıya yer verilmesi planlanıyordu. Ancak iki müzisyenin de favori 12. şarkısı farklıydı. Simon ve Garfunkel, 12. şarkının hangisi olacağı konusunda uzlaşmayı başaramadı, taraflardan geri adım atan birisi de çıkmayınca albümde 11 şarkıya yer verildi!

3. Don Everly – Phil Everly (The Everly Brothers)

Öz kardeşinizle bir rock grubu kurmadan önce bir kez daha düşünün! Tabii kendinizi içinden çıkılması güç aile dramlarının ve yıkıcı kardeş kavgalarının ortasında bulmak istiyorsanız siz bilirsiniz! 1950’lerin ikinci yarısında kendi şarkılarını yapmaya başlayan Everly kardeşler 1960’lara gelindiğinde dönemin önemli rock yıldızları arasında gösteriliyordu. Ne var ki popülerlikleri arttıkça aralarındaki sevgi azalıyor, kardeşlik bağları zayıflıyordu. 1973 yılında ise iki kardeşin birbirlerinden hiç de hoşlanmadığı kesin bir şekilde ortaya çıktı. Hem de bir konser esnasında! Everly kardeşlerden biri olmanın getirdiği sorunlara daha fazla katlanamayan Phil, konser sırasında gitarını parçaladı ve kardeşinin şaşkın bakışları arasında sahneyi terk etti. İki kardeşin birlikte tekrar sahneye çıkmaları için aradan 10 yıl geçmesi gerekecekti.

4. Roger Waters – David Gilmour (Pink Floyd)

rock grubu kavgaları

Evet, en ünlü rock grubu kavgaları incelendiğinde bazı müzisyenlerin kavganın ardından hastanelik olduğu görülecektir. Fakat sorunlarını mahkemede çözmeyi tercih eden müzisyenler de vardı. Tarihin en önemli rock grupları arasında gösterilen Pink Floyd için 1980’li yıllar pek de iyi geçmiyordu. Özellikle 1980’lerin sonunda efsanevi rock grubunun popülaritesi giderek azalmıştı. Bu durum grup üyelerinin ilişkilerine de yansıyor, müzisyenler arasındaki bağ giderek zayıflıyordu. En şiddetli kavga ise Roger Waters ile David Gilmour arasında yaşandı. Belki de biraz da bu gerginlik sebebiyle Roger Waters gruptan ayrılmaya karar verdi. Ancak ikonik Pink Floyd adını da yanında götürmek istiyor, Pink Floyd’a bundan sonra Pink Floyd adını kullanamayacağını söylüyordu. Elbette Gilmour bu kabul edilemez isteğe sert şekilde tepki gösterdi. Böylece iki müzisyen arasındaki bu tarihi kavga mahkeme salonlarına taşındı. Davayı kazanan isim ise Gilmour oldu.

5. John Lennon – Paul McCartney (The Beatles)

The Beatles’ın müzik tarihindeki en önemli gruplardan biri olduğuna şüphe yok. Ancak grubun kurucu beyinlerinin uyumlu arkadaşlar olduğunu iddia etmek hayli şüpheli olur. Sinirli ve keskin ve inatçı biri olan John Lennon ile sakin ve uyumlu bir karaktere sahip Paul McCartney’nin imrenilecek bir ilişkiye sahip olduklarını söylemek zor. Fakat ikili arasındaki en dikkate değer kavga 1967 yılında grubun menajeri Brian Epstein hayatını kaybettikten sonra patlak verdi. Bu beklenmedik ölümün ardından grubun menajerlik görevini üstlenen isim Paul McCartney oldu. Oysa Lennon, ekip arkadaşının bu konuda başarısız ve hatta beceriksiz olduğunu düşünüyordu.

6. Axl Rose – Guns N’ Roses (Guns N’ Roses)

rock grubu kavgaları

Müzik tarihindeki pek çok rock müzisyeni, ekip arkadaşlarının biriyle veya birkaçı ile anlaşmazlıklar yaşadı, kavgalar etti. Ancak Axl Rose bu konuda özel bir isim! Öyle ki ünlü sanatçının kavga etmediği tek bir grup arkadaşı yok gibi! Rose, çalışması en zor müzisyenlerden biri olarak gösteriliyor. Hatta müzisyenin, karşılaştığı herkesle kavga etmekten keyif aldığını düşünenler dahi var!

7. Ray Davies – Dave Davies (The Kinks)

The Kinks adlı rock grubu 1964 yılında Londra’da Ray ve Dave Davies kardeşler tarafından kuruldu. İki kardeşin çocukluk dönemlerinde dahi yıldızının barışmadığı yakın çevreleri tarafından biliniyordu. Ne var ki bunu milyonlarca müziksever de öğrenecekti! En ünlü rock grubu kavgaları listemizde yer alan Ray ve Dave stüdyoda, arabada veya sahnede yumruk yumruğa kavga etmekten çekinmeyen müzisyen kardeşlerdi. Yine de uzun yıllar boyunca birlikte şarkı söylemeyi başarmışlardı. Ancak 1996’da Dave’in 50. doğum günü partisinde yaşadıkları bir tartışma ikili arasındaki zayıf bağın neredeyse tümüyle kopmasına neden oldu.

8. Varg Vikernes – Øystein Aarseth (Mayhem)

rock grubu kavgalarıVarg Vikernes

1984 yılında Norveç’te bir black metal grubu kuruldu: Mayhem. Grup, listemizdeki diğer rock efsaneleri kadar ünlü olmayı başaramadı. Ancak grup üyelerinden ikisi arasında yaşanan bir kavga, kesinlikle en ünlü rock grubu kavgaları listesinde yer almayı hak ediyor. Grup üyelerinden Dead sahne adıyla bilinen müzisyen Per Yngve Ohlin 1991 yılında intihar etti. Euronymous sahne adını kullanan bir başka Mayhem üyesi Øystein Aarseth, hayatını kaybeden grup arkadaşının kafatasından bir kolye yapmak istiyor, ayrıca diğer grup arkadaşlarıyla birlikte bir kiliseyi havaya uçurmayı planlıyordu! Elbette bu korkunç taleplere karşı çıkan bir isim vardı: Varg Vikernes. Ancak Vikernes, oldukça karanlık talepleri olan müzisyen arkadaşı tarafından öldürülmekten korkuyordu. Bu sebeple erken davranmayı tercih etti! Øystein Aarseth, bir tartışma sırasında Varg Vikernes tarafından bıçaklandı ve hayatını kaybetti.

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku