Harold Holt: 1967 Yılında Trajik Bir Şekilde Ortadan Kaybolan Avustralya Başbakanı

2 gunler önce 28

Elbette ardında trajik bir öykü barındırmayan bir kayboluş öyküsüne rastlamak kolay değil. Ancak bazı kayboluş öyküleri diğerlerinden çok daha sansasyonel. İşte dönemin Avustralya Başbakanı Harold Holt’un merkezinde yer aldığı olay da tarihin en ünlü ve trajik kayboluş öyküleri arasında yer alıyor. Gelin 1967 yılında trajik bir şekilde ortadan kaybolan ve hiçbir zaman bulunamayan Harold Holt’un ilginç hikayesine yakından bakalım.

Harold Holt 1908 yılının ağustos ayında Sidney’de dünyaya geldi

Üniversitede hukuk eğitimi alan Holt, siyasete atılmadan önce bir süre bu alanda çalıştı

İleride ülkenin başbakanı olarak görev yapacak olan Holt henüz gençlik yıllarında başarılı bir siyaseti olacağını göstermişti. Yalnızca 27 yaşındayken Temsilciler Meclisine girmeye hak kazandı. Ardından, 1935 yılındaki ara seçimlerde parlamentoya giren Harold Holt, böylece siyasi kariyerindeki ilk büyük başarısını elde etmiş oldu.

Aynı zamanda akıl hocası olan Robert Menzies’in 1939 yılında başbakan olması, genç siyasetçinin kariyerinde önemli bir dönüm noktası oldu

Harold Holt, Menzies’in görev süresi boyunca bazı önemli makamlara getirildi, Avustralya siyasetinin en etkili isimlerinden biri olmayı başardı.

Birleşik Avustralya Partisinin 1945’te feshedilmesinin ardından siyasi yaşamına Liberal Partide devam etti

Holt, bu dönemde farklı alanlarda bakanlık yaparak ülke politikaları üzerindeki etkinliğini sürdürdü

Nihayet 1966 yılında, Robert Menzies’in emekliye ayrılmasının ardından Liberal Partinin lideri oldu

Parti lideri olduktan sonra ülkedeki en etkili siyasetçi olarak dikkat çekiyordu

Aynı yıl girdiği genel seçimlerde ezici bir zafer kazanarak Avustralya Başbakanı oldu

Harold Holt

Ne var ki bu koltukta fazla oturamayacaktı!

Harold Holt, Avustralya Başbakanı olarak seçildikten çok kısa bir süre sonra, aralık 1967’de trajik bir şekilde kayboldu

17 Aralık 1967’de beraberindeki az sayıdaki arkadaşıyla Victoria eyaletindeki Cheviot Plajına gitmiş, denize açılmıştı. Fakat bir daha karaya ayak basmadı!

Avustralya Başbakanı Holt’un kaybolmasının ardından o zamana kadarki en geniş çaplı arama kurma faaliyetleri başladı

Helikopterler Holt’un kaybolduğu bölgenin üzerinde uçuyor, yüzlerce arama kurtarma personeli kıyı şeridini tarıyor, dalgıçlar okyanusun derinliklerinde başbakana ait bir iz arıyordu. Ancak uzun uğraşlar sonuç vermedi, talihsiz başbakandan bir daha haber alınamadı. Arkadaşları, onu son kez dalgaların arasında “bir yaprak gibi” hareket ederken görmüştü.

Yoğun arama kurtarma faaliyetlerine karşın kendisinden haber alınamayan Harold Holt’un öldüğü kabul edildi

Oysa eski başbakanın cansız bedenine de rastlanmamıştı. İşte bu sebeple Holt’un ilginç kayboluş öyküsü, hayli sıra dışı iddialarla birlikte anılır oldu.

Böylesine yüksek profilli bir insanın kaybolması, bazıları oldukça ilginç komplo teorilerinin ortaya çıkmasına neden oldu

Harold Holt

Kimileri, başbakanın depresyonda olduğunu bu sebeple kendisini okyanusun korkutucu dalgalarına bırakarak intihar ettiğini ileri sürdü

Harold Holt

Bir başka komplo teorisine göre ise Holt’un kaybolmasından CIA sorumluydu

Harold Holt

Bu teoriye göre Harold Holt Vietnam’daki Avustralya askerlerini geri çağırmak üzeriydi. Bu ise ABD’nin işine gelmiyordu. Bu noktada devreye CIA girmiş ve Holt’u öldürmüştü. Ne var ki eski başbakanın kaybolması hakkındaki komplo teorileri bunlarla sınırlı değil.

Avustralya Başbakanı Holt’un kaybolması hakkındaki en ilginç komplo teorisi onun bir Çin ajanı olduğunu ileri sürüyor!

Harold Holt

Buna göre Holt hiçbir zaman kaybolmamış, Avustralya’daki gizli görevini tamamladıktan sonra Çin Komünist Partisine ait bir denizaltı ile ülkeden ayrılmıştı!

Bugüne kadar Harold Holt hakkındaki komplo teorilerini doğrulayabilecek bir kanıt bulunamadı

Harold Holt

Uzmanlar, neden ve nasıl kaybolduğu sorusuna verilecek yanıtın ise basit olduğun ifade ediyor. Buna göre başbakan, yanlış zamanda yanlış yerdeydi. Üstelik yüzme becerilerini fazla ciddiye almıştı. Bu ise kötü bir havada aniden şiddetlenen dalgalara yenik düşmesine ve hayatını kaybetmesine neden oldu.

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku