İsrail'in Refah'a kara saldırısı | Dünyadan tepkiler

1 hafta önce 15

İsrail Savunma Kuvvetleri, ordunun Refah'ın doğusundaki belirli bir bölgede faaliyet gösterdiğini açıkladı. İsrail ordusunun, Mısır sınırındaki Refah sınır kapısının Gazze tarafının operasyonel kontrolünü ele geçirdiği bildirildi. Bu saldırının ardından dünyadan tepkiler gecikmedi. İşte uluslararası toplumun eleştirilerine ve uyarılarına rağmen gerçekleştirilen kara operasyonuna dünyadan tepkiler...

İsrail'in Refah'a kara saldırısı | Dünyadan tepkiler - 1

AB: "KELİMELERDEN FAZLASINA İHTİYAÇ VAR"

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, tüm ülkelere harekete geçme çağrısı yaparak, Gazze ve Orta Doğu'nun şiddet döngüsünü durdurmak için kelimelerden daha fazlasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Borrell, bölgede gerilimin daha fazla tırmanmasının kimsenin yararına olmadığını belirterek, "Bu ne esirlerin serbest bırakılmasına ne de açlık çeken Gazzelilerin beslenmesine yardımcı olacaktır" ifadesini kullandı.

İsrail'in Refah'a kara saldırısı | Dünyadan tepkiler - 2

Tüm ülkelere "harekete geçme" çağrısı yapan Borrell, "Sözler açlıktan ölen çocukları doyurmayacak. Dünya, acıları sona erdirmek, daha büyük bir savaşı önlemek ve Filistin'in geleceğine ilişkin görüşmelere geri dönmek için elindeki kozu kullanmalıdır." değerlendirmesini yaptı.

Borrell, "Gazze ve Orta Doğu'nun şiddet döngüsünü durdurmak için kelimelerden daha fazlasına ihtiyaç var" ifadesini kullandı.

İsrail'in Refah'a kara saldırısı | Dünyadan tepkiler - 3

BELÇİKA'DAN SİLAH SATIŞINI DURDURMA ÇAĞRISI

Belçika Kalkınma İşbirliği Bakanı Caroline Gennez, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine, İsrail'e silah satmayı durdurmaları çağrısı yaptı.

Gennez, AB ülkelerine İsrail'e silah satmayı durdurmaları çağrısı yaparak, "Orta Doğu'ya, İsrail'e ve savaş olan ülkelere silah ihraç etmeyi durdurmanın zamanı geldiğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.

İsrail'in Refah'a kara saldırısı | Dünyadan tepkiler - 4

İsrail ordusunun Gazze'nin Refah bölgesine başlattığı kara saldırısının "kırmızı çizgi olması gerektiğini" savunan Gennez, "Engellenmeyen ve kalıcı insani yardım erişimine ihtiyacımız var. Ancak bu sabah Refah ve Kerem Ebu Salim (Şalom) sınırlarının kapatıldığını okudum. İnsani felaket artıyor ve bu durum milyonlarca insanı açlıkla tehdit ediyor" şeklinde konuştu.

İsrail'in Refah'a kara saldırısı | Dünyadan tepkiler - 5

UNRWA'DAN YAKIT SIKINTISI UYARISI

UNRWA Planlama Direktörü Sam Rose, İsrail’in Refah ve Kerem Şalom sınır kapılarını kapatmaya çalışmasının zaten açlığın eşiğinde olan Gazze halkı için yıkıcı olduğunu söyledi.

Geçişlerin ekim ayından bu yana Gazze Şeridi’ne giren az miktardaki yardımlar için can damarı olduğunu belirten Rose, “Arındırma tesislerinin çalışması ve su sağlaması mümkün değil. Elektrik yok. Her şey kesiliyor” dedi.

Rose, UNRWA’nın başta bölgedeki yakıt sıkıntısı ve Refah’ın doğusunda başlatılan askeri operasyonun insani etkileri konusunda bir dizi endişesi olduğunu sözlerine ekledi.

İsrail'in Refah'a kara saldırısı | Dünyadan tepkiler - 6

ÇİN'DEN İSRAİL'E REFAH ÇAĞRISI

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian yaptığı açıklamada, “Çin, İsrail’i uluslararası toplumun taleplerine kulak vermeye, Refah’a saldırmaktan vazgeçmeye ve Gazze Şeridi’nde daha ciddi bir insani felaketi önlemek için elinden gelen her şeyi yapmaya çağırıyor” dedi.

Tum Makaleyi Oku