Karar Batı’yı böldü

1 ay önce 32

ABD’de Başkan Biden’ın ardından Dışişleri Bakanı Antony Blinken da karara tepki göstererek ateşkese ulaşma çabalarını tehlikeye atabileceği uyarısında bulundu. Avrupa’da ise kararla ilgili destek veren görüşler mevcut.  

Fransa ve Belçika’dan destek 

Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Fransa, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni, bağımsızlığını ve cezasızlıkla mücadeleyi her zaman desteklemektedir” ifadesine yer verildi. Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib de “Gazze’de işlenen suçlar, faili kim olursa olsun en üst düzeyde yargılanmalıdır” dedi ve destek verdi. Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide de UCM’nin tutuklama emri çıkarması halinde Netanyahu’yu tutuklayacağını açıkladı. 

İsrail ve Hamas tepkili 

Tutuklama istemi İsrail ve Hamas yönetiminde tepkiyle karşılanıyor. Başbakan Netanyahu, , “İsrail’i Hamas ile hangi cesaretle karşılaştırırsınız?” derken, başsavcıyı ‘dünyadaki Yahudi karşıtı yangına benzin dökmekle’ suçladı. Hamas ise “Filistin direnişinin liderlerine karşı çıkarılan tüm tutuklama emirlerinin iptalini talep ediyoruz” dedi. Tutuklama kararlarına ilişkin son sözü, Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçları söyleyecek. 

Blinken’a Kongre’de şok

Öğrencilerin Gazze eylemlerinin ivme kazandığı ABD’de bu kez Dışişleri Bakanı Antony Blinken Kongre çatısı altında protestoların hedefi oldu. Blinken’ın Senato Dış İlişkiler Komitesi önündeki konuşması sırasında salonda bulunan bir katılımcı elinde Filistin bayrağı ile ayağa kalkarak, “İsrail tarafından öldürülen Hind Receb 6 yaşındaydı. Blinken, Gazze kasabı olarak anılacaksın” diye bağırdı. Başka bir eylemci de “Savaş suçlusu” pankartı ile “Blinken bir savaş suçlusudur” diye slogan attı. Protestocular güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkartıldı. 

Süreç nasıl işleyecek?

UCM’nin çalışma sistemi uyarınca, üç yargıçtan oluşacak bir komisyon Başsavcı’nın söz konusu başvurusunu inceleyecek. Sunulan delillerin “makul sebepler” içerdiği kanaatine varılması durumunda İsrailli ve Filistinli isimlerin tutuklanması emri verilebilecek. Bu durumda UCM’ye üye 124 devlete kara gönderilecek ve bu isimlerin ülkeye girmeleri durumunda tutuklanmaları talep edilecek. Ancak daha önce de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için benzer bir karar çıkarılmasına rağmen herhangi bir adım atılmamıştı. ABD, Rusya ve İsrail gibi ülkeler zaten UCM’ye üye değil.

Tum Makaleyi Oku