Kargo uçağı gövde üzerine iniş yapmıştı: Faciayı kadın pilot önledi

1 hafta önce 22

İstanbul Havalimanı'nda FedEx Havayolları'na ait kargo uçağını ön iniş takımları açılmayınca gövde üzerine indiren pilotun, kadın kaptan pilot Kay Carpenter olduğu ortaya çıktı. Kazadan yara almadan kurtulan kaptan pilot olası bir facianın önüne geçti.

 Faciayı kadın pilot önledi - 1

Paris-İstanbul seferini yapan FedEx Havayolu şirketine ait kargo uçağı dün İstanbul Havalimanı'na iniş için alçalmaya başladı. Uçağın kadın kaptan pilotu ABD vatandaşı Robin Kay Carpenter ön iniş takımlarının açılmadığı ikazını aldı.

 Faciayı kadın pilot önledi - 2

DURUMU KULEYE BİLDİRDİLER

Bunun üzerine kadın pilot,  İstanbul Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi'yle irtibata geçerek durumu bildirdi. Ön iniş takımları açılmayan uçağın kontrolü için sorumlu kaptan pilot Robin Kay Carpenter kulenin ön iniş takımlarını kontrol etmesi için pisti iki kez pas geçti.

 Faciayı kadın pilot önledi - 3

PİLOT İLE KULE ARASINDAKİ KONUŞMA

Uçağının pilotu ile kontrol kulesi arasındaki konuşma kayıtları da ortaya çıktı. Konuşma esnasında son derece soğukkanlı olduğu anlaşılan pilot, iniş takımları açılmadığı için havada tur attığını ve durumun kontrol edilmesi için kuleye yakın geçtiğini söylüyor.

 Faciayı kadın pilot önledi - 4

Pilot: Evet. Havalimanının üzerinden geçip kontrol kulesinin iniş takımımıza bir göz atmasını istiyoruz. Şu anda sistemler ön iniş takımının açılmadığını gösteriyor. Bunu kontrol kulesinin teyit etmesi için alçak uçuş geçekleştırme izni istiyoruz. Bir bakabilirler mi?

Kule: Anlaşıldı FedEx 6238 teyit ediyorum burun iniş takımınız açılmıyor, teyit edin.

Pilot: Anlaşıldı, teyit ediyoruz.

 Faciayı kadın pilot önledi - 5

Kule: FedEx 6238 anlaşıldı, bilgi alındı, sorun yok.

Pilot: Bu sefer alçak geçiş yapacağız, ardından yakıt seviyemiz sebebiyle iniş yapmamız gerekiyor.

Kule: Anlaşıldı FedEx 6238 teyit ediyorum burun iniş takımınız açılmıyor, teyit edin.

Pilot: FedEx 6238 yaklaşım ve inişte.

 Faciayı kadın pilot önledi - 6

371 METRE SÜRÜKLENDİ

Kontrolün ardından dün saat 08.17'de gövde üzerine iniş yaparak 371 metre sürünerek durabilen uçaktan ABD vatandaşı iki pilot yara almadan kurtuldu.

 Faciayı kadın pilot önledi - 7

Sürtünmeden dolayı kıvılcımlar 12 saniye gibi kısa bir sürede söndürüldü. Uçağın sorumlu kadın kaptan pilotu Robin Kay Carpenter büyük bir facia yaşanmasının önüne geçti.

 Faciayı kadın pilot önledi - 8

17 SAATLİK ÇALIŞMANIN ARDINDAN PİSTTEN KALDIRILDI

Gövde üzerini iniş yapan ve 371 metre sürünerek durabilen pistin ortasında durabilen kargo uçağı yaklaşık 17 saatlik çalışmalarının ardından bulunduğu yerden kaldırıldı.

 Faciayı kadın pilot önledi - 9

Uçak teknik inceleme için güvenli bir alana çekilirken, pist gece saatlerinde uçuşlara açıldı.

 Faciayı kadın pilot önledi - 10
Tum Makaleyi Oku