Kayan toprağın üçte biri kaldırıldı

2 haftalar önce 46

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’nda sahadaki son duruma ilişkin bilgiler verdi. Varank, “Bu konuda bizim de tüm çalışmalarımız bu toprağın buradan acilen kaldırılmasına yönelik yer belirlemekti. Şu ana kadar yaklaşık yüzde 33-35 arasında toprak kaldırıldı. Ölçümlerde herhangi bir kirlilik tespit edilmedi” dedi.

ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Cihan Tatar da altın madeninde liç kaymasının Türkiye'de ilk olduğunu vurguladı. Tatar, “Bu tip bir kaza ülkemizde ilk defa meydana geliyor.

İlk olduğu için oradaki denetim boşluğunu biz de yeni fark ettik. Jeoradarla ilgili olarak da bakanlığın yetki ve sorumlulukları arasında jeoradarların takibi yok” diye konuştu.

YIĞIN LİÇİ İNŞASI PROJEYE UYGUN DEĞİL

Komisyon dünkü toplantısında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerini de dinledi. Bakanlık kazaya ilişkin değerlendirmelerini 90 sayfalık bir rapor halinde sundu. Kazanın temel nedenine yönelik değerlendirmede, yığın liçi inşasının projeye uygun gerçekleştirilmediğine işaret edildi.

Tum Makaleyi Oku