Kök Maaş Nedir, Sorgulama? Hesaplama Nasıl Yapılır?

1 hafta önce 57

Malumunuz son birkaç yıldır en düşük emekli maaşı sürekli olarak Hükümet tarafından artırılıyor. Tabi burada aylığın ana tutarı değişmemekte, ana tutar üzerinden aradaki fark Hazine tarafından karşılanmaktadır. Bu durum Ocak ve Temmuz aylarında alınan emekli maaş zammının birçok emekliye yansımamasına neden olmaktadır. İşte bu durum Kök maaş emekli maaşlarında nasıl uygulandığı konusunda tereddütlere neden olmaktadır. Bu içerikte kök maaşın ne olduğu, emekli maaşlarında uygulamanın nasıl işlediği hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Emekli maaşında kök maaş nedir?

Kök maaş, emekli maaşında size ödenen gerçek maaş diğer adı ile ana maaş tutarınızdır. Gerçekte Ocak ve Temmuz aylarında verilen zamlar kök diğer adı ile ana emekli maaşınız üzerinden ödenir. En düşük emekli maaşı için Kanunen tutar belirlenen durumlarda ise ana maaşınız ile en düşük emekli maaşı tutarı arasındaki fark Hazinece karşılanır.

Örnek: Örneğin 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle en düşük emekli maaşı 10.000 TL olarak belirlendi. Normal şartlarda prime esas kazancı asgariden ödenen bir SSK ya da bağkurlunun gerçek maaşı ise 7000-7500 TL aralığında. Yani en düşük emekli maaşı 10.000 TL olarak belirlenmemiş olsa asgariden prim ödeyen bir emeklinin alabileceği gerçek yani kök maaş 7500 TL civarında olacaktır. İşte bu durumda en düşük emekli 10.000 TL olunca aradaki 2500 TL fark Hazinece karşılanmaktadır.

En düşük emekli maaşı alan Ocak ve Temmuz’da zam alacak mı?

Emekli maaşlarına gelen zam kök maaşa gelir. Kök maaşa gelecek enflasyon zammı ile birlikte kök maaş, en düşük maaşın üzerine çıkarsa zam almış olur emekli. Ne kadar emekli maaşı alırım başlıklı içeriğimizden güncel emekli maaşı tutarlarına göz atabilirsiniz.

SGK kök maaş hesaplama

Yukarıda da belirttiğim gibi kök maaş taban ve asıl maaşınızdır. Hazine Desteği dahil edilmeyen normal aylık tutarınızdır. Bunu hesaplamak mümkün değildir ancak e-devlet sisteminde aşağıda verilen ekranlar aracılığı ile sorgulayabilirsiniz.

Kök maaş hesaplama robotu

SGK tarafından geliştirilmiş ya da e-devlet sisteminde yer alan bir hesaplama uygulaması bulunmamaktadır. Kök maaş hesaplama formülü, yukarıda belirttiğim gibidir. Aşağıda sorgulamayı nasıl yapabileceğinizi adım adım anlattım. İlgili ekranlarda Ek19 kapsamında yapılan ödemeyi maaşınızdan çıkardığınızda kök maaşı da hesaplamış olacaksınız.

SGK kök maaş sorgulama

SGK kök maaş asıl maaşınızdır. Bu maaşa 5510 Sayılı Kanun’un Ek 19’uncu maddesi kapsamında devlet tarafından belirlenen tutarda destek sağlanmakta ve en düşük emekli maaşına eşitlenmektedir. Daha önce 5510 ek 19’uncu madde nedir başlıklı içeriğimizde bunun ne olduğundan bahsetmiştik. Ek 19’uncu madde kapsamında ödenen tutar devlet tarafından maaşınıza ödenen tutardır. Bunu bulduğunuzda ve en düşük emekli maaşından çıkardığınızda kök yani net maaşınızı da bulmuş olursunuz. Bunun sorgulamasını e-devlette aşağıda bağlantılarını verdiğim ekranlardan yapabilirsiniz;

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku