Memur Çalışma Saatleri 2024 & Haftalık, Aylık

1 hafta önce 55

Memur çalışma saatleri 657 sayılı devlet memurları kanunu 99’uncu maddesi kapsamında düzenlenmiştir. Eğer memur çalışma saatleri yönetmeliği kapsamında memurların haftalık ve aylık çalışma saatleri hakkında araştırma yapıyorsanız o halde doğru yerdesiniz. Bu içerikte devlet memurları çalışma saatleri yönetmeliği kapsamında memurların güncel çalışma saatleri hakkında bilgi verilecektir.

Memurlar kaç saat çalışır?

657 devlet memurları kanunu 99’uncu maddesine göre memurların genel olarak haftalık çalışma saatleri 40 saat olarak belirlenmiştir. Aynı maddenin devamında şu hüküm yer almaktadır : ” Ancak bu kanuna, özel kanunlara, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine veya bunlara dayanılarak çıkarılacak yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir”. 657 Sayılı Kanunun ilgili maddesine göre memur mesai saatleri;

  • Genel olarak haftalık 40 saattir. Bunun üzerinde ya da altında çalışma saatleri Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ya da buna dayanılarak çıkartılacak yönetmelikler ile farklı şekilde uygulanabilmektedir.
  • Memurun günlük çalışma süresi 8 saat olarak uygulanmaktadır.

Memurların haftalık çalışma saati

Devlet memuru çalışma saatleri 657 sayılı Kanuna göre genel olarak 40 saat olarak uygulanmaktadır. Kanunun 99’uncu maddesi kapsamında yer alan hüküm kapsamında memurların büyük çoğunluğu haftalık olarak 40 saat çalışmaktadır.

Memur aylık çalışma saati

Memur çalışma saati aylık 160 saattir. Fazla mesai uygun görülen zamanlarda haftalık ve aylık çalışma süreleri artabilmektedir.

Devlet memuru mesai saatleri

Devlet memurlarının mesai başlangıç ve bitiş süreleri;

  • Merkezde Cumhurbaşkanı,
  • İllerde Vali tarafından belirlenmektedir.
  • Bu nedenle İllerden illere farklı mesai saatleri uygulanabilmektedir.

Memur güvenlik görevlisi çalışma saatleri

Memurların çalışma saatleri kanunen haftalık 40 saat olarak belirlenmiştir. Sözleşmeli ya da kadrolu olarak çalışan güvenlik görevlileri için de haftalık çalışma süresi 40 saati geçememektedir. Vardiyalı çalıştırılmalarında bir sorun yoktur ancak haftalık çalışma süreleri 40 saati geçememektedir.

Bir memur en fazla kaç saat fazla mesai yapabilir?

Memurların yapacakları fazla mesailerde bazı özel hükümler haricinde bir düzenleme bulunmamaktadır. Bazı Kurumlar 50 saate kadar mesai yaptırırken bazı Kurumlar 90 saate kadar aylık mesai yaptırabilmektedir. Bu durum Kurumların kendi yönetmelikleri ile düzenlenmektedir.

Kamuda çalışma saatleri hakkında bilgi vermeye çalıştım. Aşağıda ilginizi çekebilecek bazı yazıların linklerini sizinle paylaşıyorum;

Memur mesai saatleri ne zaman değişecek?

Yeni memur çalışma saatleri ile ilgili şu anda bir çalışma yok. Memurların çalışma saatleri düşecek mi sorusu çok sorulduğundan bu başlığı açmak istedim. Çalışma olursa ve bu konuda bir güncelleme yapılırsa sayfamda duyurusu yapılır.

Memurlar saat kaçta işe başlar?

Resmi daireler mesai saatleri Merkez’de Cumhurbaşkanlığı, İllerde ise Vali tarafından belirlenmektedir. Genellikle başlangıç saati 08.00 ya da 08.30 olmaktadır.

Memur 1 günde kaç saat çalışır?

Aksi belirlenmediği sürece memurun günlük çalışma süresi 8 saattir.

Devlet memuru hafta sonu çalışır mı?

Evet, Kurumlarınca uygun görülmeleri ya da işin niteliği gereği hafta sonu da çalıştırılabilirler.

Memurlar gece çalışır mı?

Verilen hizmet gereği Kurumun gece de çalışması gerekiyorsa memur da gece çalıştırılabilir. Hamileler ve engelliler gece vardiyasında çalıştırılamaz.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.

Tum Makaleyi Oku