Moskova'da Orban-Putin görüşmesi: Ziyaret AB'de kriz yarattı

3 gunler önce 26

(AB) dönem başkanlığını devralan 'ın lideri Viktor Orban, Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmek üzereye Moskova'ya gitti.

Orban, ziyaret öncesi yaptığı açıklamada, "barış misyonunda" olduğunu söyledi.

AB liderleri, konusunda Orban'ın AB'yi temsil etme yetkisinin olmadığını söyleyerek ziyarete tepki göstermişti.

Ancak Putin, ikili görüşmede Orban'ın AB adına konuşmasını beklediğini söyledi.

İki liderin bir araya geldiği toplantıda Putin, Orban'a "Ukrayna krı̇zı̇ konusunda görüş alışverı̇şı̇nde bulunacağımızı umuyorum" dedi.

Orban'a, "Barış önerilerimi biliyorsunuz" diyen Putin, AB dönem başkanlığının Macarı̇stan'da olduğunu bı̇ldı̇ğı̇nı̇ söyledi. 

Orban ise Putin'e, "Avrupa ı̇çı̇n önemlı̇ olan bazı konularda görüşlerı̇nı̇zı̇ öğrenmek ı̇stı̇yorum" diyerek, "Macarı̇stan yavaş yavaş hem Rusya hem de Ukrayna ı̇le konuşabı̇len son Avrupa ülkesı̇ olacak ve ben bu fırsatı kullanmak ı̇stı̇yorum" ifadelerini kullandı.

AB LİDERLERİNDEN "TEMSİL YETKİSİ YOK" TEPKİSİ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ziyaretten önce yaptığı açıklamada, ziyarete tepki göstererek, Macar liderin AB'yi değil, kendi ülkesini temsil edeceğini söyledi.

Borrell, AB dönem başkanlığını yürüten Macaristan'ın lideri Orban'ın ziyaretinin, yalnızca Macaristan ile Rusya arasındaki ikili ilişkiler çerçevesinde gerçekleştiğini vurguladı.

AB dönem başkanlığının bir üye ülkeye, AB adına dış temsil yetkisi vermediğini ifade etti.

Borrell, "Başbakan Orban, Moskova'yı ziyaret etmek için AB Konseyinden herhangi bir talimat almadı. Bu pozisyon, AB ile Putin arasındaki resmi temasları kapsamıyor. Dolayısıyla Macaristan Başbakanı, hiçbir şekilde AB'yi temsil etmiyor" diye konuştu.

İDDİALAR TARTIŞMA YARATMIŞTI

Viktor Orban'ın Moskova'ya giderek Putin ile görüşeceği dün basına yansımış, bunun üzerine AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "AB dönem başkanlığının AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi yoktur" uyarısında bulunmuştu.

Orban da bu sabah yayımladığı mesajında amacının birliği temsil ederek müzakere başlatmak olmadığını, yalnızca barış yolunda ilk adımların atılmasına hizmet etmek istediğini belirtti.

Orban, Rusya'yı ziyaret ederek Putin'le görüşüp görüşmeyeceği iddialarına ise açıklık getirmemişti.

Tum Makaleyi Oku