NASA'dan Satürn'ün uydusuna çığır açacak yolculuk: Dragonfly uçuşu onay aldı

1 hafta önce 46

NASA, COVID-19 gecikmeleri ve bütçe aşımlarının yarattığı engelleri aşarak, Dragonfly rotorlu uçak görevine onay verdi. 2028 yılında Satürn'ün en büyük uydusu Titan'a çığır açacak bir yolculuğa çıkmaya hazırlanan bu otonom nükleer enerjili rotorlu uçak, uzay araştırmalarında yeni bir sayfa açacak.

 Dragonfly uçuşu onay aldı - 1

2028'DE YOLA ÇIKACAK

NASA, COVID-19 gecikmeleri ve bütçe aşımlarının yarattığı engelleri aştıktan sonra nihayet Dragonfly rotorlu uçak görevine onay verdi.

Otonom olarak işletilen nükleer enerjili bu rotorlu uçak, 2028 yılında Satürn'ün en büyük uydusu Titan'a çığır açacak bir yolculuğa çıkmaya hazırlanıyor.

 Dragonfly uçuşu onay aldı - 2

TİTAN UYDUSU NEDİR?

Titan sıradan bir gök cismi değildir. Dünya'dan yaklaşık 1 milyar 200 milyon km uzaklıkta bulunan Titan, güneş sistemimizdeki en büyük ikinci uydu ve Dünya dışında yoğun bir atmosfere sahip tek uydudur.

Ancak Titan'ı gerçekten eşsiz kılan şey organik kimyasıdır.

Azot ve metan bakımından zengin atmosferiyle, yaşamın yapı taşlarını anlamak isteyen bilim insanları için bir cennettir.

 Dragonfly uçuşu onay aldı - 3

KEŞFİN ZORLUKLARI

Titan'ın petrol yan ürünlerinden oluşan bataklık benzeri yüzeyi keşif için önemli bir zorluk teşkil ediyor.

Yüzeyin koşulların zorluğunu artırmasından dolayı geleneksel keşif araçları ise orada başarılı bir sonuç alamaz.

 Dragonfly uçuşu onay aldı - 4

DRAGONFLY NEDİR, NE İŞE YARAYACAK?

Dragonfly, radyo termal jeneratörle çalışan bir rotorlu uçaktır

Alüminyum/titanyum rotorlar kullanarak uçan Dragonfly, Titan'ın yüzeyinde sıçrayarak jeolojik araştırmalar yapmak ve biyo-imzaları aramak üzere tasarlanmıştır.

 Dragonfly uçuşu onay aldı - 5

DRAGONFLY'IN YAŞAM ARAYIŞI

Dragonfly'ın görevi, yaşam belirtilerini ortaya çıkarmak için Satürn'ün uydusu Titan'ın çeşitli yerlerine seyahat etmektir.

Uzay aracı yüzeyi ve hemen altını inceleyerek organik bileşikler ve yaşam göstergeleri arayacak.

Bir nötron spektrometresi, bir sondaj mekanizması ve bir kütle spektrometresi ile donatılmış olan Dragonfly, araştırmacıların Titan'ın karmaşık organik kimyasını kapsamlı bir şekilde analiz etmelerini sağlayacak.

 Dragonfly uçuşu onay aldı - 6

NASA 3 MİLYAR 350 MİLYON DOLARLIK BÜTÇE AYIRDI

Mali tartışmalara rağmen, görevin gecikmesi Dragonfly'ın Titan'a varmasını sağlamak için daha güçlü bir roket gerektiriyor.

3,35 milyar dolarlık bütçesiyle bu görev NASA'nın uzay araştırmalarının sınırlarını zorlama konusundaki kararlılığını temsil ediyor.

NASA'nın Dragonfly rotorlu uçağı uçuşa hazırlanırken, insan yaratıcılığının ve durmak bilmeyen bilgi arayışının bir kanıtıdır.

Bu görev sadece Titan'ın sırlarını açığa çıkarmakla kalmayacak, aynı zamanda yaşamın kökenlerine de ışık tutacaktır.

Tüm dünyanın izlediği Dragonfly, uzay keşif tarihinin kayıtlarına geçmeye hazırlanıyor.

Tum Makaleyi Oku