Oscar Ödüllü Bir Oyuncuyken Evlendikten Sonra Monako Prensesi Olan Grace Kelly’nin Hayat Hikayesi

1 hafta önce 91

Güzelliği ve oyunculuk performansı ile herkesi büyülemeye başaran Grace Kelly, 1950’li yıllarda Hollywood’un en önemli aktrislerinden biriydi. Ünlü oyuncu, ilk önce Yardımcı Kadın Oyuncu dalında aday oldu, daha sonra ise En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar ödülü kazandı. Ancak Grace Kelly’nin Hollywood’da yakaladığı başarıdan daha çok Monako Prensi III. Rainier ile evlenmesi ve bütün kariyerini geride bırakması konuşuldu. Hal böyle olunca, herkes Grace Kelly’nin hayatını merak etmeye başladı. Sizler için Grace Kelly kimdir, kariyeri ve hayat hikayesi hakkında bilmeniz gerekenleri bu listede derledik.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Kraliyet Ailesinin Asi Prensesi: Snowdon Kontesi Margaret Rose Windsor Kimdir?”

Grace Kelly hayatı
Grace Kelly

Grace Patricia Kelly, 12 Kasım 1929 yılında ABD’nin Philadelphia şehrinde doğdu. Varlıklı bir aileden gelen Grace Kelly’nin babası zengin bir müteahhitti. Hatta babası bir dönem belediye başkanlığına aday olmuştu. Annesi ise bir dönem modellik yaptıktan sonra, Pennsylvania Üniversitesi’ndeki kadın atletizm takımlarının ilk koçuydu. Annesi evlenip çocuk sahibi olduktan sonra kendisini tamamen ailesine adadı.

Ailenin dört çocuğundan biri olan Grace, kardeşleriyle birlikte yerel etkinliklerde modellik yapmıştı. Daha 12 yaşındayken tiyatro ile tanışan Grace, ailesinin bu konuya sıcak bakmamasına rağmen oyunculuğa merak saldı ve Amerikan Dramatik Sanatlar Akademisi’ne girdi. Burada oyunculuk eğitimine başladıktan sonra onun en büyük destekçisi amcası oldu. Amcası George Kelly, Pulitzer ödüllü bir oyun yazarıydı. Bu dönemde modellik yaptı ve bazı reklamlarla birlikte Cosmopolitan ve Redbook gibi dergilerin kapaklarında yer aldı.

Kelly, Akademi’den 19 yaşında mezun olduktan sonra Broadway’de bir kariyer aradı, ancak bunun çok zor olduğunu gördü. Yönetmenlerinden ve öğretmenlerinden biri olan Don Richardson ona, “Harika bir görünümün ve tarzın olsa da, ses gücün olmadığı için tiyatroda asla bir kariyerin olamazdı.” demişti. Grace çok geçmeden filmin onun yeteneklerine daha uygun olduğunu fark etti. İkinci Dünya Savaşı’nı takip eden yıllarda hem film hem de televizyon endüstrileri hızla büyüyordu ve Grace kısa süre sonra Hollywood’a taşındı. Sonunda 11 filmde ve 60’ın üzerinde televizyon yapımında rol alacaktı.

Grace Kelly, 1951 yapımı Fourteen Hours filminde küçük bir rol aldıktan sonra, 1952 yapımı High Noon filminde ilk kez başrol oyuncusu olmayı başardı

Oscar ödülü

High Noon filmi büyük bir başarıyı yakaladı ve Grace’in ismi hızla yayılmaya başladı. Hollywood’da adı iyice duyulan oyuncu, birkaç filmde rol aldıktan sonra ilk kez Oscar ödülü kazanacağı filmde rol almaya sadece birkaç film uzaklıktaydı.

Afrika temalı bir film olan 1953 yapımı Mogambo’da gösterdiği oyunculuk performansı sayesinde Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Altın Küre ödülüne ve aynı dalda Oscar adayı gösterildi. Bu adaylıklar onun için çok önemliydi, çünkü çok yakında istediği başarıyı elde edecekti. 1954 yapımı The Country Girl filminde sergilediği oyunculuk performansıyla herkesin beğenisini kazandı ve En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar ödülü kazandı.

Çok geçmeden Grace Kelly, Alfred Hitchcock filmlerinde rol almaya başladı. Alfred Hitchcock’ın yönetmenliğini üstlendiği üç filmde oynayan Grace, Hollywood’un en ünlü ve önemli kadın oyuncularından birine dönüştü.

Ünlü oyuncu için her şey çok iyiye gidiyor derken bir anda farklı bir karar aldı. 1955 yılında Monako Prensi III. Rainier ile tanıştıktan bir yıl sonra evlendiler

Düğün

Çiftin düğün töreni çok gösterişliydi. Düğünde Grace’in giydiği gelinlik magazin ve moda dünyasına damga vurdu ve Grace Kelly gelinlik ile çok anıldı. Çiftin balayı dönemi aylar sürdü ve Grace artık yurda döndüğünde Monako Prensesi oldu. Evlilikten sonra geçen yıllarda Grace üç çocuk dünyaya getirdi: Prenses Caroline, Prens Albert ve Prenses Stéphanie. Oscar ödüllü oyuncu, oyunculuk kariyerine devam etmek yerine sarayının prensesi olmayı tercih etti.

Oyunculuk kariyerini geride bıraksa da, ülkenin prensesi olarak ünlü insanların katıldığı davetler verdi. Bununla birlikte pek çok davete ve etkinliğe katılıp, sayılamayacak kadar çok hayır işi yaptı. Prenses Grace, Monako’nun sanat kurumlarının geliştirilmesinde aktif rol aldı ve 1964’te yerel zanaatkarları desteklemek için Prenses Grace Vakfı’nı kurdu. Aynı zamanda Monako merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan AMADE Mondiale’yi de kurdu ve sonunda BM tarafından sivil toplum kuruluşu olarak tanındı. UNESCO’nun web sitesine göre AMADE, ırk, milliyet veya din ayrımı gözetmeksizin ve tam bir siyasi bağımsızlık ruhu içinde, dünya çapında çocukların ahlaki ve fiziksel bütünlüğünü ve manevi refahını teşvik eder ve korur. AMADE’in meşalesini bugün Grace’in kızı Prenses Caroline taşıyor.

1982 yılında bir trafik kazası nedeniyle hayatını kaybetti. Grace Kelly ölümü tüm dünyada şok etkisi yarattı

Grace Kelly

13 Eylül 1982 yılında Grace ve kızı Prenses Stéphanie, Roc Agel’deki kır evinden döndükleri sırada Grace felç geçirdi ve araba kaza yaptı. Prenses Stéphanie araba kazasında sadece yaralandı, ancak Grace yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Grace için oldukça gösterişli bir cenaze töreni yapıldı ve çok ünlü isimler katıldı. Grace Kelly neden öldü öğrendiğimize göre, onun modaya olan etkisine ve aile evine ne olduğuna bakalım.

Prenses Grace’in modaya etkisi

Grace Kelly

Prenses Grace, 1956 yılında kızı Caroline’a hamileyken sık sık Hermès’in ürettiği özgün bir deri çantayı tutarken fotoğraflanıyordu. Çanta muhtemelen hamile karnını paparazzilerin meraklı gözlerinden koruyan bir kalkandı. Ancak fotoğraflar çantayı popüler hale getirdi ve moda ikonuyla o kadar yakından ilişkilendirildi ki, daha sonra Kelly çantası olarak anılacaktı. Prenses Grace, 1960 yılında Uluslararası En İyi Giyinenler Listesi’ne alındı.

Prenses Grace’in hayatı ve kıyafetleriyle ilgili çok sayıda sergi düzenlendi. 2009 yılında stil ve modaya yaptığı katkılardan dolayı “Rodeo Drive Stil Yürüyüşü”ne bir plaket yerleştirildi. Ölümünden sonra Prenses Grace’in moda ikonu mirası yaşamaya devam etti. Tommy Hilfiger ve Zac Posen gibi modern tasarımcılar onu moda ilham kaynağı olarak gösterdi. Yaşamı boyunca, az makyaj yapması ve doğal güzelliği ile biliniyordu. Moda mirası, Londra’daki Victoria ve Albert Müzesi’nde bile anıldı; burada “Grace Kelly: Stil İkonu” başlıklı bir sergi, onun moda dünyası üzerindeki etkisine adeta saygı duruşunda bulundu. Prenses Grace, James Gill ve Andy Warhol gibi birçok sanatçı tarafından tasvir edildi. Warhol, 1984 yılında Philadelphia’daki Çağdaş Sanat Enstitüsü için sınırlı sayıda serigrafi olarak onun bir portresini yaptı.

Kelly aile evi

Aile evi

Philadelphia’nın East Falls bölümünde 3901 Henry Bulvarı’nda bulunan ev, 1929’da babası John B. Kelly Sr. tarafından inşa edildi. Grace 1950’ye kadar bu evde yaşadı ve 1955’te Prens III. Rainier ona burada evlenme teklif etti. Kelly ailesi, mülkü 1974 yılında sattı. Monako Prensi Albert, evin müze alanı ve Prenses Grace Vakfı için ofis olarak kullanılması için mülkü satın aldı.

Tum Makaleyi Oku