Oy sayımı başladı mı, saat kaçta başlayacak? Seçim yayın yasağı saat kaçta kalkacak? (Yayın yasağının kalkacağı saat merak konusu)

1 ay önce 33

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için 32 ilde seçmenler, saat 07.00'den itibaren sandık başına gitti, diğer illerde de oy verme saat 08.00'de başladı. Saatlerin ilerlemesiyle birlikte oy sayımı ve yayın yasağının kalkacağı saat merak ediliyor. Peki, Oy sayımı başladı mı, saat kaçta başlayacak? Oy sayımı sonrası seçim yayın yasağı saat kaçta kalkacak?

Oy sayımı başladı mı, saat kaçta başlayacak? Seçim yayın yasağı saat kaçta kalkacak? (Yayın yasağının kalkacağı saat merak konusu) - 1

Oy sayımları ve yayın yasaklarıyla ilgili ayrıntılar merak ediliyordu. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nca YSK'ya gönderilen yazıda, sandık kurullarınca saat 17.00 itibarıyla sayım ve döküm işlemlerine başlanacağı ancak ramazanda sadece su ile orucun açılması durumunda 'sağlıklı oy sayımının yapılamayacağı' ifade edildi ve 'sandık kurulu görevlilerinin iftar saatinde kısa bir mola verip veremeyeceği' soruldu.

Oy sayımı başladı mı, saat kaçta başlayacak? Seçim yayın yasağı saat kaçta kalkacak? (Yayın yasağının kalkacağı saat merak konusu) - 2

Konuyu inceleyen YSK, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 'Zarfların açılması, oyların sayım ve dökümü' başlıklı 100'üncü maddesinin birinci fıkrasında, 'Oyların sayım ve dökümüne derhal başlanır, açık ve aralıksız yapılır' hükmü bulunduğu hatırlatıldı. YSK'nın Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerine Dair 138 Sayılı Genelgesinde de aynı yönde düzenleme bulunduğuna dikkati çeken kurul, bu sebeple 'oy sayım ve döküm işlemlerinin aralıksız yapılması gerektiğine' oy birliğiyle karar verdi.

Oy sayımı başladı mı, saat kaçta başlayacak? Seçim yayın yasağı saat kaçta kalkacak? (Yayın yasağının kalkacağı saat merak konusu) - 3

YAYIN YASAĞI SAAT KAÇTA KALKACAK?

Oy verme günü radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.

Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

Bütün yayınlar, saat 21.00'den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

Oy sayımı başladı mı, saat kaçta başlayacak? Seçim yayın yasağı saat kaçta kalkacak? (Yayın yasağının kalkacağı saat merak konusu) - 4

ÖNCE BELEDİYE BAŞKANLIĞI PUSULALARI SAYILACAK

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Hamileler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını kullanacak, yaşlıların da sıra bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilecek, ayrıca bu seçmenlere yardım eden seçmenlere de oy kullanmada öncelikle tanınacak. Cep telefonu, fotoğraf ve film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.

Oy sayımı başladı mı, saat kaçta başlayacak? Seçim yayın yasağı saat kaçta kalkacak? (Yayın yasağının kalkacağı saat merak konusu) - 5

Sandık başında seçmene vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacak.

Okuma-yazma bilmeyen seçmene, yardım istemesi durumunda, sandık kurulu başkanı parti işaretlerinin hangisinin hangi partiye ait olduğunu açıklayacak.

Tum Makaleyi Oku