Performanslarıyla Premier Lig Tarihine Damga Vuran En İyi 10 Kaleci

1 hafta önce 32

Futbolun günümüzün en popüler takım sporlarından biri olduğuna şüphe yok. Rekabet düzeyi yüksek bu oyun Fransa’dan Japonya’ya Arjantin’den Suudi Arabistan’a kadar uzan geniş bir coğrafyadaki milyonlarca insan tarafından ilgiyle takip ediliyor. Ancak söz konusu futbol olduğunda İngiltere’nin ayrıcalıklı bir ülke olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Futbolun beşiği olarak da anılan İngiltere, oyunun en özel yıldızlarına, günümüzün en çekişmeli karşılaşmalarına ev sahipliği yapıyor. İşte tam da bu sebeple İngiliz futbolunun zirve noktası olan Premier Lig, dünyanın dört bir yanında ilgiyle takip ediliyor. Kaliteli futbol arayan milyonlar Manchester United, Chelsea, Manchester City, Arsenal, Liverpool ve Tottenham Hotspur gibi köklü takımların yetenek abidesi orta saha oyuncularına veya gol makinesi forvetlerine odaklanıyor. Fakat biz bu yazımızda futbolun köşede kalmış kahramanlarından, kalecilerden bahsedeceğiz! Evet, İngiltere Premier Lig takımları dünya futbolunun en özel golcülerini, kanat ve orta saha oyuncularını kadrolarında bulunduruyor. Ancak tüm futbolseverlerin bildiği gibi zafer giden yolda iyi bir kaleci şart! Neyse ki İngiliz futbol ligi iyi kaleciler konusunda da oldukça zengin. Ancak İngiltere’de forma giyen bazı kaleciler var ki performansları uzun yıllardır hafızalardaki tazeliğini koruyor. Peki, en iyi Premier Lig kalecileri hangileri? İşte performanslarıyla Premier Lig’e damga vuran en iyi 10 kaleci.

1. Peter Schmeichel

1963 yılında Danimarka’da dünyaya gelen Peter Schmeichel, yalnızca Premier Lig tarihinin en iyi kalecilerinden biri değil. Pek çoklarına göre dünya futbolunun gelmiş geçmiş en başarılı file bekçileri arasında yer alıyor. 1991-1999 yılları arasında İngiliz devi Manchester United forması giyen ve Premier Lig’in ikonik figürlerinden bir olmayı başaran futbol efsanesi savunma oyuncuları üzerindeki mutlak hakimiyeti ve kurtarış konusundaki benzersiz yeteneğiyle hatırlanıyor. 2004 yılında FIFA tarafından “yaşayan en büyük 125 futbolcu” arasında gösterilen Peter Schmeichel hem ülkesi Danimarka’nın hem de Manchester United’ın elde ettiği bazı büyük başarıların en önemli mimarları arasında yer alıyor.

2. Petr Čech

20 Mayıs 1982’de Çekya’nın Plzeň kentinde doğan Petr Čech en iyi Premier Lig kalecileri listesinde yer almayı fazlasıyla hak eden isimlerden. Bu yetenekli kaleciyi bir ikona dönüştüren tek şey, geçirdiği kaza sebebiyle yeşil sahada taktığı koruyucu kask değil. Premier Lig’e damga vuran ve hem Chelsea hem de Arsenal formasıyla önemli başarılar elde eden Petr Čech, en uzun süre gol yememe gibi çok sayıda bireysel rekoru da elinde bulunduruyor.

3. David Seaman

en iyi premier lig kalecileri

Premier Lig’in en önemli kalecilerinden biri de futbolseverlerin Arsenal formasıyla hatırlayacağı David Seaman. 1981 yılında ilk kez profesyonel olan efsane, kariyeri boyunca farklı takımların forması altına tam 344 maça çıktı. Atletik özellikleri, benzersiz refleksleri ve akılalmaz kurtarışları ile milyonlarca taraftarın gönlünde taht kuran David Seaman Premier Lig denince akla ilk gelen isimlerden biri olmaya devam ediyor.

4. Pepe Reina

Bildiğiniz gibi kaleciler, bir futbol takımının savunma hattının son unsurudur. Kalecinin “düşmesi” çoğu zaman savaşın kaybedilmesi anlamı taşır. Bu nedenle kalecilerin sahadaki diğer herkesten daha ağır bir yük omuzladığını kabul etmek gerekir. Hele de Barcelona, Lazio, Milan, Napoli, Bayern Münih, Aston Villa ve Liverpool gibi her yıl zirve mücadelesi veren büyük takımların kalecileri için işler çok daha zor! Bu nedenle dünya futbolunun bu önemli takımlarının her birinde forma giymeniz ve başarılı olmanız çok düşük bir ihtimal, eğer isminiz Pepe Reina değilse! Bugün 41 yaşında olan ve İspanya ligi ekiplerinden Villarreal’in kalesini korumaya devam eden kaleci, özellikle çeviklik ve hız konusunda Premier Lig’in en elit isimleri arasında yer alıyordu.

5. Edwin Van Der Sar

Futbol tutkunu çocuklar genellikle en hızlı, en teknik veya en golcü futbolcularla özdeşlik kurarlar. Ancak Hollandalı kaleci Edwin Van Der Sar, bu konuda dikkat çekici bir istisnanın merkezinde yer alıyordu. İlk kez 1999 yılında Hollanda’nın köklü ekiplerinden Ajax ile adından söz ettiren Edwin Van Der Sar kalecilik becerilerinin yanı sıra liderlik özelliği ve oyun zekâsıyla da kendisine hayran bırakıyordu. Tam da bu sebeplerle Fulham ile başlayan Premier Lig macerası Manchester United ile devam edecek, Edwin Van Der Sar gösterdiği muazzam performans ile takımının en önemli parçalarından biri haline gelecekti.

6. Brad Friedel

Avrupa futbolunda iz bırakmayı başaran Amerikalı futbolcuların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Brad Friedel ise üstün kalecilik meziyetleri ve sergilediği performansla kendisine hayran bırakan özel bir Amerikalı. 1995 yılında Galatasaray’a imza atarak Türkiye’de forma giyen ilk Amerikalı futbolcu ünvanının da sahibi olan Friedel Premier Lig macerası boyunca dört takımın başarısı için mücadele etti: Blackburn Rovers, Liverpool, Aston Villa ve Tottenham Hotspur. Kariyeri boyunca 310 Premier Lig maçına çıkan, 80 kez de milli takım forması giyen Brad Friedel soğukkanlı yapısı ve akrobatik kurtarışlarıyla formasını giydiği takımların en önemli parçalarından biriydi.

7. Shay Given

en iyi premier lig kalecileri

1976’da İrlanda’nın Lifford kentinde doğan Given’ın Premier Lig yolculuğu Blackburn Rovers ile başladı. Ancak asıl çıkışını Newcastle United formasıyla gerçekleştirecekti. On yıldan fazla bir süre boyunca Newcastle kalesini koruyan ve inanılmaz refleksleri sayesinde rakip forvetlerin korkulu rüyası haline gelen Given, maçın skorunu tayin eden en önemli unsurlardan biriydi.

8. Hugo Lloris

en iyi premier lig kalecileri

Futbol sahnesine Fransa’nın OGC Nice takımıyla adım atan Hugo Lloris, modern futbolun en önemli kalecileri arasında gösteriliyor. Bu yüzden ilk önce Fransa’nın köklü ekiplerinden Lyon’a gelmesi, oradan Premier Lig’in zirveyi hedefleyen takımlarından Tottenham Hotspur tarafından transfer edilmesi şaşırtıcı değil. Hızlı refleksleri sayesine imkânsız gibi görünen kurtarışları sıradanlaştıran kaleci aynı zamanda kritik anlarda ortaya çıkarak takım arkadaşlarını motive etmesini sağlayan lider bir karaktere sahip.

9. David de Gea

en iyi premier lig kalecileri

Premier Lig tarihinin yakın dönemdeki en etkileyici kaleci performanslarının birinin altında İspanyol eldiven David de Gea imzası bulunuyor. 2011 yılında Atletico Madrid’den Manchester’a transfer olan kaleci özellikle karşı karşıya pozisyonlarda kalesini gole kapamak gibi önemli bir özelliğe sahip.

10. David James

en iyi premier lig kalecileri

En iyi Premier Lig kalecileri listemizin son sırasında İngiliz David James yer alıyor. Profesyonel kariyerine 1988’de Watford’da başlayan kaleci daha sonra transfer olduğu Liverpool’da ligin en önemli isimlerinden biri haline geldi. 7 sezon boyunca Kırmızıların başarısı için ter döken James sahanın tamamına hâkim olma ve oyunu okuma becerileriyle çok sayıda futbolseverin beğenisini toplamıştı. 

İlginizi çekebilir:

Yasaklar, Kuralsızlık, Şiddet! Modern Futbolun İlk Dönemleri Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Şey

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku