Piyasalar enflayona kilitlendi: Kritik veri öncesi bilinmesi gerekenler

2 haftalar önce 44

Nisan ayı enflasyon rakamları cuma günü açıklanacak. Enflasyonun gıda ve hizmetlerde yaşanan fiyat artışlarının etkisiyle rekor kırması bekleniyor. İşte kritik enflasyon verisi öncesi bilinmesi gerekenler...

 Kritik veri öncesi bilinmesi gerekenler - 1

Türkiye'nin nisan enflasyonu belli olacak. Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon rakamlarını cuma günü saat 10.00'da açıklayacak.

Enflasyonun gıda ve hizmet fiyatlarındaki artışın katkısıyla yüzde 3'ten fazla yükselmesi bekleniyor. Yıllık enflasyonun yüzde 70'i aşabileceği ifade ediliyor.

Tüketici Fiyat Endeksi, martta yüzde 3,16 artış kaydetmişti. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 36 olarak açıklanmıştı.

 Kritik veri öncesi bilinmesi gerekenler - 2

ENFLASYON BEKLENTİLERİ NE YÖNDE?

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde nisan ayı enflasyon artış beklentisi yüzde 3,25 oldu. Cari yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 44,19'dan yüzde 44,16'ya geriledi.

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,22 artacağını tahmin ediyor. Ekonomistlerin nisan ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 68,50 olan yıllık enflasyonun yüzde 69,87'ye çıkacağı öngörülüyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi de nisanda 43,65 oldu.

Reuters anketinde ise katılımcılar, TÜFE'nin aylık bazda yüzde 3,4 artmasını bekliyor. Yıllık TÜFE'nin ise yüzde 70,3 ile Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyesine çıkması öngörülüyor. Katılımcıların yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 43,5 olarak gerçekleşti.

 Kritik veri öncesi bilinmesi gerekenler - 3

ÖNCÜ GÖSTERGELER NEYE İŞARET ETTİ?

Öncü göstergeler de enflasyonda artışa işaret etti. İstanbul'da perakende fiyatlar nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 4,89 yükseliş kaydetti. Toptan fiyatlar ise yüzde 4,87 arttı. Yıllık bazda perakende fiyatlar yüzde 78,81, toptan fiyatlar 65,94 yükseldi.

Türk-İş verilerine göre gıda fiyatları nisan ayında yüzde 5,55 arttı. Son 12 ay itibarıyla değişim oranı yüzde 74,88 olarak hesaplandı.

Nisan ayında açlık sınırı, 17 bin 725 liraya yükselerek bu yıl ilk kez asgari ücreti geride bıraktı. Asgari ücret ocak ayında 17 bin 2 lira olarak belirlenmişti.

 Kritik veri öncesi bilinmesi gerekenler - 4

DOLARIN ATEŞİ SÖNDÜ

Son haftalarda döviz piyasasında denge Türk Lirası lehine değişti. Türk Lirası, nisan ayında dolar karşısında yüzde 0,04 ile sınırlı kazanç elde etti.

Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybı ocak-mart döneminde yüzde 9 oldu. Bu dönemde enflasyon ise yüzde 15 artış kaydetti.

Böylece ilk üç ayda dolar ile enflasyon arasında 5-6 puanlık fark oluştu.

 Kritik veri öncesi bilinmesi gerekenler - 5

ENFLASYON TAHMİNLERİ NETLEŞİYOR

Bu arada yıl sonu enflasyon beklentileri de netleşmeye başladı.

İstanbul Ticaret Odası, enflasyon tahminini yüzde 43-44 olarak açıkladı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) Türkiye için yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 55,5 oldu. Kuruluş, 2025 enflasyonu için yüzde 28,9 öngörüsünde bulundu.

 Kritik veri öncesi bilinmesi gerekenler - 6

"PİYASA ÜÇ AY GECİKECEK"

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda aylık fiyat gelişmelerini yakından takip edeceklerini belirtti.

Karahan, "Enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz." dedi.

ABD'deki sunumunda ise Karahan, TCMB'nin yüzde 36 seviyesindeki yıl sonu enflasyon tahminine piyasanın üç ay gecikme ile ulaşmasını öngördüğünü söylemişti.

Merkez Bankası, geçen hafta politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakmıştı.

 Kritik veri öncesi bilinmesi gerekenler - 7

MAYISTA ZİRVE, İKİNCİ YARIDA SERT DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığını belirten TCMB, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunu sıkılaştıracağı görüşünü yineledi.

Merkez Bankası, enflasyonun mayısta zirve yaptıktan sonra yılın ikinci yarısında düşüş eğilimine girmesini öngörüyor.

Yıllık enflasyonda zirve beklentisi yüzde 73-75 bandında tahmin ediliyor.

Tum Makaleyi Oku