Pringles helal mi ?

4 aylar önce 16

Pringles helal mi , haram mı olduğu kamuoyunu uzun süre meşgul etmişti. Şimdilerde bu tartışma sönmüş gibi görünmektedir. Ancak Pringles helal mi, çekinmeden yiyebilir miyiz yoksa haram mı, bu konularda kafalarda soru işaretleri devam etmektedir.

Dinimizde helaller ve haramlar belirlenmiştir. Gıdalarda dinimizin haram olduğunu bildirmediği şeyler helal kabul edilmiştir. Örneğin kan, leş, domuz eti, alkol içerikli gıdalar haramdır.

Haram olduğu bildirilmeyen gıdalar helaldir, bunları ayrı ayrı sormaya gerek yoktur. Örneğin deve helal mi, ıspanak helal mi diye sormaya gerek yoktur.

Hazır gıda sektöründe imalat işlemi oldukça kompleks bir süreç olduğundan ürünü satın alan kişi ürünü yediği vakit tadından veya kokusundan ürünün içinde ne olduğunu anlayamamaktadır.

Eğer ürünün içerisine haram olan bir madde karıştırıldıysa o ürün de haram olmaktadır. Tüketiciler ürünün içinde ne olduğunu bilsinler diye ürün açıklamalarında içinde ne yazdığını yazmak mecburi hale getirilmiş, üründe kullanılan katkı maddeleri E ile başlayan kodlar ile belirtilmiştir.

E ile başlayan katkı kodları Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) nun atadığı Codex Alimentarius komitesi tarafından hazırlanmış ve 100 den başlayarak 1521 e kadar gitmektedir.

Bir üründe direk domuz yağı kullanıldığı zaman bu husus ürün açıklamasında yazılacağı için ülkemiz gibi domuz eti tüketilmeyen ülkelerde bu tür gıdalar satılmamaktadır.

Fakat gıda katkı maddelerinin imalatında domuz yağı ve türevleri kullanılabilmekte, eğer kullanılırsa bu ilgili e kodu ile tüketiciye bildirilmektedir.

Fakat sorun şu ki E kodlarını hazırlayan komite domuz ürünleri veya alkol türevleri için ayrı birer E kodu oluşturma zahmetine girmemiştir.

Örneğin E471 diye bir katkı maddesi kodu bulunmakta olup bu madde yağ asitlerinin mono ve digiseridleri veya gliseril monostearat, gliseril distearat gibi isimlerle bilinmektedir.

Hazır gıdalarda yaygın olarak kullanılan bu madde gerek hayvandan, gerekse de bitkiden üretilebilmektedir. Hayvandan üretildiği zaman domuzdan da sığırdan da hatta hayvan leşlerinden de üretilebilmektedir.

Bu durum e471 maddesinin helal olup olmadığını belirlemeyi imkansız hale getirmektedir. Çünkü helal kesim hayvanlardan veya bitkilerden elde edilirse helal, domuzdan veya leşten elde edilirse haram olmaktadır.

Esasen bir üründe e471 yazmasının tüketiciye helal-haramı anlamada hiçbir faydası olmamaktadır. Maalesef Müslümanlar olarak gayrimüslimlere her konuda tabi olduğumuz için gıda katkısı kodlarında bu sıkıntıyı yaşamaktayız.

Halbuki e471a- sığır, e471b-domuz ve e471c-bitki kaynaklıdır şeklinde bir kodlama olsaydı sorun çözülecekti.

Sorun sadece e471 kodu ile ilgili değildir, diğer bir çok e kodunda da aynı şekilde belirsizlik bulunmaktadır.

Pringles helal mi ?

Aşağıdaki resim Pringles’ın resmi sitesinden alınmış olup Pringles’ın içindeki maddeleri özetlemektedir.

Pringles helal mi

Mono ve digliserit denilen madde yukarıda bahsedilen E471 maddesidir.

Aşağıdaki resim ise biberli Pringles üzerinden çekilmiştir. Görüldüğü üzere Pringles içeriğinde firmanın resmi sitesinde bahsedilenden çok daha fazla madde vardır. Bu resimde ise E471 yazısı bizi ilgilendirmektedir.

Pringles helal mi

Özetle Pringles içinde helal mi haram mı olduğu bilinmeyen E471 maddesi var. Bu durumda Pringles helal midir yoksa haram mıdır ?

Dinimize göre bir gıdada haramın varlığını ispat edemiyorsak o helal kabul edilmektedir. Dolayısıyla Prpngles yiyenler haram yemiş olmuyorlar.

Bununla birlikte eğer takva sahibi iseniz şüphe içeren hususlardan sakınmanız da üzerinize vazifedir. Eğer Pringles ürünün üzerinde “Domuz ve katkısı yoktur” gibi bir ibare yazsaydı helal olma yönüyle içimiz daha rahat olacaktı.

Çünkü dinimize göre üretici veya satanın beyanı da helal-haram konusunda önemlidir. Mesela kasap size eti satarken dana eti diye satsa, ve etten kuşkulanmasanız, domuz eti mi yedim diye şüphe etmenize gerek yoktur.

Pringles ürünü üzerinde domuz eti, yağı, türevi içermediğine dair bir ibare içermiyor. Firma istese Türkiye’de satılan ürünlere bu ibareyi ekleyebilirdi ama eklemiyor. Bu nedenle Pringles helal değil veya haram gibi bir şey söyleyemesek de takva sahibi kişilerin Pringles tüketmemesi gerektiği kanaatindeyiz.

The post Pringles helal mi ? first appeared on Dini ve İslami Bilgiler | Allah yolunda.
Tum Makaleyi Oku