Putin'in 5. dönemi başlıyor: "Kendisini Rus çarı olarak görüyor"

1 hafta önce 26

Vladimir Putin, siyasi rakiplerini yok ettikten, Kremlin'de düzenlenen görkemli bir açılış töreniyle Rusya Devlet Başkanı olarak beşinci dönemine başlıyor. Putin'in yeni görev süresi, anayasal olarak altı yıl daha aday olmaya hak kazandığı 2030 yılına kadar devam edecek.

 "Kendisini Rus çarı olarak görüyor" - 1

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, siyasi rakiplerini yok ettikten, Ukrayna'da yıkıcı bir savaş başlattıktan ve tüm gücü elinde topladıktan sonra Kremlin'de görkemli bir açılış töreniyle Rusya Devlet Başkanı olarak beşinci dönemine başlıyor.

 "Kendisini Rus çarı olarak görüyor" - 2

Yaklaşık çeyrek asırdır görevde olan ve Josef Stalin'den bu yana en uzun süre görev yapan Kremlin lideri olan Putin'in yeni görev süresi, anayasal olarak altı yıl daha aday olmaya hak kazandığı 2030 yılına kadar devam edecek.

 "Kendisini Rus çarı olarak görüyor" - 3

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK SAVAŞI

Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük savaşı haline gelen 2022'deki Ukrayna işgalinin ardından Rusya, Batı tarafından ağır yaptırımlara maruz kaldı ve destek için Çin, İran ve Kuzey Kore gibi rejimlere yöneldi.

 "Kendisini Rus çarı olarak görüyor" - 4

71 yaşındaki Putin, uluslararası sahnede, Ukrayna'yı Rusya'yı yenmek ve parçalamak için bir araç olarak kullanmakla suçladığı Batılı ülkelerle bir çatışmaya kilitlenmiş durumda.

 "Kendisini Rus çarı olarak görüyor" - 5

PUTİN'İN EZİCİ ZAFERİ

Putin mart ayında, sıkı bir şekilde kontrol edilen ve savaş karşıtı iki adayın teknik gerekçelerle yasaklandığı seçimde ezici bir zafer kazandı.

 "Kendisini Rus çarı olarak görüyor" - 6

En iyi bilinen rakibi Aleksey Navalni, bir ay önce hapishanede aniden öldü ve diğer önde gelen eleştirmenler ya hapiste ya da yurt dışına kaçmak zorunda kaldı.

 "Kendisini Rus çarı olarak görüyor" - 7

ABD TÖRENE KATILMADI

ABD ve diğer Batılı ülkeler bugün gerçekleştirilen Putin'in görev törenine katılmadılar.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Hayır, göreve başlama töreninde bir temsilcimiz olmayacak. Seçimin özgür ve adil olduğunu kesinlikle düşünmüyoruz ama o Rusya'nın başkanı ve bu sıfatla devam edecek" dedi.

Eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Fiona Hill, "Putin artık kendisini Büyük Vladimir, bir Rus çarı olarak görüyor" yorumunda bulundu.

 "Kendisini Rus çarı olarak görüyor" - 8

"YASALLIK YANILSAMASI"

İngiltere, Kanada ve çoğu Avrupa Birliği ülkesi de yemin törenini boykot etme kararı aldı, ancak Fransa büyükelçisini göndereceğini söyledi.

Ukrayna ise, etkinliğin "Rusya Federasyonu'nu saldırgan bir devlete ve iktidardaki rejimi diktatörlüğe dönüştüren bir kişinin neredeyse ömür boyu iktidarda kalması için yasallık yanılsaması" yaratmayı amaçladığını söyledi.

Tum Makaleyi Oku