Roma’ya Gitmişken Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Büyüleyici Yer

1 hafta önce 57

Roma uzun yıllar boyunca tarihteki en önemli imparatorluklardan birine başkentlik yapan kadim bir şehir. Roma İmparatorluğu’nun kalbi olan bu şehirde, bugün dahi insan yaşamını etkileyen pek çok kurum ortaya çıktı, tüm insanlık için paha biçilemez derece önemli yapılar inşa edildi. Yani binlerce yıllık bir geçmişe sahip bu güzel şehrin neredeyse her köşesinde antik zamanlardan günümüze ulaşan tarihi eserlerle karşılaşmak şaşırtıcı değil. Peki, Roma’da görülmesi gereken yerler hangileri? İşte tarihi başkente yolunuz düştüğünde mutlaka ziyaret etmeniz gereken 10 büyüleyici yer.

1. Kolezyum

Tarihe yön veren bu devasa imparatorluğun gücünü ve görkemini yansıtan yapıların başında şüphesiz kolezyum geliyor. İmparator Vespasianus tarafından Roma halkının keyifle vakit geçirebileceği bir yer olarak inşa edilen yapı binlerce Romalının hayatta kalmak için dövüşen gladyatörleri seyretmek için bir araya geldiği yapı aynı zamanda sosyal yaşamdaki en önemli mekanlardan arasında yer alıyordu.

2. Forum Boarium Tapınakları

Forum Boarium Tapınakları, Roma’nın cumhuriyet döneminden oldukça iyi korunmuş şekilde günümüze ulaşan iki yapıyı ihtiva ediyor. Kökenleri milattan önce 2. yüzyıla kadar uzanan ve dönemin en önemli ticari ve dini merkezlerinden biri olan tapınaklar Roma’yı ziyaret edenlere, hayranlık verici bir tarihe tanık olma fırsatı sunuyor.

3. Cestius Piramidi

Roma’nın tarihi yapıları arasında yer alan Cestius Piramidi temelde, milattan önce 1. yüzyılda hayatını kaybeden Caius Cestius adındaki hukukçunun anıt mezarı. Beyaz mermer ve tuğladan inşa edilen 35 metre yüksekliğindeki bu gösterişli mezar, Antik Mısır’ın imparatorluğa dâhil edilmesiyle tüm Roma’yı etkisi altına alan Antik Mısır ilgisinin ürünlerinden biri.

4. Palatine Tepesi

Palatine Tepesi veya diğer adıyla Palatino Tepesi Roma’nın ortaya çıktığı yer olarak kabul ediliyor. Efsane, Romulus ve Remus kardeşlerin kendilerini yetiştiren dişi kurt tarafından bu tepeye götürüldüğünü ve daha sonra Roma şehri olacak yerleşimin bu bölgede kurulduğunu söylüyor. Şehrin 7 tepesinden biri olan bölge, Roma tarihinin en önemli parçalarından biri olarak kabul ediliyor.

5. Ostia Antica

Ostia Antica ve Ostia Antik Şehri, Roma şehir merkezinin hemen dışında, bir zamanlar Roma’ya açılan kapı olarak hizmet veren antik liman kentinin kalıntılarını içeren olağanüstü bir bölge. Roma’nın yükselişinin ve çöküşünün izlerini bulmanın mümkün olduğu bu liman bölgesinin kökenleri milattan önce 4. yüzyıla kadar uzanıyor. Roma’da görülmesi gereken yerler listesin üst sıralarında yer alan bu antik kentte iyi korunmuş bir Roma tiyatrosu, Neptün Hamamları, askeri kamplar, tipik Roma konutları, depolar ve antik tanrılara adanmış tapınakların kalıntılarını görmek mümkün.

6. Roma Forumu

Roma’ya kadar gitmişken görmeden dönmemeniz gereken yerlerden biri de şüphesiz Roma Forumu. Özellikle de Antik Roma İmparatorluğu’nun kalbinde birkaç saat geçirmek istiyorsanız. Roma’da gezilecek yerler listesinin doğal üyesi olan Roma Forumu, imparatorluktaki sivil, siyasi, kültürel, askeri ve dini hayatın merkez noktasıydı. Öyle ki önemli seçimlerin, toplantıların ve konuşmaların önemli bir bölümü burada yapılıyordu.

7. Capitolini Müzesi

roma'da görülmesi gereken yerler

Roma şehri, benzersiz sanat eserlerinin ve tarihi hazinelerin yer aldığı müzelerle dolu. Aynı isimli tepe üzerinde yer alan Capitolini Müzesi de onlardan biri. Müze, antik dönemlerden bugüne ulaşan eserlerle birlikte Orta Çağ ve Rönesans dönemlerinde ortaya çıkan yapıtlara da ev sahipliği yapıyor. Üstelik Palazzo Nuovo, Palazzo dei Conservatori ve Palazzo Senatorio olmak üzere 3 ana binadan oluşan müze, Roma Forumu’nun yakınlarında ve Kolezyum’a kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor.

8. Diocletianus Hamamları

roma'da görülmesi gereken yerler

Hamam Antik Roma kültürünün oldukça önemli bir parçasıydı. Haliyle hamamlar da sosyal yaşamdaki en önemli unsurlar arasında yer alıyordu. İşte Diocletianus Hamamları bir zamanlar dünyanın en büyük hamam kompleksi olarak inşa edilmişti. Milattan sonra 298 ila 306 yılları arasında görev yapan İmparator Diocletianus onuruna inşa edilen ve bugün Ulusal Roma Müzesi’nin bir parçası olan komplekste Roma’nın en önemli kültürel ögelerinden birinin detaylarını incelemek mümkün.

9. Trevi Çeşmesi

roma'da görülmesi gereken yerler

Roma, birbirinden değerli sayısız tarihi esere ev sahipliği yapan bir şehir. Ancak şehirdeki bazı sembol yapılar, diğer tarihi eserlerden daha ünlü. İşte Trevi Çeşmesi de o sembol yapıların en bilinenlerinden. Aşk Çeşmesi olarak da isimlendirilen göz kamaştırıcı yapı, 18. yüzyılda İtalyan mimar Nicola Salvi tarafından tasarlandı. Öte yandan çeşmenin her yıl turist akınına uğramasının nedeni yalnızca büyüleyici güzelliği değil. Çeşmeye bozuk para atanların Roma’yı bir kez daha göreceğine dair inanış, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmesinin bir diğer önemli nedeni.

10. Curia Julia

roma'da görülmesi gereken yerler

Roma’da görülmesi gereken yerler listesinin son sırasında Jul Sezar’ın senato binası olan Curia Julia var. Hem fiziksel hem de politik olarak antik şehrin merkezinde yer alan Curia Julia, imparatorluk döneminin en önemli olaylarına ve şahsiyetlerine sahne olan yerlerden biri. Bu siyasi mabedin milattan sonra 623 yılında Papa I. Honorius tarafından Aziz Adriano ismiyle bir kiliseye dönüştürülmesi ise günümüze kadar ulaşabilmesinin birincil nedeni olarak gösteriliyor. 

İlginizi çekebilir:

Egzotik Baharatlardan Vahşi Hayvanlara: Antik Roma’da Son Derece Değerli Kabul Edilen 5 Şey

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku