Savaşta son dakika... ABD İsrail'i açıkça tehdit etti, ortalık karıştı! Orta Doğu toz duman

1 hafta önce 20

ABD'nin sekizinci ayına çoktan giren savaşta en sıkı müttefiki İsrail'e ilk kez silah sevkiyatını durdurmasının yankıları dinmeden Başkan Joe Biden'ın sarf ettiği sözler, Tel Aviv ve Washington'da kelimenin tam anlamıyla depreme yol açtı.

Salı gününü Çarşamba'ya bağlayan gece yarısı konuşan ABD'li yetkililer, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrine saldıracağının ortaya çıkmasıyla 3500 bombanın gönderilmesinin askıya alındığını söyledi.

İsim vermeden konuşan yetkililerin açıklamaları, İsrail’in en büyük silah ve mühimmat tedarikçisi olan ABD’nin politikasında bir kırılmayı işaret ediyordu. Zira, Washington yönetiminin iptal gerekçesi 1800 adet 900 kilogramlık bomba ile 1700 adet 225 kilogramlık bombanın 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'ta sivil kayıpları artıracağıydı.

Voice of America'ya konuşan üst düzey bir yetkili, Refah’ta kullanılabilecek bazı silahların muhtemel transferlerini dikkatli şekilde gözden geçirmeye başladıklarını, yoğun nüfuslu bölgelerdeki etkilerinden dolayı özellikle 900 kilogramlık bombalara odaklandıklarını söyledi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin sevkiyatın durdurulduğunu Çarşamba günü doğruladı, kararın nihai olmadığını söyledi.

Başkan Joe Biden'ın yerel saatle akşam saatlerinde katıldığı CNN yayınında, Refah’a saldırması halinde İsrail’e top mermisi ve başka silahların sevkiyatının durdurulacağını söylemesi ise, şok etkisi yarattı.

ABD lideri Biden, "Eğer Refah’a girerlerse, şehirlerde kullanılan silahları sağlamayı durduracağım" deyip bu bombaların Gazze’de nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kullanılması nedeniyle sivillerin hayatını kaybettiğini söyledi.

İsrail’in Refah’taki askeri faaliyetlerinin de sorulduğu Biden, “Henüz nüfusun yoğun olduğu yerlere girmediler” dedi.

Binyamin Netanyahu ve savaş kabinesine "Yoğun nüfuslu yerlere girerseniz, desteğimizi alamazsınız” mesajını açıkça verdiğini de ekleyen ABD Başkanı, İsrail'e yönelik saldırılarda devreye giren Demir Kubbe'de kullanılan silahları ise sağlamaya devam edeceklerini kaydetti.

Joe Biden'ın Chicago'daki seçim kampanyasını izleyen Al Jazeera muhabiri John Hendren, Gazze Şeridi'nde ateşkes isteyen protestocuların Chicago'da trafiği durdurup ABD liderine seslendiğini bildiriyor.

Bomba sevkiyatının durdurulmasıyla ABD Başkanı Biden'ın ilk kez kamuoyu önünde İsrail'e 'hayır' dediğini belirten Hendren, 81 yaşındaki başkanın Tel Aviv'e karşı nihayet bir çizgi çekiyor gibi göründüğü yorumunu yaptı, "Bu onun ilk doğrudan hamlesi gibi görünüyor, aslında ilk kez geri adım atıp 'hayır' dedi" cümlesini kurdu.

ABD'nin neredeyse her eyaletindeki üniversiteler yayılan Filistin'e destek protestolarını hatırlatan Al Jazeera muhabiri, ABD lideri Biden'ın muazzam bir baskı altında olduğunu aktardı.

ABD liderinin sözlerini 'Biden, şimdiye kadarki en lafını sakınmayan tehditle İsrail'in Refah operasyonu ile ABD silahları arasında bir seçim yapmak zorunda kalacağını söylüyor' başlığıyla manşetine taşıyan Times of Israel gazetesi, Tel Aviv yönetiminden ilk tepkinin İsrail'in Birleşmiş Milletler büyükelçisi Gilad Erdan'dan geldiğini yazdı.

BM oturumlarındaki radikal çıkışlarıyla tanınan Gilad Erdan, Biden'ın sözlerini 'zor ve çok ciddi hayal kırıklığı yaratan açıklama' olarak niteledi, ABD'deki Yahudilerin Kasım 2024'teki seçimlerde Joe Biden'a oy vermeyebileceği imasında bulundu.

Jerusalem Post gazetesi 'Biden uyarıyor: Refah operasyonu için İsrail'e silah göndermeyeceğim' manşetini seçerken, 'Biden tehdit ediyor: İsrail Refah'ta geniş çaplı bir operasyon başlatırsa, bomba tedarik etmeyeceğiz' başlığını attı.

ABD'li Cumhuriyetçiler de Beyaz Saray'ın aldığı karara tepki gösteriyor. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, “Büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olan İsrail devletinin düşmanlarını yok etmek için gereken silahları durdurursak, bedel öderiz. Bu saçma. İsrail’e savaşması için ihtiyaç duyduğu şeyi verin. Kaybetme lüksleri yok” diye konuştu.

CUMHURİYETÇİLER ÇILDIRDI

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda bulunan Cumhuriyetçi Senatör Deb Fischer ise, Biden’ı 'siyasi' olarak nitelediği askıya alma kararından vazgeçmeye çağırdı.

Aralarında Lindsey Graham, Jim Risch ve Ted Cruz’un da bulunduğu bir grup Cumhuriyetçi senatör, bugün ayrıca bir basın toplantısı düzenleyecek.

Cumhuriyetçi senatörlerin, Biden yönetiminin İsrail’e silah transferinin askıya alınması ya da kısıtlanmasına yönelik atabileceği her adımın kınandığı bir tasarıyla ilgili bilgi vermesi bekleniyor.

Tum Makaleyi Oku