Savaşta son dakika... Mossad Direktörü tek başına uçtu, tanklar sınırda göründü!

3 gunler önce 23

Aylardır sonuçsuz kalan ateşkes müzakereleri ve rehine takası anlaşmalarında bugün kritik bir randevu var. İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın yöneticisi David Barnea, Katar'ın başkenti Doha'ya uçtu.

Mossad Direktörü Barnea Doha'ya seyahat etmeden açıklama yapan Hamas ise, son ateşkes girişimine olumlu yanıt verdiklerini duyurdu. Katar ve Mısır'ın masaya getirdiği teklifi kabul ettiğini belirten Hamas, kalıcı ateşkes ve İsrail işgal birliklerinin Gazze Şeridi'den tamamen çekilmesini şart koşuyor.

Uluslararası haber ajansı AFP, ABD'nin Hamas ve İsrail arasında halihazırda gerçekleşen müzakereyi 'oldukça ciddi bir açılış' olarak gördüğünü bildirdi.

AFP'ye ismini vermeden konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, hafta başında masaya gelen Hamas önerisinin süreci ileriye taşıdığını ve anlaşmaya zemin olabileceğini söyledi. Ancak aynı yetkili, gelecek birkaç gün içinde bir anlaşmaya varılmasını beklemediğinin sinyalini de verdi.

ABD'nin başkenti Washington DC'den bildiren Al Jazeera muhabiri Kimberly Halkett ise, Mossad Direktörü David Barnea'nın Doha'ya gitmesinin anlaşmaya varılması için bir fırsat olarak görüldüğünü aktardı.

Halkett, ABD lideri Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında 30 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini, görüşmeye başkan yardımcısı, dışişleri bakanı ve ulusal güvenlik danışmanının da katıldığını belirtti.

Telefon görüşmesinin amacının anlaşmanın son detaylarının belirlenmesi olduğunu kaydeden Al Jazeera muhabiri, Mossad yöneticisinin Doha'ya uçmasının Beyaz Saray'da memnuniyetle karşılandığını ancak yine de aşılması gereken ciddi sorunlar olduğunu vurguladı.

İsrail devlet televizyonu KAN, Doha'ya giden Mossad Direktörü Barnea'nın Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile rehine takasını müzakere edeceğini bildirdi.

KAN, haberinde David Barnea'nın Doha'ya yalnız uçmasına dikkat çekti. Önceki müzakere heyetlerinde İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'in Direktörü Ronen Bar ve rehinelerden sorumlu ordu komutanı Nitzan Alon da yer alıyordu.

Hafta içinde rehine yakınlarıyla bir araya gelen İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bir anlaşmaya her zamankinden daha yakın olunduğunu söyledi.

Netanyahu'nun aşırı sağcı kabine üyesi Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise, beklendiği gibi bir kez daha hükümeti devirme tehdidi savurdu.

Faşist bakan Ben-Gvir, güvenlik kabinesi toplantısında müzakerelere heyet gönderme kararını eleştirip Netanyahu ve ekibinin gizli görüşmeler yaptığını savundu.

Netanyahu'ya dönüp "Başbakan size söylüyorum, tek başınıza karar verirseniz bu sizin sorumluluğunuzdadır ve siz de yalnız kalırsınız" diyen Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, Gazze Şeridi'ne İsraillilerin yerleştirilmesini istiyor.

Times of Israel gazetesi, müzakerelerin ilerlediği bir dönemde Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hamas heyetiyle bir araya gelmesini öne çıkardı.

Hizbullah, Hamas'ın siyasi bürosunun üst düzey yetkilisi Halil el Hayya'nın başkanlık ettiği heyetle Gazze Şeridi'ndeki son durum ve ateşkes müzakerelerinin ele alındığını duyurdu.

Tum Makaleyi Oku