Savaşta son dakika... Rumlar çaresiz! Ellerinde yalnızca Tor ve Buk var

2 gunler önce 16

8 Ekim'de başlayan İsrail ve Hizbullah arasındaki sınır çatışmalarında kritik eşik aşılıyor mu? Lübnan ile güney komşusu İsrail arasındaki sınırda gece yarısı patlamalar duyuldu, savaş uçakları Hizbullah'ın füze saldırılarına misillemede bulundu.

Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah, Cuma günü sınırdaki birçok İsrail üssünü vurduğu görüntüleri yayınladı. Roketler ve kamikaze silahlı insansız hava araçlarının kullanıldığı saldırılarda vurulan yerler arasında, bir radar üssü de vardı.

İsrail ordusu ise, Cebel Safi Dağı'ndaki Hizbullah'a ait büyük radar ve hava savunma tesislerine saldırdığını duyurdu. Yanı sıra İsrail jetleri Hiam, Hula, ve Zıbkın gibi köyleri bombardımana tuttu.

Sabah saatlerinde ise Meys el Cebel ve Hula arasında ilerleyen bir motosiklet İsrail silahlı hava aracından atılan füzeyle vuruldu.

Haziran ayında tırmanan gerilimle birlikte artık İsrail ve Hizbullah topyekun savaştan söz ediyor.

Hizbullah'ın ana müttefiki İran Cuma gününü Cumartesi'ye bağlayan gece İsrail'i açık bir şekilde uyardı, ezeli düşmanının Lübnan'a saldırması durumunda yok edici bir savaşın çıkacağını ilan etti.

Tahran yönetiminin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, sosyal medya hesabından "Bütün direniş cephelerinin bütünüyle katılımı dahil, tüm seçenekler masada" mesajını paylaştı. İran, Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen gibi ülkelerdeki vekil güçlerini direniş cephesi olarak adlandırıyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Haziran ayındaki televizyon konuşmasında Güney Kıbrıs'ı tehdit etmesi ise, bir dönüm noktasına işaret ediyor. Business Insider, 'Hizbullah'ın Güney Kıbrıs'a tehdidini yerine getireceği silahları var' başlıklı özel haberinde Nasrallah'ın 19 Haziran tarihindeki konuşmasına atıfta bulundu, krizin ilk kez Orta Doğu dışına yayılma riski bulunduğunu bildirdi.

Hasan Nasrallah, muhtemel bir savaşta İsrail jetlerine havaalanlarını açması halinde Güney Kıbrıs'ı vuracaklarını söyledi. Business Insider'a konuşan uzmanlara göre, bu dolaylı olarak NATO üyesi Yunanistan'a da bir tehdit.

Paul Iddon imzalı habere göre, Hizbullah'ın kuş uçuşu en az 160 kilometre mesafedeki Güney Kıbrıs'ı vurabilecek geniş bir cephaneliği var. Kamikaze silahlı insansız hava araçlarının yanı sıra balistik, gemisavar ve seyir füzeleri Lübnan'dan Rum tarafına ateşlenebilir.

Yunanistan ve Avrupa Birliği'nin Hizbullah liderini kınadığını, Türkiye'nin ise Güney Kıbrıs'ı bölgedeki gerilimden uzak durması için uyardığını hatırlatan Business Insider, Lübnanlı grubun yalnızca iki yıl önce Doğu Akdeniz'deki İsrail doğalgaz sondaj platformu üzerinde silahlı insansız hava araçları uçurduğunu kaydetti.

Business Insider'a konuşan Fransız siyasi araştırma enstitüsündeki kıdemli isim George Tzogopoulos, Rumların hem Avrupa Birliği hem de ABD'den yardım isteyebileceğini söyledi.

Paul Iddon 7 Ekim'de başlayan savaştan önce Güney Kıbrıs'ın İsrail'den Merkava tankları ve ünlü Demir Kubbe hava savunma sistemini satın almak istediği yönünde haberler çıktığını, Rumların elinde halihazırda yalnızca Rus üretimi orta menzilli Buk ve Tor hava savunma sistemleri bulunduğunu yazdı. Haber, Rus sistemlerinin Hizbullah'ın güçlü karadan karaya füzeleriyle boş ölçüşemeyeceğini, özellikle İran üretimi Fetih füzelerinin 240 kilometre uzaklıktaki Rumların başkentini bile vurabileceğinin altını çizdi. Ayrıca 300 kilometre menzile sahip Rus üretimi Yakhont gemisavar füzesi de Güney Kıbrıs'a önemli bir tehdit.

Business Insider'a göre, Hizbullah'ın elinde yaklaşık 150 bin füze ve roketin yanı sıra 2 bin kadar silahlı insansız hava aracı bulunuyor.

İnternet sitesine konuşan bir diğer araştırmacı Nicholas Heras ise, Hizbullah'ın sahip olduğu uzun menzilli füzelerin Yunanistan'ı bile vurabileceğini savundu.

2006 yılından sonra yeni Lübnan sınırında yeni bir savaşın başlayacağı korkusu büyürken, birçok ülke vatandaşlarını bölgeden ayrılmaları için uyardı. Almanya, Kanada, Hollanda, ABD ve Kuzey Makedonya gibi ülkeler vatandaşlarından Lübnan'ı terk etmelerini istedi.

Tum Makaleyi Oku