Yeni Araştırma: Bilim İnsanları Güneş Sistemi’nin Sonunu Öngören Bir Çalışmaya İmza Attı

3 gunler önce 27

İnsanlık, uzun süredir evren nasıl oluştu sorusuna yanıt arıyor. Elbette bu konuda bazıları bilim dünyasında ve geniş kitleler arasında kabul gören çeşitli teoriler, düşünceler ve yorumlar var. Bununla birlikte bilim insanları, gezegenimizin ve daha geniş anlamda Güneş sisteminin sonu nasıl olacak sorusunun yanıtını da merak ediyor. Son dönemdeki uzay araştırmalarının bazıları bu soruya yanıt bulmaya odaklanıyor. İşte bu hususta hayli dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Araştırmacılar Güneş sistemi nasıl yok olacak sorusuna yanıt bulmuş olabilir! İngiltere’deki Warwick Üniversitesinden bir grup bilim insanı, Güneş sisteminin sonunu öngörmelerine olanak tanıyan bir çalışmanın sonuçlarına paylaştı. Çalışma doğal olarak Güneş sistemimizdeki diğer gök cisimlerinin akıbeti ve Dünya’nın sonu hakkında da çarpıcı çıkarımlar içeriyor. Detaylara birlikte bakalım.

İlginizi çekebilir:

Güneş Sistemimizdeki Diğer Gezegenlerde Bir Gün ve Bir Yıl Ne Kadar Sürüyor?

Güneş Sistemi nasıl yok olacak, bilim insanlarının yanıtını aradığı sorulardan yalnızca bir tanesi

Elbette bu konuda da farklı bilimsel çalışmalardan elde edilen verilerin ışığında geliştirilmiş çeşitli düşünceler var. Ancak Güneş Sistemi’ne ne olacağını kesin bir şekilde bilmek insanlık için hayli önemli. Çünkü Güneş Sistemi, Dünya’nın da içerisinde olduğu, Güneş’in kütleçekim kuvvetiyle yörüngede tutulan gök cisimlerinden oluşuyor. Yani Güneş Sistemi’nin sonu hakkında bilgi sahibi olmak gezegenimizin sonu nasıl olacak sorusuna yanıt vermemize de yardımcı olabilir.

İngiltere’deki Warwick Üniversitesinden bilim insanları, Güneş Sistemi’nin sonunu öngörmelerine olanak tanıyan bir çalışmaya imza attı

Çalışma, Güneş Sistemi’nin milyarlarca yıl sonra yok olduğunda yaşanacak durumlar hakkında önemli ipuçları sunuyor.

İlgili araştırma kapsamında üç uzak yıldızın önlerinden cisimler geçerken parlaklıklarındaki kısa ve ani düşüşleri izlendi

Bu veriler, yıldızların etrafındaki nesnelerin doğasını anlamak ve böylece bir beyaz cücenin etrafındaki enkazın akıbetinin öğrenilmesi için kullanılabiliyor. Güneş’in de yok olma aşamasının bir evresinde beyaz cüceye dönüşeceği biliniyor. Yani araştırma Güneş Sistemi içerisindeki gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin akıbeti hakkında fikir yürütülmesine imkân sunuyor.

Araştırmanın sonuçları Monthly Notices of the Royal Astronomical Society adlı bilimsel dergide yayımlandı

Bilim dünyasında heyecan yaratan araştırmaya göre Merkür ve Venüs gibi iç gezegenler, sistem yok olurken Güneş tarafından yutulacak

güneş sistemi nasıl yok olacak

Bazı gezegenlerin bazı uyduları ve çeşitli gök cisimleri ise büyük ihtimalle dışarı fırlatılıp parçalanacak.

Ancak bilimsel çalışmanın sonuçlarına göre Dünya’nın kaderi net değil

güneş sistemi nasıl yok olacak

Yani Güneş Sistemi yok olurken Dünya’ya ne olacak sorusunun yanıtı tam olarak bilinmiyor. Ancak bu konu hakkında da bazı dikkat çekici veriler var ve kuvvetli tahminler var!

Bilim insanlarına göre Dünya, büyük olasılıkla ölmekte olan Güneş tarafından yutulacak!

güneş sistemi nasıl yok olacak

Ancak uzmanlara göre başka bir ihtimal daha var. Gezegenimiz, Güneş’e yakalanmadan önce yeterince hızlanıp yutulmaktan kurtulabilir. Bu durumda Dünya, Güneş’ten kurtulmayı başarsa dahi atmosferini ve okyanuslarını kaybedecek ve yaşamın neredeyse imkânsız oluğu bir gezegen haline gelecek.

Satürn, Uranüs, Neptün ve Mars gibi gezegenler ise beyaz cücenin yörüngesinde dönmeye devam edebilir

güneş sistemi nasıl yok olacak

Kısacası Güneş Sistemi, bazı gezegenler ile gök cisimlerinin Güneş tarafından yutulup yok olması, bazılarının parçalanıp toz haline gelmesi ve bazılarının yörüngelerinin ve yapılarının değişmesiyle sona erecek. 

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku