SON DAKİKA HABER: İsrail, dört ülkeyi vurmaya hazır olduklarını duyurdu! 'Kıyamet silahları hazır!

1 gun önce 22

İsrail-Hamas arasında başlayan savaş bütün Orta Doğu'ya yayıldı, bölgeden gelen gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

12:56 30 Haziran 2024

ARAP BİRLİĞİ HİZBULLAH'I TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK GÖRMEYECEK

Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Husam Zeki, Lübnan'a yaptığı ziyaret sonra Cumartesi günü, Mısır'ın ulusal televizyon kanalı El Kahire'ye konuştu, artık "Hizbullah'a terör örgütü demeyeceklerini" ifade etti.

Arap Birliği'nin Hizbullah'ı terör örgütü olarak tanıması nedeniyle "iletişimin kesildiğine" atıfta bulunan Zeki, kararla beraber bu "eksikliğin giderileceğini" vurguladı.

Arap Birliği ilk olarak 2016'da Hizbullah'ı terör örgütü listesine dahil etmişti. O dönem Lübnan ve Irak'ın çekinceleri ve çağrılarıyla alınan kararda, Hizbullah'a "ülkelerin iç işlerine müdahil olmaktan kaçınması, bölgedeki terör gruplarına yapılan yardımların sona erdirilmesi, radikalizmi ve mezhepçiliği teşvik etmeyi bırakması" çağrısında bulunulmuştu.

12:55 30 Haziran 2024

18 YILDIR HAZIRLANILAN SAVAŞ! ABD VE AVRUPA SAHNEDE

Dünya artık İsrail ve Hizbullah arasında çıkacak savaşa kesin gözüyle bakıyor. Her iki tarafta sınıra yığınak yaparken savaş uzmanları İsrail'in ABD ve Avrupa'dan gelecek olan destek olmadan kazanmasının mümkün olmadığını öne sürüyor. İsrail basınında çıkan haberlerde ise 2006'daki Hizbullah-İsrail savaşının aslında o dönem sonuçlanmadığını ve her iki tarafın da bu savaşa 18 yıldır hazırlandığı ifade edildi. Yerel basın İsrail ordusunun o döneme göre çok geliştiğini Demir Kubbe, , David's Sling ve Arrow 3 sistemlerine sahip olduğunu, ordunun daha modern hale getirildiğini ve yapay zeka destekli dron ve füzelerin bu savaşta zafere götüreceğini iddia ediyor. Hizbullah ise 2006'dan bu yana savaşçı sayısını artırdı, İran'dan gelen sonsuz destekle birlikte ordusunu belli bir seviyeye getirdi.

SAVAŞ NASIL ÇIKACAK?

Bölgedeki geniş çaplı bir savaş muhtemelen birçok cepheye yayılacak ve İran'ın Suriye, Irak ve Yemen'deki vekil güçlerinin katılımını artıracak ve hatta belki İran'ın kendisi de savaşa doğrudan katılmak zorunda kalacak.

Savaş aynı zamanda İsrail'in en yakın müttefiki ABD'yi de çatışmanın daha da içine sürükleyebilir. ABD, bu yüzden bölgeye ilave savaş gemileri gönderdi.

İsrail düşünce kuruluşu Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nden Orna Mizrahi, Hizbullah'ın çeşitli menzillerde 150 bin ila 200 bin roket ve füzeye sahip olduğunu belirterek, bu cephaneliğin Hamas'ınkinden en az beş kat daha büyük ve çok daha isabetli olduğuna dikkat çekti. Hizbullah militanlarının güdümlü mermileri suya, elektriğe veya iletişim tesislerine ve yoğun nüfuslu yerleşim bölgelerine ulaşma kapasitesine sahip.

ABD VE AVRUPA'DAN UYARI

ABD ve Avrupa, Hizbullah'ı çıkması beklenen savaşa karşı " 'Siz sandığınız kadar yetenekli değilsiniz, ayağınızı denk alın" uyarısında bulundu. Amerikalı, Avrupalı ​​ve Arap arabulucular, İsrail ile Lübnan'daki Hizbullah terör grubu arasında artan sınır ötesi saldırıların, dünyanın aylardır korktuğu daha geniş bir Orta Doğu savaşına dönüşmesini engellemek için baskı yapıyor.
Orta Doğu'da görevli eski bir ABD diplomatı olan Gerald Feierstein, İsrail'in mi yoksa Hizbullah'ın mı saldırıları yavaşlatmaya karar verdiğinin net olmadığını söyledi.

ABD kanadı ise Hizbullah'ın bölgede gerilimi tırmandırdığını ve olası savaşta İsrail'e tam destek sağlayacaklarını belirtti.
Beyaz Saray'daki görüşmeler hakkında kamuya açık yorum yapma yetkisi bulunmayan ve isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın, İsrail'in Hamas'la ateşkes sağlaması üzerine saldırıları durdurma talebinin yersiz olduğunu aktardı.

10:02 30 Haziran 2024

İSRAİL'DE TANSİYON TAVAN YAPTI! HALK SOKAKLARDA

Tel Aviv'de düzenlenen protesto gösterisi - Pankartlar taşıyarak slogan atan protestocular - İsrail bayrağı taşıyan İsrailliler - Davul çalan İsrailliler - İsrail polisinin göstericilere müdahalesi

TEL AVİV (AA) - İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları devam ederken başkent Tel Aviv'de toplanan yüzlerce İsrailli, Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerin geri getirilmesi için anlaşma yapılması, Netanyahu hükümetinin istifası ve erken seçimlere gidilmesi talebiyle gösteri düzenledi. Ellerinde esirlerin fotoğraflarını ve Netanyahu hükümeti aleyhinde pankart, afiş ve dövizler taşıyan göstericilere, bölgede önlem alan İsrail güçleri müdahale etti.

09:55 30 Haziran 2024

GAZZE'DEKİ SAVAŞTA ATEŞKES ÇIKACAK MI?

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasına yönelik devam eden müzakereleri görüştü.

Hamas hareketinden yapılan açıklamaya göre Heniyye, Kamil ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Açıklamada, Heniyye’nin Mısır İstihbarat Başkanı Kamil ile görüşmesinde, Gazze’de ateşkes sağlanması için süren müzakerelerin gidişatını ele aldığı belirtildi.

Abbas Kamil görüşmede İsrail'in Gazze Şeridi'nin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda, kız kardeşinin hayatını kaybetmesi sebebiyle Heniyye’ye başsağlığı diledi.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694’ü çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 37 bin 834 Filistinli öldü, 86 bin 858 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

09:45 30 Haziran 2024

İSRAİL: KIYAMET SİLAHLARIYLA BÜTÜN ORTA DOĞU'YU YOK EDERİZ

Ekim ayında İsrail-Hamas arasında başlayan savaşa İran'ın vekil güçleri Hizbullah ve Husiler anında dahil oldu. Aylar sonra Tahran yönetimi tarihte ilk kez İsrail'e yönelik saldırı düzenledi. Gazze'nin güneyindeki saldırılarına devam eden İsrail kanadı ise haftalardır Hizbullah'a yönelik geniş çaplı bir savaş için Lübnan'ın güneyine adeta yığınak yaptı. 200 bine yakın savaşçısı olduğu tahmin edilen Hizbullah'ın İran'dan aldığı balistik füzeler hatta tankları dahi bulunuyor. Hizbullah'ın, Filistinli gruplar Hamas ve İslami Cihad dahil olmak üzere bölgedeki İran destekli diğer gruplarla derin bağları var. ABD dahil Batılı ülkeler Hizbullah'ı terör örgütü olarak tanımlıyor. Suudi Arabistan da dahil olmak üzere ABD'nin müttefiki Körfez Arap ülkeleri de aynısını yapıyor. Avrupa Birliği, Hizbullah'ın askeri kanadını terörist grup olarak sınıflandırıyor ancak siyasi kanadını sınıflandırmıyor.

KIYAMET SİLAHLARI HAZIR

İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii İşçileri Konseyi Başkanı Yair Katz, İsrail'in İran ve vekil güçleriyle gireceği bir savaşta kullanılmak üzere "kıyamet günü silahlarına" hazır olduğunu ifade etti ve şöyle dedi:

"Varoluşsal bir tehlike olduğunu anlarsak, İran, Yemen, Suriye, Irak ve Ortadoğu'nun tüm ülkeleri bize karşı hesaplaşma zamanının geldiğine karar verirse, kıyamet silahlarını kullanma kabiliyetine sahip olduğumuzu hatırlatmak isterim"


Katz ayrıca, İsrail'e yönelik batılı ülkeler tarafından verilen desteğin de altını çizerek "Amerikalılar, İngilizler ve Almanlar bize istihbarat konusunda yardımcı oluyorlar. Bizi tehlikeye atabilecek hamlelerin nerede olduğunu bize bildiriyorlar." ifadesini kullandı.

"BUNU GÖRMEK İÇİN 30 YIL BEKLEDİM"

İran'ın geçtiğimiz aylardaki saldırısını da değerlendiren Katz, "Bu geceyi görmek için otuz yıldır çalışıyorum ve İsrail Devleti'ni kurtardığımız için mutluyuz" dedi.

09:00 30 Haziran 2024

İKİ İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 2 askerinin öldüğünü, birinin yaralandığını açıkladı.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "Gazze'nin kuzeyindeki çatışmalarda 2 asker öldü, 1 asker ağır yaralandı." denildi.

İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan habere göre, askerlerden biri Gazze kentindeki Eş-Şucaiyye Mahallesi'nde girdiği bubi tuzaklı bir binada bombanın patlaması sonucu öldü, diğeri ise aynı mahallede bir keskin nişancı tarafından öldürüldü.

Böylelikle, Gazze Şeridi'ne saldırıların başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana ölen İsrailli asker sayısı 316'sı karadan işgal sürecinde olmak üzere, 670'e yükseldi.

Saldırılarda bugüne kadar 2008'i karadan işgal süresince olmak üzere, 3 bin 966 asker ve subay da yaralandı.

Tum Makaleyi Oku