SON DAKİKA İSRAİL HABERLERİ: İsrail ordusu durduramadı! Gece yarısı saldırı

2 gunler önce 20

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşta dokuzuncu ayın dolmasına artık sayılı günler kaldı, bütün Orta Doğu'yu etkileyen savaştaki detayları canlı blog sayfamıza taşıyoruz.

12:57 26 Haziran 2024

ABD UYARDI: FELAKET OLUR

Ana müttefiki ABD'nin verdiği silah desteğiyle Gazze Şeridi'ni kan gölüne çeviren İsrail, şimdi de kuzey cephesinde Hizbullah'la savaşmaya hazırlanıyor.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ve İsrail işgal ordusu 8 Ekim tarihinden bu yana sınır hattında çatışıyor. Ancak birkaç haftadır tansiyon çok yüksek, taraflar açık açık topyekun savaştan söz ediyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu'dan farklı bir yaklaşımı olduğu bilinen İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, ABD'nin başkenti Washington'ı ziyaret ediyor.

Lübnan sınırındaki gerilimin gölgesinde gerçekleşen ziyarette ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin İsrailli mevkidaşına uyarılarda bulundu.

Diplomatik bir çözüm için çaba gösterdiklerini belirten Lloyd Austin, "Böyle bir savaş Lübnan ve masum İsrailli ve Lübnanlı siviller için bir felaket olur. Bu nedenle acilen İsrail’in kuzey sınırında kalıcı sukuneti yeniden tesis edecek ve sınırın her iki tarafında sivillerin güvenli şekilde evlerine dönmelerini sağlayacak diplomatik bir anlaşmayı amaçlıyoruz" dedi.

İran'ın Orta Doğu'daki en sıkı müttefiki Hizbullah'ın on binlerce savaşçısı ve 200 binden fazla füzesi bulunuyor.

Hizbullah ve İsrail 2006 yılında 34 gün boyunca savaştı, yaz mevsiminde gerçekleşen savaşta İsrail Lübnanlı grubu yenmeyi başaramadı.

Kuzey cephesinde yeni bir savaşın patlak vermesi, alev topunun Suriye, Irak ve Yemen'e sıçramasını beraberinde getirebilir.

11:53 26 Haziran 2024

TÜRKİYE'NİN 'UZAK DUR' UYARISI ANINDA YANKI BULDU

Sekiz ayı çoktan dolduran sınır çatışmasında ilk kez topyekun savaştan söz eden Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail'in yanı sıra Tel Aviv yönetiminin müttefiki Güney Kıbrıs'ı da tehdit etti. Nasrallah, Rumların muhtemel bir savaşta havaalanlarını İsrail jetlerine açması halinde Güney Kıbrıs'ı vuracaklarını söyledi.

Doğu Akdeniz'de büyük bir dalgalanmaya yol açan açıklamayı, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın açık uyarısı izledi.

Kıbrıs'ın güneyinin bir operasyon merkezi haline döndüğünü vurgulayan Hakan Fidan, "Rum Kesimi'nin özellikle Gazze'ye yönelik operasyonlarda belli ülkelerin kullandığı bir üs olmasını istihbari raporlarla hep görüyoruz. Orada Gazze'ye yönelik istihbari uçuşların, askeri uçuşların sürekli yapıldığını. Bunu gündeme getirince biz, birdenbire burayı lojistik üs ilan ettiler, Gazze'ye yönelik. Aslında biz o zaman da dedik, yani bu lojistik üs operasyonu, oranın aslında bir askeri üs olma özelliğini gizleyen bir faaliyet haline açıkçası dönüşmüş oldu" deyip ekledi:

"Buranın ve Yunan adalarının Orta Doğu'ya yönelik operasyonlar için kullanılıyor olmasının ne Kıbrıs Rum Kesimi'ne ne Yunanistan'a faydası olur. Bizim tavsiyemiz, Yunanlılara da söyledik, buralardan, bu işlerden uzak durması çünkü Orta Doğu'daki devam eden savaşlara bu şekilde siz müdahil olduğunuz zaman, taraf olduğunuz zaman bu ateş gelir, sizi de bulur. Zaten biz de aynı coğrafyadayız, gelir bizi de bulur."

Bakan Fidan'ın televizyonda sarf ettiği cümleler anında hem Orta Doğu'da hem de Rum tarafında yankı buldu. Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Meyadin televizyonu 'Türkiye Güney Kıbrıs'ı İsrail'in savaşından uzak durması için uyarıyor' başlığını atarken, İran resmi televizyonu Press TV 'Türk Dışişleri Bakanı: Güney Kıbrıs İsrail'in Gazze'deki soykırımı için operasyon merkezi oluyor' başlığıyla okuyucularının karşısına çıktı.

Yemen'deki El Mesira televizyonu da Press TV ile aynı başlığı kullandı, İran'ın Mehr haber ajansı 'Türkiye Güney Kıbrıs'ı uyarıyor: İsrail'den uzak dur' başlığını tercih etti.

İran'da İngilizce yayın yapan Tehran times 'Türkiye: Güney Kıbrıs Gazze'yi hedef alan bir askeri üs oluyor' başlığını seçti.

Al Monitor'un başlığı 'Hizbullah'ın ardından Türkiye Güney Kıbrıs'ı İsrail'in savaşından uzak durması için uyarıyor' oldu, Şarkul Avsat gazetesi ise Arapça edisyonunda Hakan Fidan'ın Kıbrıs'ın bir üs haline geldiğini doğruladığını yazdı.

Rum tarafının gazetelerinden Cyprus Mail 'Hristodulidis Türkiye'nin İsrail'e dair iddialarına karşılık veriyor' başlığıyla Güney Kıbrıs lideri Nikos Hristodulidis'in açıklamalarına yer verdi.

Yunan To Vima gazetesi 'Türk Dışişleri Bakanı Güney Kıbrıs ve Yunanistan'ı uyarıyor: Orta Doğu'daki çatışma kapınızın önüne ulaşabilir' derken, Kathimerini gazetesi 'Atina'daki diplomatik kaynaklar Türk Dışişleri Bakanı'nın Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Gazze yorumlarına yanıt veriyor' başlığını attı.

ABD'deki Yunanların yayın organı The National Herald 'Türkiye artık Hizbullah'ın Gazze'deki savaş için Güney Kıbrıs'a karşı tehditlerine katılıyor' başlığını tercih etti.

10:00 26 Haziran 2024

GEMİ FÜZEDEN KIL PAYI KURTULDU

Onlarca gemiyi füzeler veya kamikaze silahlı insansız hava aracıyla vurarak Kızıldeniz'i dünyanın en tehlikeli su yoluna haline getiren Yemenli Husiler, yeni bir saldırı düzenledi.

İngiliz donanmasına bağlı Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO), Aden Körfezi'nde ilerleyen bir geminin dibine bir füze düştüğünü bildirdi.

Aden'in 96 kiolemetre açığındaki gemi, İran destekli Çarşamba sabahı grubun ateşlediği füzeden kıl payı kurtuldu.

Başkent Sana ve ülkenin en büyük limanı Hudeyde dahil Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, İsrail işgal ordusunun Gazze'den çekilmesini istiyor.

Kasım ayı ortasından itibaren Kızıldeniz'deki saldırılarına başlayan Yemenli Husiler, iki geminin batmasına neden oldu.

ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı çevresine konuşlandırdığı gemilerle, aylardır Husilerle adı konulmamış bir savaş yürütüyor.

Savaş gemilerinin devriyesinin yanı sıra Amerikan ve İngiliz savaş uçaklarının Yemen topraklarındaki bombardımanı Husileri saldırılardan vazgeçiremedi.

İran destekli grup, saldırıların Gazze Şeridi'ndeki savaşın bitmesiyle sona ereceğini söylüyor.

08:52 26 Haziran 2024

TOPYEKUN SAVAŞ KORKUSU, KANADA LİSTEYE DAHİL OLDU

Hizbullah ve İsrail arasındaki sınır çatışmasında gece boyunca yeni saldırılar oldu.

İsrail ordusuna ait savaş uçakları, Lübnan'ın güneyindeki Şebaa ve Matmura'yı bombardımana tuttu.

Resmi açıklamada Hizbullah'a ait hedeflerin vurulduğu belirtilirken, Lübnanlı gruptan henüz bir yorum yok.

Gittikçe tırmanan sınır çatışmasının topyekun bir savaşa dönüşeceği korkusu büyürken, Kanada da Lübnan'daki vatandaşlarından acil şekilde ülkeden ayrılmalarını istedi.

Daha önce de benzer çağrılar Kuveyt ve Kuzey Makedonya'dan gelmişti.

08:21 26 Haziran 2024

SİRENLER ÇALDI, IŞIKLAR SAÇAN SİLAH KÖRFEZE ÇARPTI!

Gece karanlığında aralıksız çalan sirenleri gökyüzünde ışıklar saçarak ilerleyen füzeler izledi, bu sırada tatil şehrinde yaşayanların bazıları cep telefonlarıyla video çekiyordu.

264'üncü gününe giren ve Orta Doğu'da en az beş ülkeye sıçrayan savaşta, İsrail'in en güneyindeki Eilat şehri bir kez daha hedef alındı.

Kızıldeniz kıyısındaki tatil merkezi Eilat, aynı zamanda İsrail donanmasına ait üsse de ev sahipliği yapıyor. Akabe Körfezi'nin en uç noktasında üç ülkenin sınırları kesişiyor: Mısır, Ürdün ve İsrail.

Eilat'a doğru seyreden kamikaze silahlı insansız hava aracının ateşlendiği yer ise, yaklaşık 500 kilometre kuzeyde yer alan Irak topraklarıydı.

İsrail şehrinde büyük paniğe yol açan kamikaze drone'a dair ordunun resmi açıklamasında, Kızıldeniz yönünden gelen 'bilinmeyen bir hava hedefi' ifadesi kullanıldı.

Eilat çevresinde konuşlu hava savunma sistemlerinin aktif hale geldiği görülürken, kamikaze drone'a doğru ateşlenen füze başarısız olup Kızıldeniz'e düştü.

İsrail ordusu, kamikaze silahlı insansız hava aracının Eilat yakınlarında denize çarptığını belirtti. Böylece, drone'un durdurulmasının başarısızlığı kabul edildi.

Saldırıyı Irak'taki İran yanlısı milis grupları üstlendi, kamikaze drone'un Eilat'taki hayati bir hedefe fırlatıldığı belirtildi.

Irak'ta birçok grubu içerisinde barındıran İslami Direniş, daha önce de Eilat ve İsrail'in kuzeyindeki bazı şehirlere füzeler veya drone'lar ateşledi.

Akabe Körfezi kıyısındaki şehir Yemenli Husiler tarafından da birçok kez hem balistik füze hem de kamikaze drone'larla hedef alındı.

Eilat'la Irak'ın en batısı arasında yaklaşık 500 kilometre mesafe bulunuyor, Yemen'in kuzeyi ile aradaki uzaklık ise en az 1700 kilometre.

Tum Makaleyi Oku