SON DAKİKA SAVAŞ HABERLERİ: İsrail ordusu vuruldu! Yeni görüntüler ortaya çıktı...

3 gunler önce 53

Gazze Şeridi'nden Lübnan, Yemen, Irak, Suriye, Ürdün gibi birçok ülkeye sıçrayan gerilim ve çatışmalara dair bütün gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

13:14 25 Haziran 2024

İSMAİL HANİYE SON SALDIRIDA 10 AİLE ÜYESİNİ DAHA KAYBETTİ

İsrail işgal ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Şati mülteci kampında Haniye ailesine ait bir evi vurdu.

Filistinli yetkililer, Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin söz konusu saldırıda 10 aile üyesini kaybettiğini açıkladı.

Yaşamını yitirenler arasında, Haniye'nin kız kardeşlerinden Zuhr Haniye de var.

Yetkililer, bombardıman sonucunda yerle bir olan evin enkazında halen birçok cenaze olabileceğini söylüyor.

İsmail Haniye, Nisan ayındaki bir başka İsrail saldırısında oğullarından üçünü ve dört torununu yitirmişti.

Hamas lideri Nisan ayındaki katliamdan sonra yaptığı açıklamada savaşın ilk yedi ayında 60 aile üyesini kaybettiğini söylemişti.

12:58 25 Haziran 2024

ABD'DEN ALIŞILMADIK UYARI: BİZİ HESABA KATMAYIN!

İsrail ile Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah arasındaki sınır çatışmasının topyekun bir savaşa dönüşme ihtimali, binlerce kilometre ötede alarm zillerinin çalmasına yol açtı.

Amerikan Politico dergisi, Washington'dan Hizbullah'a iletilen mesajı özel haberiyle sayfasına taşıdı ve Lübnanlı gruba alışılmadık bir uyarı verdiğini yazdı.

'ABD'den Hizbullah'a: Bir İsrail saldırısının durdurulması için bizi hesaba katmayın' başlığını atan Politico, Washington'ın Orta Doğu'da daha büyük bir savaşı engellemeyi denediğini aktardı.

Görüşmelere aşina bir kaynak, dergiye ABD'nin ilettiği mesajın İran destekli grubun geri çekilmesi ve sınırdaki gerilimi düşürmeyi hedeflediğini söyledi.

Dergiye konuşan iki Amerikalı yetkili ise, Lübnanlı grubun Hizbullah'ın misilleme yapması halinde Washington'ın İsrail'i savunmaya yardım edeceğini Lübnanlı grubun anlaması gerektiğini belirtti.

Politico'ya göre, Beyrut'a ulaştırılan sözünü sakınmayan mesaj ABD'li yetkililerin çoğunun İsrail'in birkaç hafta içinde Lübnan'da Hizbullah'a karşı büyük bir savaşa girme ihtimaline teslim olduğunu gösteriyor.

ABD lideri Joe Biden'ın özel temsilcisi Amos Hochstein'in geçen hafta Tel Aviv ve Beyrut'u ziyaret ettiğini hatırlatan dergiye konuşan bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, "İsrail yapması gerekeni yapmalı" ifadesini kullandı.

Politico, Washington'ın İsrail ve Hizbullah arasındaki sınır çatışmasının kontrolden çıkması halinde tüm bölgeye yayılacak bir topyekun savaşa dönüşmesinden korktuğunu kaydetti. İki Amerikalı yetkili İran destekli grubun İsrail şehirlerine füze yağdırması durumunda ABD'nin doğrudan askeri destek bile sunabileceğini söylerken, Politico Washington'dan Tel Aviv'e giden uyarılara da değindi.

ABD Genelkurmay Başkanı Charles Q. Brown, Amerikan ordusunun 13 Nisan'daki İran saldırısında olduğu gibi İsrail'e yardım etmesinin zor olabileceğini söyledi. Brown'a göre, Lübnan'ın İsrail'in hemen dibinde olması benzer bir yardımı zorlaştırıyor.

Washington'ı ziyaret eden İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, bugün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la bir araya geldi. Blinken, İsrailli bakandan Lübnan sınırında daha fazla gerilimden kaçınılmasını istedi.

İsrail basınından Hayom ise, Tel Aviv yönetiminin Lübnan sınırından tahliye edilen 60 bin kadar kişinin yaz sonuna kadar, yani 31 Ağustos'a kadar evlerine dönmesine izin vermeyeceğini yazdı.

Bu hamle, Hizbullah ve İsrail arasındaki muhtemel topyekun savaş korkularının büyüdüğü bir dönemde geldi.

11:13 25 Haziran 2024

AMERİKAN ORDUSUNUN GİZLİ SİLAHI İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

ABD'nin en gizli projelerinden olan Mantis Ray, ilk kez görüntülendi. Denizlerdeki savaşları baştan sona değiştirebilecek cihaz dünya basınında yankı uyandırdı.

10:48 25 Haziran 2024

'KIRMIZI OK' SAHNEYE ÇIKTI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, İsrail'in geçen ay kara işgali başlattığı Refah şehrinde gerçekleştirdiği saldırının görüntüsünü yayınladı.

İsrail işgal ordusu, aylarca korkuyla beklenen saldırı için Mayıs ayı başında harekete geçti. Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'a, saldırı öncesinde 1,5 milyon Filistinli sığınmış haldeydi.

İsrail tanklarının Mısır sınırındaki Refah'a girmesiyle tüm dengeler değişti, yüzbinlerce Filistinli bir kez daha yerlerinden oldu.

İşgal birlikleri haftalardır Refah'ı karadan, havadan ve denizden bombardımana tutuyor.

Filistinli direniş grupları ise, Refah'ta İsrail askerlerine ağır darbeler vurdu. Haziran ayı ortasındaki bir dizi pusu 11 İsrail askerini öldürdü, işgalciler büyük bir şok yaşadı.

Kassam Tugayları'nın yayınladığı son video ise, işgal birliklerinin bu kez Kırmızı Ok adlı güdümlü füzeyle vurulduğunu gösterdi.

Kırmızı Ok, zırhlı araca doğru ilerlerken İsrail askerleri saniyeler sonra olacaklardan habersiz bekliyordu.

Güdümlü füzenin zırhlı araca çarpmasıyla bir alev topu görüldü, askerlerin panikle kaçıştığı göze çarptı.

El Meyadin, Kırmızı Ok adı verilen füzenin ilk kez Refah'ta kullanıldığını yazdı. Çin, güdümlü füzeyi Soğuk Savaş'ın sonlarına doğru Amerikan TOW sistemine karış üretti. Füzenin Çincedeki Hong Jian.

Kassam Tugayları'nın kullandığı versiyon ise lazer ışınıyla yönlendiriliyor, menzili 3 kilometreyi buluyor.

10:06 25 Haziran 2024

SAVAŞ 'SON AŞAMADA'

Refah’taki operasyonların yakında sonlanacağını açıklayan Netanyahu, “Gazze’de savaşın yoğun safhası bitmek üzere” dedi. Netanyahu, Hizbullah tehdidine karşı kuzey sınırına asker gönderileceğini duyurdu.

08:58 25 Haziran 2024

GAZZE'DE YENİ SALDIRILAR, HANİYE'NİN KIZ KARDEŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları savaşın 263'üncü gününe girilirken de devam ediyor.

Yerel medya, 41 kilometre uzunluğundaki Akdeniz kıyı şeridinin kuzeyinde yer alan Gazze şehrindeki üç ayrı saldırıda 15 Filistinlinin hayatını kaybettiğini bildiriyor.

İsrail işgal ordusunun vurduğu yerler arasında, iki ayrı okul var.

Katliamda Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin kız kardeşlerinden biri de yaşamını yitirdi.

Haniye'nin bir oğlu ve dört torunu Nisan ayındaki İsrail saldırılarında can vermişti.

İsrail polisi, bu yılın başlarında Tel Şeva kasabasında yaşayan İsmail Haniye'nin kız kardeşlerinden birini tutuklamıştı. Hamas liderinin iki kız kardeşi daha Tel Şeva'da yaşıyor.

07:29 25 Haziran 2024

HAMAS ANINDA YALANLADI

Gazze Şeridi'ni 2007 yılından bu yana yöneten Hamas'ın siyasi bürosu, Katar'dan ayrılmaya mı hazırlanıyor?

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Sky News Arabia haber sitesi ve Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Hamas'ın merkezini Katar'ın dışına taşıyabileceğini Nisan ayında yazdı. Haberlerde, ABD'nin baskısı nedeniyle grubun liderlerinin Körfez ülkesi Katar'dan ayrılması için arayış içerisinde olduğu vurgulanıyordu.

Yıllardır Doha'da bulunan siyasi büronun muhtemel adresleri arasında İran, Türkiye ve Umman gibi ülkeler sayıldı.

Yine Birleşik Arap Emirlikleri merkezli The National News gazetesi, Pazartesi günü Hamas'ın bu kez Irak'a taşınacağını yazdı.

The National News, Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye ve diğer üst düzey yetkililerin Bağdat yönetimiyle taşınmayı görüştüğünü, güvenliğin ise İran tarafından sağlanacağını aktardı.

Filistinli grup, The National News'ün haberini hemen yalanladı ve Irak'la herhangi bir görüşme gerçekleştirmediğini duyurdu.

Tum Makaleyi Oku