Tarihi Hamidiye Çeşmesi kafesten kurtuldu

1 hafta önce 41

İstanbul'un tarihi mirasından bir parça daha, deyim yerindeyse esaretten kurtuldu. Beyoğlu'nda bulunan Hamidiye Çeşmesi, restore edilerek yeniden açıldı. İkinci Abdülhamid döneminde yapılan çeşme yıllardır demir bir kafes içinde muhafaza ediliyordu.

Tarihi Hamidiye Çeşmesi kafesten kurtuldu - 1

Beyoğlu'ndaki Hamidiye Çeşmesi, 2'nci Abdülhamit'in tahta çıkışının 25'inci yıl dönümünde Galatasaray Karakolu'nun bulunduğu bölgede inşa edildi. Çeşme imar projeleri nedeniyle 1942 yılında yerinden alınarak Galatasaray Lisesi'nin yakınlarındaki bir duvarın önüne yerleştirildi. 

Tarihi Hamidiye Çeşmesi kafesten kurtuldu - 2

Yaklaşık 30 yıldır ise demir kafesle korunuyordu. Bakımsızlığı dikkat çeken çeşmenin önü de motosikletlilerin park yeri haline gelmişti. Tarihi çeşme demir kafesten çıkarıldı, İBB Miras ekipleri tarafından restore edildi. Çeşmenin harabe görüntüsünden eser kalmadı.

Tarihi Hamidiye Çeşmesi kafesten kurtuldu - 3

"İNSANLARIN FAYDASINA TEKRAR KAVUŞACAK"

Tarihçi Selçuk Eracun, çeşmenin tarihi hakkında bilgi vererek, “Bu çeşmenin orijinal yeri buraya ait değil. Daha evvel Galatasaray Karakolu bünyesinde bulunan çeşme, 1942 senesinde nakledilerek buraya gelmiş. Karakol zaten buraya çok yakın bir konumda bulunuyor. İstanbul’da yapılan imar faaliyetlerinden dolayı çeşmenin yeri değişiyor.

Çeşme 1318 tarihli bir yazıyla, Sultan Abdülhamid döneminde, yani 1900’lü yılların başında Hamidiye çeşme su yollarının inşasıyla beraber, kente temiz su getirmek, kentteki insanların temiz suya kavuşmasını kolaylaştırmak açısından yapılan su yollarının bir çeşmesi olması ihtimali yüksek. 

Tarihi Hamidiye Çeşmesi kafesten kurtuldu - 4

Bu çeşmede, gene o klasik Osmanlı sanatının biraz daha neoklasik dediğimiz, batı etkisiyle C ve S kıvrımlarının bir arada buluştuğu bir tarzda yapılmış aynalı, başlıklı ve altındaki kurnasıyla beraber mermerden ima edilmiş hoş bir yapı.

Son dönemde yapılan bu restorasyon çalışmasıyla aslında üzerinde bulunan parmaklıklar söküldü. Çeşmeyi saran ağaçlar, sarmaşık dalları temizlenmiş oldu. 

Tarihi Hamidiye Çeşmesi kafesten kurtuldu - 5

Çevre koşullarından çok etkilenen bir yapı. Rampada olması, egzoz gazlarına daha fazla maruz kalması, kolaylıkla karalayabiliyor. Yapılan son restorasyon tamamlanmış değil.

İSKİ tarafından su tesisi bağlandıktan sonra çeşmesi takılarak insanların faydasına tekrar kavuşacak diye düşünüyorum." dedi.

Tarihi Hamidiye Çeşmesi kafesten kurtuldu - 6

"YOLDAN GEÇENLER BURAYI ÇÖPLÜK GİBİ KULLANABİLİYORDU"

Selçuk Eracun, "Burada parmaklık varken de yoldan geçenler burayı bir çöplük gibi kullanabiliyordu. Parmaklıkların arasında boş pet şişelerini atabiliyorlardı. Temizlendikten sonra bu kesildi ama şu anda da bu motosikletlerin buraya park edilmesi yine halkın çeşmeye ulaşmasını zorlaştırıyor. Bir an önce çözüme kavuşması lazım, bunlara bir yer gösterilerek, gerektiğinde ceza uygulanarak bu işlemin sonlandırılması gerekir." dedi.

Tarihi Hamidiye Çeşmesi kafesten kurtuldu - 7
Tum Makaleyi Oku