Trafik Cezası Taksitlendirme 2024

4 aylar önce 25

Trafik cezası taksitlendirme işlemi özellikle yüksek tutarlarda uygulanan cezaların ödenmesini kolaylaştırabilmekte.  Size uygulanan ve tebliğ edilmiş olan trafik cezası borçlarınızı Maliye trafik cezası taksitlendirmesi yaparak eşit taksitler halinde ödeyebilirsiniz. Taksitlendirme işleminin nasıl yapıldığına değinmeden önce vergi borcu ve trafik cezası taksitlendirmesinin ve yapılandırma işlemlerinin birbirinden farklı olduğunu hatırlatmak isteriz.

Kısaca bu yazımızda hem yapılandırma hem de trafik cezası taksit olur mu, trafik cezası nasıl taksitlendirilir, trafik cezasını taksitlendirmek istiyorum başvuruyu nereye ve nasıl yapmam gerekiyor gibi konu hakkında tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Trafik ceza taksitlendirme nasıl yapılır?

Vergi dairesi taksitlendirme işlemi oldukça basittir. Ancak yukarıda değindiğim hususa tekrar değinmek istiyorum. Trafik borcunu taksitlendirme ve yapılandırma farklı şeylerdir. Yapılandırmada ismi üzerinde borçlar faizleri de silinerek yeniden yapılandırılıyorken taksitlendirmede durum farklı. Taksitlendirmede cezaya uygulanan faiz silinmez. Hatta taksit sayısına göre yeniden faiz hesaplanır ve taksitlendirme bundan sonra yapılır.

Geçerli yapılandırma yasası olan dönemlerde yapılandırma yapmak daha mantıklıdır. Yapılandırma olmayan dönemlerde taksitlendirme seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Trafik cezaları taksitlendirmelerinde iki ayrı uygulama söz konusudur;

  • Birinci uygulamada tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde trafik cezalarını taksitlendirme başvurusu yaptığınızda ana para ve uygulanacak düşük faizle borçlarınızı 4 eşit taksitle ödeyebilirsiniz. Trafik cezasını taksitlendirme yapabilmek için ilk taksiti peşin ödemeniz istenir. Sonraki 3 taksiti de eşit tutarlarda ödersiniz.
  • Diğer uygulama ise tebliğ tarihinden sonra 15 günlük sürenin geçmesi ve borca faiz uygulanması durumunda 6183 sayılı Kanunun 48. maddesi kapsamında yapılan trafik cezası vergi borcu taksitlendirmesidir. Bunda da ilk taksit peşin alınır ve sonrasında trafik cezası ödeme taksitlendirmesi yapılır. Bu kapsamda borçlarınızı trafik ceza borcu taksitlendirmesini 36 aya kadar yapabilirsiniz.

Trafik cezası taksitlendirme başvurusu nasıl yapılır ?

Trafik cezalarında taksitlendirme başvurusunu bağlı olduğunuz vergi dairesine elden ya da interaktif vergi dairesi üzerinden online yapmanız gerekiyor.

  • Vergi dairesi geçmiş trafik cezası taksitlendirmesi için öncelikle borcunuzu taksitlendirme farkını da ekleyerek  birinci taksiti peşin yatırmanızı ister. İlk taksiti peşin yatırmazsanız taksitlendirme işlemi tamamlanmaz.
  • İlk taksidi vergi dairesi veznesine peşin olarak yatırdıktan sonra taksitlendirme işlemi tamamlanır ve geri kalan borcu da eşit taksitlerle ödersiniz.
  • Vergi dairesi trafik cezası taksitlendirme başvurusu için kimliğiniz ile birlikte bağlı olduğunuz vergi dairesine uğramanız yeterli olacaktır. Gerekli formlar size vergi dairesinde verilecektir.

İnternetten trafik cezası taksitlendirme nasıl yapılır ?

Trafik borcu taksitlendirmek için başvuruyu online olarak interaktif vergi dairesi üzerinden kolayca yapabilirsiniz. İnteraktif vergi dairesi üzerinden trafik para cezası taksitlendirme başvurusunu yapmak için;

  • Öncelikle internet vergi dairesine e-devlet ya da mevcut şifreniz ile buradan giriş yapınız ⇒ interaktif vergi dairesi girişi .
  • Uygulama ana sayfasına giriş yaptıktan sonra Taksitlendirme/Tecil Talebi Dilekçesi (6183 S. Kanunun 48. Maddesi Kapsamında) menüsünden taksitlendirme dilekçesini doldurup başvuru yapabilirsiniz.

Trafik cezası taksitlendirme e-devletten nasıl yapılır ?

E-devlet üzerinden trafik cezası taksitlendirme başvurusu yapılamamakta. Başvuruyu interaktif vergi dairesi üzerinden online olarak nasıl yapabileceğiniz yukarıda anlatılmıştır. E-devlette ise trafik cezaları ile ilgili sorgulama ve ödeme işlemleri online yapılabilmekte. Yazımızın devamında online olarak nasıl yapabileceğiniz anlatılmıştır.

Trafik cezası kaç taksit olur ?

Yukarıda trafik cezaları taksitlendirme başvurusu nasıl yapılır kısmında da anlattığımız üzere tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde başvuru halinde 4 taksit, 15 günden sonra başvuru halinde ise 36 aya kadar taksitle ödenebilmekte. İkisi arasında trafik cezası faizi farkı olduğunu belirtmek isteriz.

Trafik cezası taksitle ödeme icra takibini kaldırır mı ?

Araç, gayrimenkule vergi dairesi tarafından konulan haczin kaldırılabilmesi için borcun tamamını ödemeniz ya da borcu karşılayacak tutarda başka bir teminat vermeniz gerekiyor. Aksi halde kaldırılmaz.

Eğer trafik cezası borcunuzdan dolayı hesabınıza e haciz konulduysa trafik cezası taksitli ödeme başvurusu yapıp ilk taksiti ödedikten sonra hesabınızdaki e haczin kaldırılması için bağlı olduğunuz vergi dairesine başvuru yapabilirsiniz.

Trafik cezası nereye ödenir 2024

En kolay ödeme yöntemi kart ile e-devletten ödemektir. Aşağıda nasıl ödeme yapabileceğiniz anlatılacaktır. Ayrıca anlaşmalı tüm bankalardan, vergi dairelerinden, alternatif bankacılık kanalları ile PTT şubelerinden ödeme yapabilirsiniz. İnternetten e-devlet üzerinden ödeme yapabilmek için;

  • Öncelikle e-devlette Gelir İdaresi Başkanlığı- Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme menüsüne giriş yapın.
  • Dilerseniz direk buradan T.C. ve e-devletle giriş yaparak sorgulama ve trafik cezası taksit ödemesi yapabilirsiniz ⇒ e-devlet trafik cezası ödeme.

Trafik cezası taksit yapan bankalar hangileri ?

Trafik cezalarına taksit yapan banka yoktur. Ancak aşağıda da anlatacağımız üzere kredi kartı ile peşin ödeme yaptıktan sonra bankanızın kampanyaları doğrultusunda borcu belli faiz oranlarında taksite böldürebilirsiniz. Vergi dairesi anlaşmalı bankalar sayfasından ödemelerin yapılabileceği banka kartları ve anlaşmalı bankalara göz atabilirsiniz.

Trafik cezası kredi kartına taksit yapılıyor mu ?

Taksitli trafik cezası ödeme yöntemlerinden birisi de kredi kartına taksitle ödemektir. Tabi burada bankalar ana borcu faizsiz olarak taksitlendirme yapmamakta. Yapmanız gereken toplam parayı yukarıda verilen e-devlet menüsünden öncelikle kart ile kapatmak. Daha sonra ise bankanıza başvurarak tek seferde ödediğiniz bu borcu aylık %1-2 arasındaki faiz oranları ile taksitle ödeyebilirsiniz.

Ehliyet cezası taksitlendirmesi nasıl yapılır ?

Ehliyet için uygulanan cezalar da trafik cezası sayılmaktadır. Dolayısıyla trafik cezası taksitlendirme oluyor mu kısmında belirttiğimiz tüm hükümler ve taksitle trafik cezası ödeme başvurularında izlemeniz gereken yol ehliyet cezaları için de geçerlidir.

Ehliyetine el konulanlar için için uygulanan trafik cezası borcu taksitlendirmesinden sonra borcun tamamını bitirmeden ehliyetinizi iade alamayacağınızı belirtmek isteriz.

Trafik cezasını erken ödeme indirimi 2024

Cezayı tebliğ tarihinden itibaren trafik ceza ödeme taksitlendirme başvurusu yapmadan 15 gün içinde ödemeniz durumunda toplam ceza tutarı üzerinden %25 yani 1/4 oranında indirim sağlanır.

Trafik cezasını ödemeden ehliyetimi alabilir miyim ?

Eğer trafik cezası taksite bölmek için başvuru yaparsanız ve  bu durumda peşin ödeme indirimi hakkından yararlanamazsınız. 

Tum Makaleyi Oku