UEFA’dan Skandal Karar: Merih Demiral’a İki Maç Men Cezası Verildi

3 gunler önce 20

Hatırlayacağınız gibi milli futbolcumuz Merih Demiral hakkında EURO 2024 son 16 turundaki Avusturya maçında bozkurt işaretli gol sevinci yaptığı gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı. Demiral’ın men cezası alması da gündemdeydi fakat spor hukukçuları geçmiş yıllardaki örnek olaylardan yola çıkarak Demiral’ın para cezası almasını bekliyordu. Fakat beklenen olmadı. UEFA skandal bir karara imza attı ve Merih Demiral men cezası ile karşı karşıya kaldı. Yıldız futbolcu kararın değişmemesi haline önümüzdeki iki maçta forma giyemeyecek. Detaylara birlikte bakalım.

EURO 2024 son 16 turunda Avusturya karşısında iki gol atarak yıldızlaşan Merih Demiral son dönemin en çok konuşulan isimleri arasında yer alıyor

Yıldız futbolcunun önemli bir gündem maddesi haline gelmesine neden olan şey ise yalnızca yeşil sahadaki kusursuz performansı değil. Avusturya karşısında iki gol atarak ülkemizi çeyrek finale taşıyan savunma oyuncusunun ikinci golünden sonra yaptığı bozkurt işareti, yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada tartışma konusu haline geldi.

UEFA, Merih Demiral’ın bozkurt işaretli gol sevinci hakkında “uygunuz davranış” iddiasıyla soruşturma başlatıldığını açıklamıştı

İlgili açıklamada soruşturmanın UEFA Disiplin Yönetmeliği’nin 31(4) maddesi uyarınca açıldığı belirtilmişti. Söz konusu madde, futbol sahalarında “siyasi, ideolojik, dini veya ırksal propaganda içeren her türlü davranışı” yasaklıyor.

Ancak spor hukukçuları Demiral’ın para ceza almasın beklediklerini dile getirmişti

merih demiral men cezası

Çünkü geçmiş yıllardaki organizasyonlarda benzer eylemlerde bulunan futbolcuların hemen hepsi para cezasına çarptırılmıştı. Bu nedenle UEFA’nın Demiral’a da para cezası verebileceği fakat yıldız oyuncunun kalan maçları kaçırmasına neden olabilecek bir yaptırımla karşılaşmayacağı ifade ediliyordu. Ne var ki beklenen olmadı.

Skandal bir karara imza atan UEFA Merih Demiral’a iki maç müsabakalardan men cezası verildiğini açıkladı

merih demiral men cezası

UEFA tarafından yapılan ceza açıklamasında Demiral’a, spor etkinliklerinde sportif olmayan nitelikteki davranışlar sergilediği, futbol sporunun itibarını zedelediği ve genel davranış ilkelerine aykırı davrandığı gerekçesiyle iki maçtan men cezası verildiği belirtiliyor. Yani Merih Demiral, kararın değişmemesi halinde çeyrek finaldeki Hollanda maçında ve turu geçmemiz halinde yükseleceğimiz yarı final müsabakasında forma giyemeyecek.

Demiral’a ceza veren UEFA Disiplin Kurulu, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından hazırlanan 30 sayfalık savunma dosyasını dikkate almadı

merih demiral men cezası

Dosyada Merih Demiral’ın hareketinin siyasi bir anlam taşımadığı ve bozkurt işaretinin Türk kültürünün bin yıllık bir simgesi olduğu vurgulanıyordu. Ancak UEFA Disiplin Kurulu bu detaylı savunma dosyasını dikkate almadı ve milli futbolcumuz Merih Demiral men cezası ile karşı karşıya kaldı.

TFF, Türkiye kamuoyunda tepkiyle karşılanan karara itiraz edecek

merih demiral men cezası

Skandal niteliğindeki kararın ardından Merih Demiral ve Türkiye Futbol Federasyonunun konuyu Spor Tahkim Mahkemesine (CAS) götürme kararı aldığı belirtiliyor. 

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku