Uzaya İkinci Yolculuk: Tuva Cihangir Atasever Yörünge Altı Araştırma Uçuşuna Çıkacak

1 hafta önce 28

Bildiğiniz gibi 19 Ocak 2024 tarihine uzay seyahatine çıkan ve 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalan Alper Gezeravcı Türkiye’nin ilk astronotu olarak tarihe geçmişti. Öte yandan uzay çalışmaları son dönemde Türkiye gündemin önemli maddelerinden biri olmaya devam ediyor. Gezeravcı’nın tarihi yolculuğunun ardından Türkiye’deki uzay çalışmalarına yönelik yeni adımlar atılıyor. İşte bu doğrultuda oldukça dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın açıklamasına göre ülkemizin ikinci astronotu olan Tuva Cihangir Atasever de uzay yolculuğuna çıkacak. “Yeni Uzay Görevi ve Bilim Misyonu” konulu basın toplantısında konuşan Kacır, Atasever’in önümüzdeki dönemde yörünge altı araştırma uçuşu gerçekleştireceğini duyurdu. Peki, Tuva Cihangir Atasever uzaya ne zaman gidecek? Detaylara birlikte bakalım.

Uzay, Türkiye gündeminin önemli maddelerinden biri olmaya devam ediyor

Hatırlayacağınız gibi Alper Gezeravcı, 19 Ocak’ta ülkemiz adına tarihi bir uzay yolculuğuna çıkmıştı. Ax-3 uzay misyonu kapsamında SpaceX’e ait Crew Dragon uzay aracı ile dört kişilik mürettebatın parçası olarak uzaya giden Alper Gezeravcı, Türkiye’nin ilk astronotu ünvanının da sahibi olmuştu. 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalan Gezeravcı farklı alanlarda çeşitli deneylere imza atmıştı. Ülkemiz adına heyecan verici bu yolculuğun ardından uzay çalışmalarına yönelik adımlar hız kesmiş değil. Bu doğrultuda olukça dikkat çekici bir gelişme kısa süre önce Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından paylaşıldı.

Bakan Kacır, Türkiye’nin ikinci astronotu olan Tuva Cihangir Atasever’in de uzay seyahati gerçekleştireceğini açıkladı

Yeni Uzay Görevi ve Bilim Misyonu başlıklı basın toplantısında konuşan Kacır, Tuva Cihangir Atasever’in yörünge altı araştırma uçuşu yapacağını duyurdu

tuva cihangir atasever

Kacır, Atasever’in uzay yolculuğunun daha önce yapılan proje anlaşmaları kapsamında, ek bir maliyet olmaksızın gerçekleşeceğini dile getirdi

tuva cihangir atasever

Tuva Cihangir Atasever, uzaya çıkan ikinci Türk vatandaşı olacak

tuva cihangir atasever

Alper Gezeravcı’nın ardından Tuva Cihangir Atasever, uzay sınırını geçen ve mikro yerçekimi ortamında bilimsel çalışmalara katkı sunan ikinci Türk vatandaşı olarak tarihe geçecek.

Tuva Cihangir Atasever ne zaman uzaya çıkacak?

tuva cihangir atasever

Bakan Kacır, basın toplantısında ülkemizin ikinci uzay yolculuğunun ne zaman gerçekleşeceğine de açıklık getirdi. Buna göre Atasever’in yörünge altı araştırma uçuşu 8 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşecek. Bununla birlikte Atasever’in de içerisinde yer alacağı uzay aracı Amerika Birleşik Devletleri’nin New Mexico eyaletindeki Spaceport tesislerinden havalanacak.

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku