Yeni Araştırma: İnsanların En Çok Hangi Yaşlarda Yalnız Kaldığı Tespit Edildi

2 haftalar önce 99

Çoğu zaman yaşamı önemli ölçüde zorlaştıran yalnızlık, pek çok için hayli korkutucu bir kavram. Üstelik çeşitli bilimsel araştırmalara göre bazı ciddi tehlikeleri ve sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Kısa süre önce sonuçları yayımlanan bir çalışma ise insanların en çok yalnız kaldığı yaşlar hangisi, sorusuna yanıt veriyor. Detaylara birlikte bakalım.

Yalnızlık pek çok insan için korkutucu bir kavram

Yine de yaşamının hiç değilse bir döneminde yalnızlıkla mücadele etmeyen insanların sayısı oldukça az. Üstelik yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre yalnızlık hem fiziksel hem de zihinsel sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Örneğin bilim insanları yalnızlığın erken ölüm riskini artırdığı görüşünde hemfikir! Peki, insanların en çok yalnız kaldığı yaşlar hangileri? İşte sonuçları kısa süre önce yayımlanan bir çalışma bu ilginç soruya yanıt veriyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmaya göre yalnızlık, insan yaşamı boyunca önce azalıyor sonra artıyor

Northwestern Medicine tarafından dünya genelinde çok sayıda veri kullanarak gerçekleştirilen araştırmaya göre yalnızlık gençlik döneminde oldukça yaygın

20’den fazla ülkeden 13 ila 103 yaşları arasındaki 128.118 katılımcının verilerinin analiz edildiği çalışma, gençlik dönemlerindeki insanların yalnızlıkla daha çok karşılaştığını gözler önüne seriyor. Uzmanlar, bu dönemin “yaşamdaki bir geçiş evresi” olarak görülebileceğini bu nedenle yalnızlığın gençlik döneminde sıkça karşılaşılan bir sorun olabileceğini ifade ediyor.

Çalışmanın sonuçları yalnızlığın orta yaşlara doğru azaldığını ve yaşlılıkta en yüksek seviyeye ulaştığını ortaya koyuyor

insanların en çok yalnız kaldığı yaşlar

Northwestern Üniversitesi Tıp Fakültesinden Eileen Graham, araştırmayla ilgili olarak “İleri yaştaki yetişkinlik döneminde yalnızlığın sürekli artması dikkat çekici.” ifadelerini kullanıyor. Araştırmacılara göre gençlik sonrası yetişkinlik dönemindeki insanların yaşamı iş, evlilik ve çocuklar aracılığıyla gerçekleşen sosyal etkileşimlerle dolu. Bu sebeple çoğunlukla yalnızlık erken yetişkinlik dönemi boyunca ortada olan bir sorun değil. Yaşlılık ise sosyal etkileşim fırsatlarının ve becerilerinin gözle görülür şekilde azaldığı bir dönem. Bu nedenle insanların en çok bu dönemde yalnız kaldığı veya kendilerini yalnız hissettiği belirtiliyor.

Yalnızlığı önemli bir sorun haline getiren tek şey yaş değil

insanların en çok yalnız kaldığı yaşlar

Söz gelimi kadınların, yaşamlarının herhangi bir döneminde yalnız kalma olasılığı erkeklere göre daha yüksek. Öte yandan uzmanlara göre bir insanın yalnız kalma riskini artıran başka unsurlar da var.

Düşük gelir düzeyi ve düşük eğitim seviyesi de yalnızlık riskini artırıyor

insanların en çok yalnız kaldığı yaşlar

Çeşitli uzmanlara göre en insanların hangi yaşlarda ve dönemlerde yalnız kaldığını gözler önüne seren çalışma, son dönemde küresel bir salgın haline gelen yalnızlıkla mücadele edebilmek için büyük önem taşıyor. Çünkü geçmiş yıllarda yapılan bilimsel araştırmaların da ortaya koyduğu gibi yalnızlık fiziksel ve zihinsel olarak hayli tehlikeli sağlık sorunlarına davetiye çıkarabiliyor.

İlginizi çekebilir:

Duygularınıza Yön Verin! Yalnızlıkla Başa Çıkmanın 12 Basit Yolu

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku