Yeni savaş kapıda mı?

1 hafta önce 24

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Gazze’de savaş bitmeden İsrail ile Lübnan’daki Hizbullah arasında yeni bir savaş başlaması ihtimaline dair endişeler her geçen gün artıyor. Son dönemde İsrail ordusu ile Hizbullah güçleri arasındaki karşılıklı saldırılar gittikçe yoğunlaşırken, Gazze’deki savaşın İran’ın güdümündeki Hizbullah ve Husiler gibi gruplarla büyütülmesi ve tüm Ortadoğu’nun bu sarmalın içine çekilmesi hem bölge ülkelerini hem de küresel güçleri endişelendiriyor.

İsrail ve Hizbullah arasında aylardır devam eden düşük yoğunluklu çatışmalar son birkaç haftada şiddetini ciddi biçimde artırdı. CNN’de yer alan analize göre sınır ötesi çatışmalarda yeni silahlar da devreye girdi. Uzmanlar, İsrail’in artık kuzeyinde olup bitenleri göz ardı edemeyecek bir konuma geldiğini belirtiyor. Uzmanlar, iki tarafın da bir savaşı istememesi rağmen, karşılıklı saldırıların bunu kaçınılamaz hale getirmek üzere olduğu görüşünde. İsrail ordusunun ise Hamas’ın 7 Ekim’deki hazırlıksız saldırısına zıt biçimde Hizbullah ile olası bir savaşa oldukça hazır durumda olduğu ifade ediliyor.

Kilit Gazze’deydi

ABD yönetimi ise Hizbullah ile birlikte İran’ın da olası bir savaşa çekilmesi endişesi taşıyor. ABD medyasında yer alan bilgilere göre Biden yönetiminin en büyük korkusu ise İran’ın da savaşın içine çekilmesi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da tansiyonu dindirmek için devreye girdi. Ancak Fransa’dan gelen bu girişim, İsrail tarafından Fransa’nın kendilerine yönelik olumsuz tavrı nedeniyle kabul görmedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a göre ise İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimi düşürmenin en iyi yolu Gazze’de bir ateşkesin sağlanması. Ancak bu da Hamas’ın anlaşmada değişiklik talep etmesi sonrası gerçekleşmedi. Bu şartlar altında bölgenin daha da büyük bir savaşa gittiği yönünde endişeler artıyor.

Yeni savaş kapıda mı

Gazze’de bayram...

Gazze’de savaş devam ederken, bölgede hayatını kaybedenlerin sayısı 37 bin 296’ya yükseldi. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinlilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki açlık krizine dair uyarıda bulunuldu. Açıklamada, “İnsan yardım erişimine yönelik kısıtlamaların devam etmesiyle Gazze’deki insanlar felaket düzeylerde açlıkla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. 50 binden fazla çocuğun akut yetersiz beslenme nedeniyle tedaviye ihtiyacı var. UNRWA ekipleri ailelere yardım ulaştırmak için yorulmadan çalışıyor, ancak durum felaket” ifadeleri kullanıldı. BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı’ndan üst düzey bir yetkili de Gazze’nin güneyinde bir “su ve sanitasyon felaketi” yaşandığını, 1 milyon kişinin suya erişemediğini söyledi.

Tum Makaleyi Oku