Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi Doldurulmuş Hali, Örneği PDF

2 aylar önce 43

Yurtdışı hizmet borçlanma talep dilekçesi doldurulmuş haline göz atarak siz de kolayca dilekçenizi doldurabilirsiniz. Borçlanma başvurusu yapacaklar için en önemli belgelerin arasında yer alan ve dikkatli doldurulması gereken belgelerden birisidir.  Yurtdışı emeklilik başvurusunda istenen diğer önemli belge ise”3201 SAYILI KANUNA GÖRE AYLIK TALEBİNDE BULUNANLARA MAHSUS BEYAN VE TAAHHÜT BELGESİ” dir.

Emeklilik borçlanma başvurunuzun doğru ve eksiksiz olması için formları hatasız doldurmanız gerekir. Formlardaki bazı kısımların emekli maaşınız üzerinde de etkili olacağını hatırlatmak isteriz. Formları doldurmak hiç zor değil inanın. Bunun için birilerine ödeme yapmanıza gerek yok. Yazımızı takip ederek kolayca doldurabilirsiniz. Kafanıza takılanları da yorum bölümünden sorabilirsiniz. Hadi başlayalım.

SGK yurtdışı borçlanması günlük ne kadar?

Yurtdışı borçlanması için ödemeniz gereken en düşük tutar Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru tarihiniz itibariyle geçerli brüt asgari ücretin günlük tutarının %45’i, en yüksek ise bunun 7,5 katıdır. Asgari ücret esas alınarak günlük en düşük ve en yüksek borçlanma tutarlarını öğrenmek için hemen yurtdışı borçlanma günlük ne kadar sayfamızdan erişebilirsiniz.

Yurtdışı borçlanması için gerekli belgeler nelerdir? 

Yurtdışı borçlanma başvurusunda istenen evraklar ve dilerseniz formların nasıl doldurulduğuna geçmeden önce başvuru için gerekli diğer tüm evrakların ne olduğuna sgk yurtdışı borçlanması gerekli evraklar sayfamızdan göz atabilirsiniz. Eğer Türkiye’de ikamet ediyorsanız ve borçlanma başvurusu için istenen çalışma süreleri gösterir belgeyi temin imkanınız bulunmuyorsa bu belgeyi e-devletten de indirebilirsiniz. 

Yurtdışı hizmet borçlanma talep dilekçesi nasıl doldurulur?

Yurtdışı hizmet borçlanma talep dilekçe örneği aşağıdaki gibidir. Nasıl dolduracağınız adım adım dilekçenin altında anlatılmıştır. Ayrıca yurtdışı borçlanma formunun doldurulmuş bir örneğini de yazımızın devamında bulabilirsiniz. Borçlanma başvuru formunu pdf olarak buradan indirebilirsiniz.

Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi Doldurulmuş Hali
  • Adı ve Soyadı: Bu kısma adınızı ve soyadınızı yazın.
  • T.C. Kimlik numarası: Bu kısma 11 haneli T.C. numaranızı yazın.
  • Vatandaşlık durumu: Vatandaşlık durumunuza uygun seçeneği seçin. Eğer T.C. vatandaşlığından çıktıysanız sadece vatandaşlıktan çıktığınız tarihe kadar olan çalışma/ev hanımlığı sürelerini borçlanabileceğinizi hatırlatmak isteriz.
  • İkamet durumu: Durumunuza uygun seçeneği işaretleyiniz. Yurtdisi emeklilik için Türkiye’ye kesin dönüş şartı bulunmuyor. “Halen yurtdışındayım” seçeneğini işaretlemenizde de sakınca yok yani.
  • Yurtdışı hizmetin/sürenin geçtiği ülke:  Çalışmalarınızın/ev hanımlığı sürelerinin geçtiği ülkeyi belirtin. Birden fazla ülkede varsa buraya birden fazla ülke de yazabilirsiniz. Örneğin Almanya, Hollanda gibi.
  • Borçlanmak istediğiniz yurtdışındaki hizmetin/sürenin niteliği: Burada hangi süreleri borçlanmak istediğinizi belirtin. Durumunuza göre birden fazla kutucuğu da işaretleyebilirsiniz. Örneğin hem ev hanımlığı, hem çalışma hem de boşta geçen süreleri borçlanacaksanız her 3 kutucuğu da işaretleyebilirsiniz.
  • Türkiye’den veya yurtdışından sosyal güvenlik sözleşmesine göre: Bu kısımda Türkiye’den ya da yabancı bir ülkeden emekli maaşı alıyorsanız bunu belirtmeniz ve aylık başlangıç tarihini de tam olarak yazmanız gerekiyor. Eğer talepte bulunduysanız ve süreç devam ediyorsa Aylık Talebinde Bulundum kısmını aylık almıyorsanız ya da talepte bulunmadıysanız Aylık Almıyorum/Talepte Bulunmadım kısmını işaretlemeniz gerekiyor.
  • Borç miktarının tebliğ edileceği adres: Yurtdışı adresi de olabilir Türkiye adresi de. Ancak Türkiye adresi verebilirseniz süreç daha hızlı olacaktır.
  • Borçlanma miktarının hesabında  seçtiğiniz bir günlük prime esas kazanç: Malumunuz yurtdışı borçlanması için günlük en düşük tutar borçlanma talebinde bulunduğunuz tarihte Türkiye’de geçerli olan brüt asgari ücretin %32’si, en yüksek ise bunun 7,5 katıdır. Eğer en düşük tutardan ödemek istiyorsanız “Asgari” kısmını, en yüksekten yani tavandan ödemek istiyorsanız “Azami” ya da kendi belirleyeceğiniz bir tutarla ödemek istiyorsanız Diğer kısmını işaretleyip tutar belirtmeniz gerekiyor. Yurtdışı emeklilik ile alacağınız maaşı etkileyen en önemli kriterlerden birisi de borçlanmayı hangi tutarlardan yaptığınızdır. Asgariden öderseniz taban emekli maaşı üzerinden, azamiden öderseniz en yüksek emekli maaşı üzerinden maaşınız bağlanır. Tabi cepten çıkacak para da buna orantılı olarak yükselir.
  • İsviçre’deki primlerin Türkiye’ye transferi talebinde bulunanların borç miktarını ödeme şekli: Eğer İsviçre’de çalışmalarınız varsa ve bu süreleri borçlanacaksanız bu kısım sizin için büyük önem arz ediyor. İsviçre ile bir bağınız yoksa bu kısmı boş bırakın. Malumunuz İsviçre ile Türkiye arasındaki Sosyal Güvenlik sözleşmesi gereği İsviçre’de adınıza ödenen primleri Türkiye’ye transfer hakkınız var. Tabi bu transferi yaptığınızda İsviçre’de emeklilik hakkınız kalmıyor. Onun için ben hem İsviçre’den hem de TR’den emekli olmak istiyorum diyorsanız bu kısımda “Kendim ödemek istiyorum” seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor.Bu durumda yurt disi borclanma tutarlarının tamamını cebinizden ödersiniz. Yok benim İsviçre ile bir işim yok, zaten ordan da emekli olmak istemiyorum diyorsanız “Transfer edilen primlerimden mahsup edilmesini istiyorum” seçeneğini işaretleyin. Bu durumda İsviçre’de adınıza ödenen primler SGK tarafından İsviçre emeklilik kasasından istenir. Gelen primlerin borçlanmaya yetecek kadar kısmı alınır ve kalanı size iade edilir. İsviçre borçlanmaları için başvurularınızı “SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü-Yurtdışı Hizmetler Daire Başkanlığı – Sıhhiye/ANKARA”  yapmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.
  • Borçlanmak istediğiniz süre: Bu da emekli maaşınızı büyük oranda etkileyecek en önemli kısımlardan birisi. Malumunuz yüksek emekli maaşı için 2008’den önce geçen çalışma süreleri büyük önem arz ediyor. Siz burada hizmetlerin tamamı kısmını işaretlediğinizde SGK en yeni hizmetten en eskiye doğru borçlanma çıkartır. Ama siz sakın öyle yapmayın. …./…./…. – …./…./…. Tarihleri arasındaki süre kutucuğunu işaretleyin ve yurtdışında işe başladığınız ilk tarihi yazın. Son tarih olarak da borçlanmaya yetecek tarihi belirtin. Örneğin 3600 gün borçlanma yetiyor. Almanya’da 01.01.1981 tarihinden beri çalışıyorsunuz. Bu durumda bu tarih aralığına 01.01.1981-01.01.1991 yazmanız yeterli olacaktır. İlk iki kutucuğu kullanmamanızı öneriyorum.
  • Türkiye’den sözleşmeye göre kısmi aylık alıyor iseniz: Türkiye’de mevcutta aldığınız kısmi bir aylık varsa ve bu aylığı tam aylığa çevirmek istiyorsanız ilgili kutucuklardan birisini işaretleyin. Türkiye’de kısmi aylık almıyorsanız burayı boş bırakın.
  • Son olarak formun en altındaki kısımda formu vereceğiniz SGK’nın adresini yazın. Örneğin SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü-Yurtdışı Hizmetler Daire Başkanlığı – Sıhhiye/ANKARA gibi. Açık adresinizi, telefon ve e-posta bilgilerinizi de eksiksiz yazdıktan sonra adınızı ve soyadınızı yazarak imzalayın.

SGK emeklilik başvuru formu yurtdışı doldurulmuş örnek

Yurtdışı emeklilik başvuru formunu çok fazla ayrıntılı olarak doldurmanıza gerek yok. Aşağıda formu örnek olarak doldurdum. Tabi seçeneklerin bazıları sizin için farklı olabilir. Bu yüzden işaretleme yaparken dikkatli olmanızı öneririm.

Yurtdışı borçlanma dilekçesi örneği

Yurtdışı hizmet borçlanma talep dilekçesinin doldurulmuş örnek hali aşağıdaki gibidir.

yurtdışı borçlanma talep dilekçesi örneği

Yurtdışı borçlanma taahhütname formu

Borçlanma için tek başına dilekçe yeterli değildir. Ayrıca aşağıda örneği verilen yurtdışı borçlanma taahhütname formunu da vermeniz gerekmektedir. Formu pdf olarak buradan indirebilirsiniz.

3201 sayılı kanuna göre aylık talebinde bulunanlara mahsus beyan ve taahhüt belgesi formu

Yurtdışı borçlanma başvurunuz ile birlikte vermeniz gereken bir diğer form ise beyan ve taahhüt belgesidir. Malumunuz yurt dışı emeklilik hakkından yararlanarak emekli olmanız halinde bulunduğunuz ülkede resmi olarak çalışma hakkınız bulunmuyor. Bu formla çalışmadığınızı, çalışmanız halinde aylıklarınızın geri isteneceği konusunda bilgi sahibi olduğunuzu v.s. beyan etmiş oluyorsunuz. 3201 sayılı kanuna göre aylık talebinde bulunanlara mahsus beyan ve taahhüt belgesi formunun örneği aşağıdaki gibidir. Nasıl doldurulacağı konusunda formunda sonunda bilgi verilmiştir.

  • Ad ve soyadınız: Adınızı ve soyadınızı yazınız.
  • T.C numaranız: 11 haneli T.C. numaranızı yazınız.
  • Varsa Türkiye’deki Sigorta/Emekli/Bağ-Kur Sicil numaralarınız: Türkiye’de hangi kapsamlarda çalışma varsa sicil numaralarınızı belirtin.
  • Türkiye’den aylık/gelir alıyorsanız tahsis numaranız: Türkiye’den emekli maaşı alıyorsanız emeklilik tahsis numaranızı yazın. Bilmiyorsanız e devletten ya da herhangi bir SGK’dan öğrenebilirsiniz.
  • Yurtdışında bulunduğunuz ülke ve  sicil/tahsis/kasa numaranız: Buraya yurtdışındaki sicil numaranızı belirtin.
  • Halen Türkiye’de ikamet ediyorsanız yurda giriş tarihiniz: Pasaportunuzdan ya da pasaportta yoksa emniyetten öğrenebilirsiniz.
  • Halen yurtdışında ikamet ediyorsanız bulunduğunuz ülke: İkamet ettiğiniz ülkeyi belirtin.
  • Adınızı ve soyadınızı yazarak imzalayın. Hepsi bu kadar.

Yurtdışı sicil/tahsis/kasa no nedir?

Borçlanma yapacağınız ülkede bağlı bulunduğunuz emeklilik kasanıza ilişkin sigorta numaranızdır. Bu numara size verilen kart üzerinde yazar. Eğer kart yoksa ya da numarayı bilmiyorsanız emeklilik kasanıza sorabilirsiniz.

Yurtdışı borçlanma emeklilik dilekçesi doldurulmuş örneği

Yurtdışı borçlanma başvuru formu ile taahhüt belgesi yalnızca borçlanma işlemlerinizin yapılması içindir. Bu işlemleri yaptıktan sonra emekli maaşınızın bağlanması için emeklilik dilekçesi ile başvuru yapmanız gerekmektedir. Aşağıda emeklilik diğer adı ile tahsis talep dilekçesi doldurulmuş örneğine göz atabilirsiniz. 

Tahsis ve talep formu doldurulmuş örneği

SGK emeklilik başvurusu dilekçesi diğer adı ile Gelir, Aylık, Ödenek Talep belgesinin doldurulmuş bir örneği aşağıdaki gibidir;

gelir aylık talep belgesi örnek

SGK emeklilik başvuru formu yurtdışı pdf

SGK yurtdışı borçlanma sorgulaması nasıl yapılır? 

Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmış olduğunuz borçlanma başvurusunun ne durumda olduğu, yapılan işlemleri sadece evrak takip sisteminden takip edebilirsiniz. Evrak takibinden sorgulama yapmak için hemen SGK evrak takip sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Bunun haricinde sorgulama yapabileceğiniz bir uygulama bulunmuyor.

Yurtdışı Hizmet borçlanma Talep dilekçesi nereye verilir?

Borçlanma talep dilekçesini Türkiye’de ikametiniz varsa ikametinizin olduğu il SGK Müdürlüğüne, ikamet yoksa Ankara’ya Sosyal Güvenlik Kurumu-Yurtdışı İşlemleri Daire Başkanlığı’na verebilirsiniz.

Yurtdışı ev hanımlığı borçlanması nasıl yapılır ?

Yurtdışında Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış ülkelerden birisinde geçen resmi ikamet süreleriniz Türkiye’de borçlanarak emeklilik için gerekli diğer şartları da sağlamanız halinde emekli olabilirsiniz. Başvuru için formlar, gerekli evraklar ve belgeler yazımızda paylaşılmıştır.

Yurtdışı borçlanma başvurusu nasıl yapılır?

Borçlanma başvurusu talep dilekçesi ve taahhütname formu ve diğer gerekli evraklar ile birlikte ile elden, posta ya da kargo yolu ile bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapılır.

Yurtdışı borçlanması SSK başlangıcı sayılır mı?

Sosyal Güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelerde çalışanların ilk sigorta giriş tarihleri Türkiye’de ilk sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilir.

Her iki ülkeden emekli aylığı alınabilir mi?

Türkiye ile uzun vade sözleşmesi imzalanan ülkelerden aynı anda emekli maaşı alınabilir. Ancak bunun için bazı şartların sağlanması gerekir.

Kimler yurt dışı borçlanma yapabilir?

18 yaşından sonra olması kaydı ile Türkiye ile uzun vade emeklilik sözleşmesi imzalan ülkelerde çalışması olanlar ile 1 yıla kadar işsizlik ödeneği alınan süreler ve ilave olarak ev hanımları için resmi ikamet süreleri borçlanma kapsamındadır.

Yurt dışı hizmet borçlanması yapılması durumunda aylığın bağlanması için aşağıdaki şartlardan hangisi aranmaz?

Bazı sınavlarda bu soru sıklıkla sorulmaktadır. Aylık bağlanabilmesi için kesin dönüş yapılmış olması, uzun vade sigorta kolları kapsamında çalışma olmaması gerekmektedir.

Yurtdışı Borçlanması SSK mı Bağ-Kur mu?

2019 yılında yapılan son düzenleme ile artık son çalışmaya bakılmadan yurtdışı borçlanmaları sadece bağkur kapsamında yapılabilmektedir.

Yurtdışı borçlanması hangi statüde sayılır?

Borçlanma başvurusunu 2019/Ağustos ayından önce yapan ve ödeyenlere hizmet son çalışmanın olduğu sigorta kolundan verilmiştir. Bu tarihten sonraki borçlanmalar son çalışmaya bakılmaksızın 4/b diğer adı ile bağkur kapsamında sayılmaktadır.

Yurt dışında çalışıp sigortayı Türkiyeye taşınabilir mi?

Yurtdışındaki primlerin transferi belirli şartların sağlanması halinde sadece Almanya ve İsviçre çalışmaları için geçerlidir. Diğer ülkeler için prim transferi seçeneği bulunmamaktadır.

Tum Makaleyi Oku