2024’ün İlk Ay Tutulması Ne Zaman Başlayacak, Türkiye’den Görülecek Mi?

1 ay önce 25

Dünya’nın Ay ile Güneş arasına girmesi sonucunda gezegenimizin gölgesinin Ay yüzeyine düşmesi nadir bir doğa olayını meydana getirerek büyüleyici manzaralar ortaya çıkarıyor. Ay tutulması olarak adlandırdığımız bu göz kamaştıran doğa olayı aynı zamanda son derece nadir. Yılda yalnızca iki kez meydana geliyor. Bu nedenle 2024’ün ilk Ay tutulması ne zaman gerçekleşecek ve Türkiye’den görülebilecek mi gibi soruların yanıtını merak eden çok sayıda insan var. Detaylara birlikte bakalım.

Bazı astronomik olaylar insanlığa görsel bir şölen sunuyor. Ay tutulmaları da büyüleyici astronomik olaylar arasında yer alıyor

Ay tutulmaları, kabaca gezegenimizin gölgesinin Ay yüzeyine düşmesi ile meydana gelen doğa olayları olarak tanımlanabilir. Her zaman büyüleyici manzaraların oluşmasına imkan veren Ay tutulmalarının farklı türleri var. Ayrıca bu eşsiz doğa olayının son derece nadir olduğunu belirtelim. Çünkü insanlık olarak genellikle yılda yalnızca iki Ay tutulmasına tanıklık edebiliyoruz. Bu ise Ay tutulmasının kıymetini artıran unsurlardan.

2024 Ay tutulması hakkında da merak edilen detaylar, yanıtlanmayı bekleyen sorular var

ay tutulması

Bunların başında ise şüphesiz yılın ilk Ay tutulması ne zaman gerçekleşecek sorusu geliyor.

2024 yılındaki ilk Ay tutulması ne zaman gerçekleşecek?

Bu nadir doğa olayına tanık olmak isteyenler için sevindirici bir haber verelim, yılın ilk Ay tutulması için geri sayım başladı. Bu senenin ilk Ay tutulması 25 Mart günü gerçekleşecek.

25 Mart 2024 Ay tutulması, “yarı gölgeli” tutulma olacak

Tutulma sırasında Ay’ın yüze 95,57’si Dünya’nın yarı gölgesinde kalacak. Bu sayede yeni yıldaki ilk tutulma çıplak gözle takip edilebilecek.

Milyonlarca gökyüzü meraklısının heyecanla beklediği tutulma sabah 07.53’te başlayacak

ay tutulması

Ancak tutulma en net 10.12’de gözlenebilecek. 25 Mart Ay tutulması saat 12.32 itibarıyla sona erecek.

Ay tutulmasının en net hangi ülkelerden takip edilebileceği de merak konusu

ay tutulması

Yılın ilk ay tutulmasını olabilecek en net haliyle görmek isteyenlerin Amerika’ya, Alaska’ya veya Rusya’nın doğu kesimlerine gitmesi gerekecek. Çünkü 25 Mart Ay tutulmasının ne net şekilde izlenebileceği bölgeler buralar. Ancak tutulma çok sayıda ülkede ve bölgede kısmen gözlenebilecek. Avrupa, Asya, Afrika ve Avustralya’nın bazı bölgelerindeki insanlar kısmen de olsa 25 Mart Ay tutulmasına tanık olabilecek ve bir görsel şölenin keyfini çıkarabilecek. Peki, 25 Mart Ay tutulması Türkiye’den görülecek mi?

Ne yazık ki yeni yılın ilk Ay tutulmasını Türkiye’den gözlemlemek mümkün olmayacak

ay tutulması

Neyse ki 18 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşecek olan yılın ikinci Ay tutulmasını Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve Rusya’nın yanı sıra Türkiye’den de izlemek mümkün olacak.

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku