2024 Yılında Piyasadaki 50. Yılını Kutlayacak Olan 11 İkonik Ürün ve Uygulama

1 ay önce 49

Post-it kağıtlardan, liposuction’a, rubik küpten People dergisine kadar birçok şey bu sene 50 yaşına giriyor. Teknolojinin hızla ilerlediği bir çağda, hayatımızı şekillendiren ve dönüştüren icatlar her geçen gün artıyor. 2024, birçok ikonik şeyin yarım asırlık yolculuğunu tamamlayacağı bir yıl olacak. İşte, bu sene 50 yaşına girecek olan ikonik ürünler 👇

1. Post-It notları
ikonik ürünler

1968’de Spencer Silver adlı bir bilim insanı, tesadüfen, kağıtları yırtılmadan ayıracak kadar zayıf ve ek bir yüzeye yapışacak kadar güçlü bir yapıştırıcı geliştirdi. Ancak Silver ve şirketi yapıştırıcıyı pazarlamanın pratik bir yolunu bulamadı.

1974 yılında Art Fry adında bir adam kilisede şarkı söylerken, ilahi kitabına zarar vermeyen yapışkanlı bir ayraç olup olmadığını merak etti. Fry ve Silver bunu geliştirmek için birlikte çalıştı ve sonunda günümüzün Post-It kağıtları doğdu.

2. Rubik küpü

ikonik ürünler

Başlangıçta “Sihirli Küp” olarak adlandırılan Rubik küpü 1974 yılında Ernő Rubik adlı Macar bulmaca aşığı tarafından geliştirildi. Ürün aslında çocukların üç boyutlu nesneleri öğrenmesine yardımcı olacak bir araç olarak pazarlanıyordu.

3. Evrensel ürün kodu/ Barkod

ikonik ürünler

Mucit Joe Woodland, sahilde dinlenirken kumun üzerine bir tasarım çizdi. Bir dizi deneme, prototip ve tasarımdan geçtikten sonra, ilk barkod 1974 yılında Troy adlı küçük bir Ohio kasabasında tarandı. Her şeyi başlatan ürün ise bir paket Wrigley’s Juicy Fruit sakızıydı. Artık Woodland’ın icadı, dünyanın alışveriş deneyiminin kalıcı bir parçası haline geldi; düzenli olarak stok envanteri yapmak zorunda olanlar için barkodlar harika bir icattı.

İlginizi çekebilir:

90’lı Yıllarda Hayatımıza Giren 9 Teknolojik Alet

4. Heimlich manevrası

ikonik ürünler

Henry Heimlich, 1974’te kendi adını verdiği manevrayı geliştirmeden önce boğulan bir insanı kurtarmak için sırtına tekrar tekrar vurulurdu. Heimlich Manevrası, günümüzde milyonlarca insanın hayatını kurtaran ve herkesin bilmesi gereken bir ilk yardım uygulaması.

5. Stephen King’in ilk romanı “Carrie”

ikonik ürünler

“Korkunun Kralı” olarak anılan yazar ve film yönetmeni Stephen King, uzun yıllardır korku türünde eserler yayınlıyor. King’in 1974 yılında yayınladığı ilk romanı Carrie, zorbalığa uğrayan ama telekinetik güçleri sayesinde intikam alan bir kızın hikayesini anlatıyor.

6. Skittles

ikonik ürünler

Skittles şekerleri ilk olarak 1974’te Birleşik Krallık’ta icat edildi. Şu an dünyanın birçok ülkesinde oldukça popüler.

İlginizi çekebilir:

Hazır 2018’e Girmişken; “Yaşlanıyoruz” Hissiyatı Yaratan 2000’lerden 24 Nostaljik Anı

7. Modern liposuction

Liposuction vücutta istenmeyen yağ dokularını çıkarmak için uygulanan cerrahi bir prosedürdür. Bu işleme dair ilk örnek 1921’de belgelenmişti. Ancak bu yöntem oldukça acı vericiydi ve sonuçları korkunçtu. 1974 yılında bir baba-oğul, modern liposuction tekniklerinin temelini attı.

8. Kinder sürpriz yumurtaları

ikonik ürünler

Kinder sürpriz yumurtası ortası boş, yumurta şeklinde bir çikolatadır. İlk kez 1974 yılında piyasaya çıkan bu abur cubur, Kinder çikolata ürünlerinden sadece bir tanesi.

9. Dungeons & Dragons

Masaüstü RPG oyunu Dungeons & Dragons, 1974’ten bu yana popüler kültürün bir parçası. Dungeons & Dragons’ın başlangıçta bir Orta Çağ savaş oyunu olması amaçlanmıştı ve fantastik bir ortamda nasıl kullanılabileceğini detaylandıran kısa bir kılavuz da içeriyordu. Bu küçük unsur onun birincil çekiciliği haline geldi. Oyunun ilk sürümü, piyasaya çıktıktan bir yıl sonra tükendi.

10. People dergisi

People dergisi, yaklaşık 2600 sayısıyla ABD’deki en ikonik popüler kültür haber kaynaklarından biridir. Derginin kapağını Cindy Crawford’dan Leonardo DiCaprio’ya kadar hemen her ünlü süslemiştir. Derginin ilk sayısı Mart 1974’te bayilere çıktı. The Great Gatsby’nin film uyarlamasında rol alan aktris Mia Farrow o yıl derginin kapağındaydı.

11. Volkswagen Golf

Volkswagen, popüler Golf modelini 1974 yılında piyasaya sürdü. Golf’ün piyasaya sürülmesinden önce Beetle, hem erişilebilirlik hem de uygun fiyattaki itibarı nedeniyle Volkswagen serisinin hakimiydi. Ancak Golf pazara girdiğinde, kompakt otomobiller için hızla yeni bir standart belirledi ve Volkswagen markasının yenilikçi yeteneğini gösterdi.

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku