23 Nisan 1920’de Ne Oldu, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Neden Önemli?

1 hafta önce 48

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, dünyada bir eşi daha olmayan, bütünüyle çocuklara armağan edilmiş, onlarla özdeşleşmiş eşsiz bir bayram. Bununla birlikte ulusal egemenliğimizin ve bağımsızlığımızın en önemli sembollerinden olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin de açıldığı tarih. Tam 103 yıl önce işgalin, yoksulluğun ve ölümün kol gezdiği topraklarda açılan meclisimiz bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesini yürütenlerin en önemli eseri olmaya ve dimdik ayakta durmaya devam ediyor. Peki, millet tüm dünyaya Anadolu’nun hür ve başı dik insanlarının yurdu olduğunu haykırabilesin diye için onca zorluğun ve imkânsızlığın arasında bir araya gelen kahramanlar, 23 Nisan 1920 günü ne yapmışlardı? 23 Nisan 1920’de ne oldu birlikte bakalım.

Türk milletinin bağımsızlığının en önemli sembollerinden biri olan Türkiye Büyük Millet Meclisine dair en somut adım 19 Mart 1920’de atıldı

Mustafa Kemal Paşa, 16 Mart’ta İstanbul’un işgal edilmesi üzerine, 19 Mart 1920 günü bir genelge yayımladı. Mustafa Kemal, 19 Mart tarihli belgede, Ankara’da olağanüstü yetkili bir meclisin toplanacağını duyuruyordu. Çünkü “milletin istiklalini yine milletin kendi azim ve kararı kurtaracaktı.” Milletin azim ve kararı ise ancak milletin bağımsız meclisinde ortaya çıkabilirdi…

Heyeti Temsiliye Reisi Mustafa Kemal, 19 Mart genelgesinde “Ulusun bağımsızlığını ve devletin kurtarılmasını sağlayacak önlemleri düşünüp uygulamak üzere ulusça olağanüstü yetki verilecek bir meclisin Ankara’da toplantıya çağrılması ve dağıtılmış olan mebuslardan Ankara’ya gelebileceklerin de bu meclise katılmaları istenir.” diyordu

Bu çağrının ardından, seçimle belirlenen milletvekilleri ile dağıtılan Osmanlı Mebusan Meclisinin üyelerinin “kurtulabilenlerinden” bazıları, Ankara’ya gelecek ve birinci meclisteki yerlerini alabileceklerdi…

Ulusal egemenliğimizin sembolü olan millet meclisi için tüm hazırlıklar tamamlanmış, meclisin açılmasına kısa bir süre kalmıştı

23 nisan23 Nisan 1920/TBMM açılışı

Ancak meclisin adı halen belirlenmemişti. Meclis açılışından kısa süre önce, Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki toplantılardan birinde meclisin adının ne olacağı da tartışıldı. Kimi yeni meclisin adının “Kurultay” olmasını öneriyordu. Kimi “Meclis-i Kebir adında diretiyor, kimi ise Meclis-i Müessisan yani Kurucular Meclisi ismini teklif ediyordu. Ancak toplantıda, yeni meclisin adı “Türkiye Büyük Millet Meclisi” olarak belirlendi…

Peki 23 Nisan 1920’de neler yaşandı?

23 nisan

Hacı Bayram Camii’nde kılınan Cuma namazının ardından, kurbanlar kesildi. Türkiye Büyük Millet Meclisinin kurucu unsurlarının da içerisinde bulunduğu kalabalık, aslında İttihat ve Terakki Cemiyeti için inşa edilen kulüp binasına doğru hareket etti. Ve böylece 23 Nisan 1920 Cuma günü, Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmış olur.

Meclisin en yaşlı üyesi Sinop mebusu Şerif Bey açılış konuşması yaptı

23 nisan23 Nisan 1920/TBMM açılışı

Şerif Bey tarihi konuşmasında “Ulusumuzun iç ve dış tam bağımsızlık içinde, yazgısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendisini yönetmeye başladığını bütün cihana duyurarak Büyük Millet Meclisini açıyorum.” ifadelerin kullandı.  

23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı ve Türk milletinin egemenliğini tüm dünyaya ilan ettiği gün olarak tarihe geçti

23 nisan

Milli Mücadele’nin başarıyla sonuçlanması ve takip eden süreçte 23 Nisan, farklı dönemlerde farklı isimlerle bayram olarak kutlandı. Ancak nihayetinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün de takdir ve çabalarıyla, çocuklara armağan edildi, çocuklarla özdeşleşti. Böylece ilk kez Türk halkının iradesinin, taştan duvardan somutlaşmış hali olan TBMM’nin açıldığı gün olan 23 Nisan, dünyadaki ilk ve tek çocuk bayramı olarak da ikinci kez tarihe geçti…

İlginizi çekebilir:

TBMM 102 Yaşında: 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı Nasıl Çocuklarla Özdeşleşti?

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku