Aslında Yanlış Yapıyoruz! Buzdolabına Konulmaması Gereken 12 Yiyecek

1 hafta önce 54

Hiç şüphe yok ki, çağımızın en büyük icatlarından biri buzdolabıdır. Eğer buzdolabı olmasaydı, uzun süre çaba sarf edilerek yapılan yemekler bozulurdu ve soğuk yenmesi gereken şeylerin tadını asla alamazdık. Ancak buzdolabı mükemmel bir icat diye içine her yiyeceğin koyulması gerekmiyor. Çünkü bazı yiyecekleri buzdolabına koyduğumuzda aslında doğru değil, yanlış yapıyoruz. Dolayısıyla bazı yiyecekleri buzdolabı yerine, mutfak tezgahına veya kilere koymak gerekiyor. Birazdan buzdolabına koymamanız gereken yiyecekler hangileri birlikte inceleyeceğiz. Bu yiyeceklerin neler olduğunu öğrenir öğrenmez hemen buzdolabından çıkarmayı unutmayın. İşte buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Ürünlerin Daha Uzun Süre Taze Kalması İçin Buzdolabı Düzenlerken Dikkat Etmeniz Gereken 7 Şey”

1. Kahve
Kahve

Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler listemizin başında kahve yer alıyor. Öğütülmüş kahve ve çekirdeklerini, ışıktan uzak, kuru ve serin yerlerde muhafaza etmek büyük bir önem taşıyor. Bu şekilde kahve, tazeliğini ve aromasını çok daha uzun bir şekilde koruyor.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Buzdolabında Sakladığında Performansı Artan 7 Şey”

2. Zeytinyağı

Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler

Zeytinyağı da tıpkı kahve gibi buzdolabı yerine, ışık almayan, serin ve kuru yerlerde saklanmalıdır. Eğer şu anda buzdolabınızda zeytinyağı bulunuyorsa hemen çıkarın. Neden mi? Çünkü buzdolabında saklanan zeytinyağı zamanla yoğunlaşarak kalınlaşır ve tereyağına benzer bir kıvam alır. Zeytinyağı ucuz bir ürün olmadığından elbette böyle bir şey olmasını istemezsiniz. Hadi, hemen zeytinyağını buzdolabınızdan çıkarıp geri gelin ve hangi yiyeceklerin buzdolabına konulmaması gerektiğini birlikte öğrenmeye devam edelim. 🙂

3. Patates

Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler

Pek çok kişi “hangi sebzeler ve meyveler buzdolabına konmaz?” diye merak ediyor. Yazımızın devamında birçok sebze ve meyveden bahsedeceğiz ama şimdi patatesten başlayalım. Patatesin içinde fazlasıyla nişasta bulunur ve nişasta soğuk havaya maruz kaldığında şekere dönüşür. Yani, buzdolabına koyulan patatesler şekerlenir ve pütür pütür bir kıvam alır. Bu yüzden patatesler buzdolabında değil, kiler gibi serin yerlerde saklanmalıdır.

4. Sarımsak

Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler

Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler listemize sarımsak ile devam edelim. Buzdolabına konulan sarımsaklar önünde sonunda filizlenmeye başlar. Sarımsaklar filizlendikten sonra ise yemeklere verdikleri aromayı kaybederler. Ayrıca sarımsak, zamanla küflenmeye başlar ve lastik gibi olur.

5. Ekmek

Ekmek

Bazı insanlar ekmeği bayatlamasın diye buzdolabına koyarlar. Bilakis, ekmeği buzdolabına koymak daha çabuk bayatlamasına ve kurumasına sebep olur. Fakat sandviç ekmeklerini kısa bir süre içerisinde tüketebileceğinizi düşünüyorsanız, sandviç ekmeklerini sardıktan sonra buzdolabına koyabilirsiniz. Sandviç ekmeklerini buzdolabından çıkardıktan sonra çözülmesini beklemeli ve daha sonra tüketmelisiniz.

6. Soğan

Soğan

Buzdolabına konulan soğanlar hızlı bir şekilde küflenir ve yumuşamaya başlar. Ayrıca soğanları plastik poşette saklamak yerine, bir sepetin içine koyup üzerini örterek muhafaza etmelisiniz. Ancak kuru soğanların aksine, yeşil ve frenk soğanını gönül rahatlığıyla buzdolabına koyabilirsiniz.

7. Avokado

Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler

Buzdolabı tam bir avokado düşmanıdır. Çünkü buzdolabı avokadonun olgunlaşmasını durdurur. Avokadonun olgunlaşmasını hızlandırmak ve daha lezzetli olmasını sağlamak için avokadoyu gazete kağıdına sarıp bekletmek gerekir.

8. Domates

Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler

Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler listemize domates ile devam ediyoruz. Domatesleri buzdolabında saklamak yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Buzdolabının içinde bulunan soğuk hava domateslerin olgunlaşmasına “yeter artık, dur!” der. Olgunlaşma domateslere asıl tadı veren şey olduğu için, domatesler buzdolabına konulduğunda tadını kaybeder.

9. Hardal ve ketçap

Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler

Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler listemizin sonuna yaklaşırken sevilen soslardan bahsetmemek olmaz. Yemeğe doyamadığımız hardalın ve ketçabın içinde onları koruyan asitler bulunur. Bu nedenle hardalın ve ketçabın buzdolabında muhafaza edilmesi şart değildir. Hardal normal dolapta iki ay, ketçap ise bir ay kadar herhangi bir bozulma olmadan durabilir.

10. Muz

Muz

Soğuk hava muzun olgunlaşmasını engellediği için ortam sıcaklığında bulunması gerekir. Muzun buzdolabına konulmamasının en önemli nedenlerinden biri ise besin değerlerinin sadece dışarıda korunuyor olmasıdır. Ayrıca size küçük bir bilgi de verelim; muzun en faydalı olduğu an üzerinde kahverengi lekelerin çıkmaya başladığı zamandır.

11. Bal

Bal

Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler listemizde bulunan bal, doğada binlerce yıl bozulmadığı için iyi saklandığı sürece bir raf ömrü yoktur. Bal kavanozunun ağzını güzelce kapatıp ısı, güneş ışığı ve nemden korursanız, bir ömür boyu tüketebilirsiniz. Bu nedenle balı buzdolabına koymanın hiçbir faydası yoktur, aksine zararı vardır. Çünkü bal, buzdolabına konulduktan sonra kristalize olur ve şekerlenir.

12. Turşu

Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler

Turşu genellikle buzdolabına koymaya alışık olduğumuz bir şeydir. Zaten turşu yapılmasının sebebi sebzeleri mevsiminin dışında saklayabilmek ve tüketebilmektir. Yani, turşuyu buzdolabına koymak aslında ömrünü uzatmıyor. İyi yapılmış bir turşu, gölgede durduğu sürece en az iki yıl tüketilebilir.

Tum Makaleyi Oku