Avrupa Alarmda! İklim Krizi Sebebiyle Sivrisinek Kaynaklı Hastalıklar Yayılıyor

1 hafta önce 53

Küresel ısınma ve iklim krizi, etkileri her geçen gün daha net bir şekilde görülen tehditler olarak varlığını sürdürüyor. Özellikle bazı coğrafyalar iklim krizinin sebep olduğu hayli ciddi ve sorunlarla yüzleşmek zorunda kalıyor. Bu coğrafyalardan biri de Avrupa. Avrupa sivrisinek kaynaklı hastalıklar sebebiyle alarma geçmiş durumda! Uzmanlar, Avrupa’da sivrisinek kaynaklı hastalıkların yayıldığını, kıtanın yakın gelecekte bir salgın tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. Başta Fransa olmak üzere çeşitli ülkelerde sivrisineklerden insanlara bulaşan dang humması gibi zaman zaman ölümcül olabilen hastalıkların rekor düzeyde arttığı belirtiliyor. Kısacası Avrupa sivrisinek salgını sebebiyle oldukça sıkıntılı bir sürecin eşiğinde gibi görünüyor. Detaylara birlikte bakalım.

Küresel ısınma ve iklim krizi, tüm insanlığı ciddi şekilde tehdit eden önemli sorunlar

Etkileri ise gün geçtikçe tüm dünyada daha derinden hissediliyor. Fakat bazı coğrafyalar değişen sıcaklık ve iklim koşullarının neden olduğu sorunlarla şimdiden yüzleşmek zorunda kalıyor. Bu coğrafyalardan biri de Avrupa.

Bilim insanları, iklim krizi sebebiyle Avrupa’da sivrisinek kaynaklı hastalıkların hızla yayıldığını ifade ediyor

Örneğin Fransa’da, sivrisineklerden insanlara bulaşan dang humması vakalarında rekor bir artış meydana geldiği belirtiliyor

Önümüzdeki dönemde dang humması ve sıtma gibi hastalıkların Kuzey Avrupa, Amerika, Asya ve Avustralya’nın hastalıktan etkilenmeyen bölgelerine ulaşması bekleniyor

avrupa sivrisinek kaynaklı hastalıklar

Bilim insanları önümüzdeki on yıl içerisinde sivrisineklerin neden olduğu hastalıklarla daha önce tanışmamış bu bölgelerde sivrisinek hastalıklarının görüleceği düşüncesinde hemfikir. Bu sebeple Avrupa sivrisinek kaynaklı hastalıklar karşında alarma geçmiş durumda.

Uzmanlar, küresel ısınmanın sivrisineklere daha sıcak ve nemli koşullar sağladığını dile getiriyor

avrupa sivrisinek kaynaklı hastalıklar

Bu sebeple sivrisineklerin yaşam alanı da önemli biçimde genişlemiş durumda. Sıcak mevsimlerin daha uzun sürmesi ve donların daha az görülmesi, ilgili hastalıkların dünyada ve Avrupa’da da hızla yayılmasına sebebiyet veriyor. Buna bağlı olarak tıpkı Avrupa’da olduğu gibi sivrisinek kaynaklı hastalık vakaları da endişe verici şekilde artıyor.

Avrupa sivrisinek salgını ile mücadele ederken bazı türlerin kıtada yerleşik hale geldiği belirtiliyor

avrupa sivrisinek kaynaklı hastalıklar

Söz gelimi dang humması taşıyan Asya kaplanı sivrisineğinin aralarında İtalya, Almanya, Portekiz, Fransa ve İspanya’nın da bulunduğu 13 Avrupa ülkesinde 2023 yılında yerleşik hale geldiği ifade ediliyor. Normalde tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen dang humması virüsü, insanlara sivrisinekler aracılığıyla bulaşıyor. Kuluçka döneminden sonra genellikle hafif ateşe sebebiyet veriyor ancak bazı vakalarda ölüme neden olabiliyor.

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku