Bazıları Sevimli Bazıları Korkutucu! Derin Denizlerde Yaşayan En İlginç 10 Canlı

4 haftalar önce 31

Hızla gelişen teknoloji, uzay ve evren hakkındaki bilgilerimizin bile yalnızca birkaç yılda önemli şekilde artmasına olanak sağladı. Eskiden büyük bir bilinmezlik içerisinde takip ettiğimiz bazı gök cisimlerine dair en ufak detaylara dahi hâkim olmayı başardık. Ne var ki yanı başımızda duran ve yaşadığımız gezegenin büyük bölümünü kaplayan denizlerin ve okyanusların üzerindeki gizem perdesini tam olarak aralayabilmiş değiliz. Özellikle bu devasa su kütlelerinin ürpertici derinliklerinde neler olup bittiğinden, bu neredeyse erişilmez diyarlarda nasıl canlıların yaşadığından büyük oranda habersiziz. Yine de bu konuda bütünüyle karamsar olmaya gerek yok. Çünkü yapılan çalışmalar ve gerçekleştirilen araştırmalar bu karanlık sulara az da olsa ışık tutuyor. Peki, denizlerde yaşayan en ilginç canlılar hangileri?

1. Denizanası

Denizlerde yaşayan en ilginç canlılar listesinin ilk sırasındaki bu tuhaf hayvan, bildiğiniz herhangi bir denizanasından hayli farklı. Biz, derin sularda yaşayan denizanalarından bahsediyoruz. Yukarıda gördüğünüz fotoğraf 2016 yılında Dünyanın bilinen en derin noktası olan Mariana Çukuru’nun yakınlarındaki bir denizanasını gösteriyor. Tam anlamıyla bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen bu canlının Crossota cinsine ait bir hydromedusa olduğu belirtiliyor.

2. Sifonofor

Denizler, gerçekten de ilginç yaşam alanları. Öyle ki bu gizemli sular, birçok küçük deniz canlısının birleşerek tek vücut halini gelmesiyle oluşan sifonofor adındaki yaratıklara ev sahipliği yapıyor.

3. Dumbo ahtapotu

Grimpoteuthis olarak da isimlendirilen şemsiye ahtapot cinsi bu tuhaf yaratık, 3000 ila 4000 metre derinlikte yaşıyor.

4. Denizhıyarı

Okyanusların ve denizlerin derinlikleri, insanlar için ulaşılması hayli zor bölgeler. İşte bu nedenle karanlık diyarlardaki gizem bulutunu dağıtmak bizler için pek kolay değil. Ancak bugüne kadar ele geçirmeyi başardığımız bazı görüntüler, nasıl bir şey ile karşılaşacağımız hakkında fikir sahibi olmamıza yardım edebilir. Tıpkı, okyanus diplerinin ne denli tuhaf yerler oluğunu gözler önüne seren Enypniastes cinsi denizhıyarı fotoğrafında olduğu gibi.

5. Lobate taraklısı

Denizlerde yaşayan en ilginç canlılar listemizin beşinci sırasına yer alan lobate taraklısı, kısaca taraklı olarak da anılan bir canlı. Ancak bilim insanları bu canlının ne olup olmadığını tam olarak bilmiyor. Bununla birlikte taraklının gezegenimizdeki en uzun geçmişe sahip canlılardan biri olduğu düşünülüyor.

6. Polipler

denizlerde yaşayan en ilginç canlılar

Uzmanlar poliplerin denizanaları ile akraba olduğunu dile getiriyor. Ancak görünümleri çok daha ilginç. Neredeyse bir tür vazoyu andırıyorlar. Bu tuhafa yarıkların beslenme şekilleri de pek alışıldık değil. Kendilerini bir kayaya sabitledikten sonra dokunaçlı ağzlarıyla yakınından geçen yiyecekleri yakalamaya çalışıyorlar.

7. Tespih böceği

denizlerde yaşayan en ilginç canlılar

Hap böceklerinin yakın akrabası olan deniz tespih böcekleri sıra dışı bazı özellikleri ile denizlerde yaşayan ilginç canlılar listesinde yer almayı fazlasıyla hak ediyor. Yetişkin bir insanın ayağı kadar büyüyebilen deniz tespih böcekleri, bir sefer beslendikten sonra koca bir seneyi hiç avlanmadan ve besin tüketmeden geçirebiliyor.

8. Deniz örümceği

denizlerde yaşayan en ilginç canlılar

Örümceklerin karada yaşayan türlerinin yeteri kadar ilginç yaratıklar olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bir de bu canlıların denizlerin metrelerce derininde yaşayan versiyonlarını düşünün! Fotoğrafını gördüğünüz Colossendeiade familyasına mensup bu deniz örümceği Johnston Mercan Adası’nda yaklaşık 1500 metre derinlikte fotoğraflandı.

9. Brisingida denizyıldızı

denizlerde yaşayan en ilginç canlılar

Brisingida denizyıldızı dış görünüşüyle denizlerdeki en ilginç canlılar arasında yer alıyor. Bu tuhaf canlının, beslenmek için çok sayıda kolu (6-16) bulunuyor. Ayrıca Brisingida denizyıldızı 2000 metre derinlikte dahi yaşayabiliyor.

10. Cam süngeri

denizlerde yaşayan en ilginç canlılar

Denizlerde yaşayan en ilginç canlılar listesinin son sırasındaki cam süngerinin iskeleti, cam yapımında da kullanılan silikadan oluşuyor. 

İlginizi çekebilir:

Palyaço Balıklarından Sakallı Ejderlere: Cinsiyet Değiştirebilen 9 Hayvan

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku