Bilmenizde Fayda Var! Gaslighting Yapan Kişilerin Sizi “Delirtmek” İçin Sıklıkla Söylediği 7 Şey

1 ay önce 26

Gaslighting son dönemde hayli popüler olan bir kavram. En basit haliyle, “kişinin kendi akıl sağlığını sorgulamasına neden olan, inkâr ve sindirme yoluyla manipüle edildiği bir tür psikolojik taciz biçimi” olarak tanımlanıyor. “Gaslighter” olarak da isimlendirilen kişilerin hedefi olan insanlar, bu tehlikeli manipülasyon sebebiyle kendilerinden, yaşamlarından, hafızalarından, duygularından ve nihayetinde kendi akıl sağlıklarından şüphe eder hale gelebiliyor. Öte yandan gaslighting yapan kişilerin elinden kurtulmak ne yazık ki her zaman pek mümkün olmuyor. Çünkü bu insanlar kurnazca geliştirdikleri taktikleri sayesinde kurbanlarına yaşattıkları kâbus gibi olayları doğal bir sürecin parçasıymış gibi gösterebiliyor. Ancak bu manipülasyon ustalarını ele verebilecek bazı şeyler var. Gaslighting cümleleri, gerçekten kulak verirseniz bu tehlikeli durumdan kurtulmak için en etkili aracınız olabilir. Çünkü gaslighting yapan kişilerin sürekli ama sürekli söyledikleri bazı şeyler var. Yani bir manipülasyoncunun dilinden düşmeyen gaslighting cümleleri hakkında bilgi sahibi olmak hayat kurtarabilir. İşte gaslighting yapan kişilerin sizi “delirtmek” için sıklıkla söylediği 7 şey.

1. “Aşırı tepki veriyorsun”

Eğer etrafınızda sık sık “aşırı tepki verdiğinizi” söyleyen biri varsa dikkatli olun. Muhtemelen bir gaslighter ile karşı karşıyasınız! Gaslighting yapan kişilerin önemli taktiklerinden biri de duygularınızın ve tepkilerinizin geçersiz veya abartılı olduğuna ikna olmanızı sağlamaktır. Bu sebeple “aşırı tepki veriyorsun” en popüler gaslighting cümleleri içerisinde yer alıyor.

2. “Ben öyle söylemedim”

Hayır, söyledi! Gaslighting yapan bir kişi, eylemlerini ve elbette söylemlerini reddetmek konusunda son derece ısrarcı olacaktır. Böylece karşısındakini yaptığı şeyleri yapmadığına, söylediği şeyleri söylemediğine inandırabilir. Kısacası “ben öyle söylemedim” gaslighting yapan kişilerin karşısındaki insanının gerçeklikle olan bağını koparmak için en sık kullandığı gaslighting cümleleri arasındadır.

3. “Paranoyaklaşıyorsun”

Aileniz, arkadaşlarınız veya partneriniz, kısacası sizi seven insanlar sizi aşırı şüphecilikle veya güvensiz olmakla suçlamazlar. Bu ithamlar, size düzenli şekilde ancak bir gaslighter tarafından yöneltilebilir. Çünkü bu sayede son derece doğal olan korku ve endişelerinizi dahi paranoya olarak etiketleyebilecek, duygu ve düşüncelerinizin geçerliliğini azaltabilecektir. Yani evet, bir insandan sürekli “paranoyaklaştığınıza” dair cümleler duyuyorsanız, dikkatli olmanızda fayda var.

4. “Çok hassas davranıyorsun”

Yazımızın başında bazı gaslighting cümleleri sayesinde korkunç bir dönem geçirmek zorunda kalmayabileceğinizi belirtmiştik. Elbette ilk önce bu cümlelerin neler olduğunu, bilmeniz gerekiyor. İşte “çok hassas davranıyorsun” da bir gaslighter tarafından sıklıkla kullanılan cümleler arasında yer alıyor. Çünkü bu manipülatörler sizi aşırı hassas ve kırılgan kişiler olarak göstermek istiyor. Elbette bu sayede, duygu ve düşüncelerinize olan güveninizi azaltabileceklerini ve zamanla psikolojik sağlığınızı kaybetmenizi umuyorlar.

5. “Bu senin hayal ürününün”

gaslighting cümleleri

Bu senin hayal ürünün veya “uyduruyorsun” en etkili gaslighting cümleleri arasında gösterilebilir. Elbette bu cümlelerin de sizi gerçeklikten uzaklaştırma ve gerçeklik hakkındaki algılarınızı bozma niyeti taşıyor.

6. “Hep beni suçluyorsun”

gaslighting cümleleri

Bir insan sizi gaslighting yaprak “delirtmek” istiyorsa ondan en sık duyacağınız cümlelerden biri de budur: Hep beni suçluyorsun. Oysa hep onu suçlamadığınız somut bir gerçek olduğu halde. Fakat bu ardı arkası kesilmeyen “hep beni suçluyorsun” cümlesi sonunda “hatanızı” kabul etmenize ve ortada hiçbir sebep yokken suçluluk hissetmenize neden olabilir. İşte bu aşamadan sonra sorumluluklarından kaçmak ve ilişki dinamikleri üzerindeki kontörlü ele geçirmek bir gaslighter için oldukça kolaydır.

7. “Çok zor birisin”

gaslighting cümleleri

Gaslighting yapan kişiler, karşısındaki insan sınırlarını korumaya veya çeşitli konulardaki memnuniyetsizliğini dile getirmeye başlarsa, onu mantıksız veya zor biri olmakla suçlayacaktır. Çünkü çok zor birisin, en etkili gaslighting cümleleri arasında yer alır. Gaslighter bu cümleyi tekrar ederek sizi buna inandıracak, girişkenliğinizin önünü kesecek, sorular sormanızı ve şikayet etmenizi engelleyecek ve nihayetinde korkunç emellerine bir adım daha yaklaşacaktır.

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku