CHP’nin Tarihi Zaferiyle Sonuçlanan 31 Mart Yerel Seçimleri Dünya Basınında Nasıl Yer Buldu?

1 ay önce 46

Uzun zamandır heyecanla beklenen yerel seçimler dün akşam sona erdi. Yurdun dört bir yanındaki milyonlarca vatandaş sandığa giderek önümüzdeki 5 yıl boyunca görev yapacak olan yerel yöneticileri seçti. 31 Mart yerel seçimleri, her ne kadar resmi sonuçlar henüz açıklanmasa da oldukça dikkat çekici detaylarla dolu. Söz gölümü ana muhalefet partisi CHP, 1977 yılından sonra ilk kez Türkiye’nin birinci partisi oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir ile birlikte çok sayıda büyükşehirde seçmenin ilk tercihi olan CHP ülke genelinde oyların yaklaşık yüzde 38’ini almayı başardı. İktidardaki AKP ise kurulduğu günden bu yana ilk kez bu denli net bir seçim yenilgisi almış oldu. Peki, dikkat çekici detaylarla dolu yerel seçimler dünya basınında nasıl yer buldu? Detaylara birlikte bakalım.

Türkiye, hayli ilginç detaylarla dolu tarihe geçen bir seçimi geride bıraktı

Söz gelimi 31 Mart yerel seçimleri, katılımın görece düşük olduğu seçimlerden biriydi. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, seçime katılım oranının yüzde 78,11 olduğunu açıkladı.

31 Mart yerel seçimleri CHP’nin zaferiyle sonuçlandı. Oyların 37,74’ünü alan CHP, Türkiye’nin birinci partisi oldu

Cumhuriyet Halk Partisi, 14 büyükşehir, 21 şehir ve 337 ilçe belediyesi kazandı.

İktidardaki AKP ise oyların yüzde 35,49’unu alarak yarışı ikinci sırada tamamladı

yerel seçimler

Yani 3 Mart yerel seçimleri, iktidar partisinin kurulduğu günden bu yana aldığı en dikkat seçim yenilgisi olarak kayıtlara geçti. Buna karşın AKP, 12 büyükşehir, 12 şehir 356 ilçe belediyesi kazanmayı başardı.

Tarihe geçen 31 Mart yerel seçimleri dünya basınının da gündeminde

Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Belçika, Fransa, Hollanda ve İtalya gibi ülkelerde yayın yapan bazı önemli gazeteler, ülkemizdeki yerel seçim sonuçlarını okuyucuları paylaştı. Gelin, yerel seçimler dünya basınında nasıl yer buldu birlikte bakalım.

Dünyanın önde gelen gazetelerinden ABB merkezli New York Times, yerel seçimler sonrası İmamoğlu vurgusu yaptı

New York Times, seçmenin ekonomik durum sebebiyle öfkeli olduğu bir ortamda, muhalefetin iktidar partisine karşı önemli kazanımlar elde ettiğini yorumunda bulundu. Öte yandan gazete İmamoğlu’nun zaferine de geniş yer ayırdı. 31 Mart akşamı elde edilen zaferin İmamoğlu’nun “siyasi muhalefetin yıldızı” statüsünü perçinlediğini dile getirdi. Son olarak ilgili haberde, İmamoğlu’nun pek çok insan tarafından potansiyel cumhurbaşkanı olarak görüldüğünü hatırlattı.

İngiliz Guardian gazetesi seçim sonuçlarını “ana muhalefet, seçmenin Erdoğan’a sırtını döndüğü seçimlerde ezici bir zafer kazandı” başlıklı haberiyle duyurdu

Haberin detaylarında muhalefetin yerel seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan iktidarına beklenmedik bir darbe vurduğu belirtildi. Bununla birlikte dünyaca ünlü İngiliz gazetesinde, seçim sonuçlarının Erdoğan’a yönelik memnuniyetsizliğin bir yansıması olduğu ifade edildi.

Bir diğer İngiliz gazetesi Financial Times 31 Mart seçimleri için “Erdoğan’ın iktidara geldiğinden bu yana aldığı en ağır yenilgi” ifadesini kullandı

yerel seçimler

Bununla birlikte Financial Times, ortaya çıkan tabloda ekonominin önemli bir etkisinin olduğunu okuyucularına aktarıyor. Bu doğrultuda Erdoğan’ın en güçlü olduğu şehirlerde dahi oy kaybettiği, seçmenin yıllardır devam eden hayat pahalılığına isyan ettiği belirtiliyor.

Belçikalı Flaman kamu yayıncısı VRT, “Erdoğan’ın partisi büyükşehirlerde ağır bir yenilgiye uğruyor” başlığını kullandı

yerel seçimler

Öte yandan muhalefetin büyükşehirlerdeki başarısının özellikle dikkat çekici olduğuna değinen VRT, Yerel seçimlerin Erdoğan’ın popülaritesi için önemli bir gösterge olduğunu belirtiyor. Fransızca kamu yayıncısı RTBF ise yerel seçimler hakkında “sosyal demokrat muhalefet CHP, İstanbul ve Ankara’daki uçurumu genişletmeye devam etti” ifadesini kullandı.

Fransız Le Soir gazetesi sonuçları “Erdoğan İddiasını Kaybetti” manşetiyle duyurdu

yerel seçimler

“Türkiye’de yerel seçimler: Erdoğan iddiasını kaybetti” başlığıyla manşetten verilen haberde “Pazar günü yapılan yerel seçimlerde cumhurbaşkanı, 2019’da muhalefete geçen Ankara ve İstanbul’u geri kazanmayı başaramadı.” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca İstanbul’da ezici bir zafer elde eden Ekrem İmamoğlu için “ulusal bir kader şekilleniyor.” ifadelerin yer veriliyor.

Flamanca yayımlanan Nieuwsblad gazetesi, “İslamcı muhafazakar iktidar partisinin ülke genelinde önemli bir oy kaybı yaşadığına” dikkat çekiyor

Flamanca yayımlanan De Morgen gazetesi ise Erdoğan’ın oy kaybını bir dönüm noktası olarak nitelendiriyor. Erdoğan’ın 31 Mart Pazar akşamı partisinin hezimetini itiraf ettiğini aktaran haberde AKP’nin tüm ülkede ciddi bir oy kaybı yaşadığı vurgulanıyor.

Yerel seçimler, İtalyan kamu yayıncısı Rai’nin internet sitesinde de geniş yer buldu

yerel seçimler

Seçim sonuçları internet sitesinde ilk haber olarak verildi. Haberde “hiçbir şeyin değişmediği ancak her şeyin değiştiği” vurgulandı. Haberin detaylarında önemli büyükşehirlerin CHP üstünlüğünün sürdüğü, yani önemli bir değişiklik olmadığı; ancak tüm gücünü ve karizmasını bu şehirleri geri almak için harcayan Erdoğan’ın başarısız olduğu, tam anlamıyla yenilgiye uğradığı ve CHP’nin ülkedeki esas siyasi aktör haline geldiği, yani her şeyin değiştiği ifade edildi.

İtalyan La Repubblica, kıl payı gelen cumhurbaşkanlığı zaferinden sonra Erdoğan’ın yerel seçimleri kaybettiğini yazdı

yerel seçimler

Öte yandan gazetenin ilgili haberinde İmamoğlu’nun Türkiye’deki muhalefetin “fiili lideri” haline geldiği belirtildi.

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku